Risk, bir kurumun kuruluş amaçları ile stratejik amaç
ve hedeflerine ulaşmasına, temel faaliyetlerinin yerine getirilmesine engel
olabilecek veya beklenmeyen zararlara yol açabilecek durum ya da olaylardır. ISO
/ IEC 17025 Test ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel
Şartlar Standardının 2017 yılı revizyonunda risk belirlenmesi laboratuvar
kalite yönetiminin bir parçası olmuştur. Bu çalışmada gıda ve yem analizlerinin
yapıldığı bir mikrobiyoloji laboratuvarlarında olası muhtemel riskler ve
etkilerinin belirlenmesi ile risk değerlendirme skorlarına göre aksiyon
alınması çalışması anlatılmıştır. Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses
(Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats
(Tehditler) yani SWOT
analizi yapılarak tespit edilen riskler değerlendirilmiştir. Ardından, riskler
için değişen faaliyetlere ve olaylara bağlı olarak belirli zaman aralıklarında
risklerin etki ve olasılıkları gözden geçirilerek risk skorları hesaplanmıştır.
Risk skorunda elde edilen sonuçlara göre riskin türü, risklere verilecek
cevaplar, açıklamalar ve alınacak ek önlemler ile risk eylem planlarının
yapılıp yapılmayacağı belirlenmiş. Risk değerlendirmesi, 1-5 puan arasındaki
risk olasılığı ile risk şiddetinin çarpımı sonucunda elde edilen 1-25 puan
arasındaki risk skoru puan skalası üzerinden denk gelen sayıya göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda, eski ve yeni sistem ile çalışan
laboratuvara ait risk puanı sırasıyla 9,84±0,55
ve 4,92±0,27 olarak belirlenmiştir (p<0,05). Risk değerlendirmesinin uygun
şekilde yapıldığı zaman laboratuvarın gelişmesine katkıda bulunacağı
düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | June 7, 2020 |
Submission Date | September 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 31 Issue: 1 |