BibTex RIS Cite

Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi

Year 2011, Volume: 6 Issue: 2, 131 - 138, 04.10.2011

Abstract

Bu çalışma, Kars yöresindeki çayırların verim özelliklerinin, besin madde içeriklerinin ve en uygun biçim tarihinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çayırlardan 22 Haziran, 2, 12 ve 21 Temmuz’da ot örnekleri alınmıştır. Biçim tarihlerine
göre yaş ot verimi; 723, 829, 824 ve 599 kg/da, kuru madde verimi; 196, 235, 250 ve 205 kg/da olarak bulunmuştur. Biçim
tarihlerinin ilerlemesine bağlı olarak, otların organik madde (%90.71, 91.41, 91.02 ve 91.61), ham kül (%9.29, 8.59, 8.98 ve
8.39), ham yağ (%2.63, 2.69, 3.01 ve 3.03) ve azotsuz öz madde (%43.98, 46.16, 45.57 ve 46.79) içeriklerinin değişmediği,
ham proteinin (%13.94, 11.67, 10.48 ve 9.14) azaldığı (P

References

  • Anonim. 2009. Kars Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları. http:// www.karstarim.gov.tr/taryapi.asp.*Erişim 23.01. 2008].
  • AOAC, 1984. Official Methods of Analysis.14th Edition, Ed by Sidney Williams, Arlington, Virginia 2009 USA 73.
  • Avcı A., Kaplan O., Yertürk M., Aslan M., 2006. Nutrient and botanical composition of pastures in Ceylanpınar agricultural farm. YYU. Vet. Fak. Derg., 17, 9-13.
  • Başbağ M., Gül İ., Saruhan V., 1997. Diyarbakır’da korunan bir mera alanının bitki tür ve kompozisyonları ile ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 2. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun.
  • Baytok E., Muruz H., 2003. The effect of formic acid or formic acid plus molasses additives on the fermentation quality and DM and ADF degratabilities of grass silage.Turk. J. Anim. Sci., 27, 425-431.
  • Coşkun B., Şeker E., İnal F., 2000. Yemler ve Teknolojisi. 3. Baskı. Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Yayın Ünitesi, KONYA.
  • DPT 1991. VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı ÖİK Raporu, Hayvancılık. Yayım ve Temsil Daire Başkanlığı, Yayım ve Basım Şube Müdürlüğü Matbaası, Ankara.
  • Ensminger ME., Oldfield JE., Heinemann WW., 1990. Feed sand Nutrition. Second Edition, Ensminger Publishing Company, California USA.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan MK., Küçükersan S., Şehu A., 2002. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara.
  • Karslı MA., Deniz S., Nursoy H., Denek N., Akdeniz H., 2003. Vejetasyon döneminin mera kalitesi ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 117-124.
  • Kaya İ., Öncüer A., Ünal Y., 2004. Nutritive value of pastures in Kars district. I. Botanical and nutrient composition at different stages of maturity. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 28, 275-280.
  • Koç A., Gökkuş A., Bakoğlu A., Özaslan A., 2000. Palandöken meralarının farklı kesimlerinden alınan ot örneklerinde bazı kimyasal özelliklerin otlatma mevsimindeki değişimi. International Animal Nutrition Congress 2000. Isparta-TURKEY, s. 471-478.
  • Kutlu HR., Gül A., Görgülü M., 2003. Türkiye hayvancılığının sorunları ve çözüm yolları; I. Damızlık hayvan – Kaliteli yem. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 1820 Eylül 2003, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Sayfa 147-152. Konya.
  • McDonald P., Edwards RA., Greenhalgh JFD., 1987. Animal Nutrition. Fourth Edition. Lonhman House, BurntMill, Harlow, Essex CM20 2JE, England.
  • Muruz H., Baytok E., Aksu T., Terzioğlu Ö., 2000. ErcişAltındere tarım işletmesi doğal mer’asının kalitesi. YYÜ. Vet. Fak. Derg., 11, 66-70.
  • SPSS, 2003. SPSS for Windows:Release 12.0, Standart version, Copyright, SPSS Inc.
  • Şenel HS., 1986. Hayvan Besleme. İÜ Veteriner Fakültesi Yayınları, No: 3210, İstanbul.
  • Terzioğlu Ö., Yalvaç N., 2004. Van yöresi doğal meralarında otlatmaya başlama zamanı, kuru ot verimi ve botanik kompozisyonun belirlenmesi üzerine bir araştırma. YYU. Ziraat Fakültesi Tarım Bil. Derg., 14, 2326.
  • Van Soest PJ., Robertson JB., 1985. Analysis of Forages and Fibrous Foods.A Laboratory Manuel for Animal Science, 613.Cornell University.
  • Yılmaz İ., Terzioğlu Ö., Akdeniz H., Keskin B., Özgükçe F. 1999. Ağır ve nispeten hafif otlatılan bir mer’anın bitki örtüleri ile kuru ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3.Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999. Adana.
Year 2011, Volume: 6 Issue: 2, 131 - 138, 04.10.2011

Abstract

References

  • Anonim. 2009. Kars Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları. http:// www.karstarim.gov.tr/taryapi.asp.*Erişim 23.01. 2008].
  • AOAC, 1984. Official Methods of Analysis.14th Edition, Ed by Sidney Williams, Arlington, Virginia 2009 USA 73.
  • Avcı A., Kaplan O., Yertürk M., Aslan M., 2006. Nutrient and botanical composition of pastures in Ceylanpınar agricultural farm. YYU. Vet. Fak. Derg., 17, 9-13.
  • Başbağ M., Gül İ., Saruhan V., 1997. Diyarbakır’da korunan bir mera alanının bitki tür ve kompozisyonları ile ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 2. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun.
  • Baytok E., Muruz H., 2003. The effect of formic acid or formic acid plus molasses additives on the fermentation quality and DM and ADF degratabilities of grass silage.Turk. J. Anim. Sci., 27, 425-431.
  • Coşkun B., Şeker E., İnal F., 2000. Yemler ve Teknolojisi. 3. Baskı. Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Yayın Ünitesi, KONYA.
  • DPT 1991. VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı ÖİK Raporu, Hayvancılık. Yayım ve Temsil Daire Başkanlığı, Yayım ve Basım Şube Müdürlüğü Matbaası, Ankara.
  • Ensminger ME., Oldfield JE., Heinemann WW., 1990. Feed sand Nutrition. Second Edition, Ensminger Publishing Company, California USA.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan MK., Küçükersan S., Şehu A., 2002. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara.
  • Karslı MA., Deniz S., Nursoy H., Denek N., Akdeniz H., 2003. Vejetasyon döneminin mera kalitesi ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 117-124.
  • Kaya İ., Öncüer A., Ünal Y., 2004. Nutritive value of pastures in Kars district. I. Botanical and nutrient composition at different stages of maturity. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 28, 275-280.
  • Koç A., Gökkuş A., Bakoğlu A., Özaslan A., 2000. Palandöken meralarının farklı kesimlerinden alınan ot örneklerinde bazı kimyasal özelliklerin otlatma mevsimindeki değişimi. International Animal Nutrition Congress 2000. Isparta-TURKEY, s. 471-478.
  • Kutlu HR., Gül A., Görgülü M., 2003. Türkiye hayvancılığının sorunları ve çözüm yolları; I. Damızlık hayvan – Kaliteli yem. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 1820 Eylül 2003, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Sayfa 147-152. Konya.
  • McDonald P., Edwards RA., Greenhalgh JFD., 1987. Animal Nutrition. Fourth Edition. Lonhman House, BurntMill, Harlow, Essex CM20 2JE, England.
  • Muruz H., Baytok E., Aksu T., Terzioğlu Ö., 2000. ErcişAltındere tarım işletmesi doğal mer’asının kalitesi. YYÜ. Vet. Fak. Derg., 11, 66-70.
  • SPSS, 2003. SPSS for Windows:Release 12.0, Standart version, Copyright, SPSS Inc.
  • Şenel HS., 1986. Hayvan Besleme. İÜ Veteriner Fakültesi Yayınları, No: 3210, İstanbul.
  • Terzioğlu Ö., Yalvaç N., 2004. Van yöresi doğal meralarında otlatmaya başlama zamanı, kuru ot verimi ve botanik kompozisyonun belirlenmesi üzerine bir araştırma. YYU. Ziraat Fakültesi Tarım Bil. Derg., 14, 2326.
  • Van Soest PJ., Robertson JB., 1985. Analysis of Forages and Fibrous Foods.A Laboratory Manuel for Animal Science, 613.Cornell University.
  • Yılmaz İ., Terzioğlu Ö., Akdeniz H., Keskin B., Özgükçe F. 1999. Ağır ve nispeten hafif otlatılan bir mer’anın bitki örtüleri ile kuru ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3.Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999. Adana.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Cavit Arslan This is me

Tuncay Tufan

Publication Date October 4, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Arslan, C., & Tufan, T. (2011). Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 6(2), 131-138.
AMA Arslan C, Tufan T. Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. October 2011;6(2):131-138.
Chicago Arslan, Cavit, and Tuncay Tufan. “Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri Ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6, no. 2 (October 2011): 131-38.
EndNote Arslan C, Tufan T (October 1, 2011) Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6 2 131–138.
IEEE C. Arslan and T. Tufan, “Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 2, pp. 131–138, 2011.
ISNAD Arslan, Cavit - Tufan, Tuncay. “Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri Ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6/2 (October 2011), 131-138.
JAMA Arslan C, Tufan T. Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2011;6:131–138.
MLA Arslan, Cavit and Tuncay Tufan. “Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri Ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 2, 2011, pp. 131-8.
Vancouver Arslan C, Tufan T. Kars Yöresinde Farklı Tarihlerde Biçilen Kars Yöresi Çayırlarının Verim Özellikleri, Besin Madde İçerikleri ve En Uygun Biçim Zamanının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2011;6(2):131-8.