Review
BibTex RIS Cite

Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular

Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 19, 21.12.2022

Abstract

Özet: Bilimsel araştırma sürecinin önemli bir bölümünü istatistiksel düşünce ve veri analizi oluşturur. Veri analizi kapsamında en yaygın çıkarımsal istatistik yaklaşımı yokluk hipotezi anlamlılık testi (YHAT) sürecidir. Bu sürecin en son ürünü p-değeridir. Bu yönüyle p çıkarımsal istatistiğin en çok kullanılan ve en ünlü ölçüsüdür. Araştırıcılar büyük çoğunlukla bulgularını p-değeri üzerinden yorumlamaktadır. Ancak gerek p-değerinin rapor edilmesinde gerekse yorumlamasında önemli hatalar yapılmaktadır. Bu makalede önce tanımlayıcı istatistiklerin doğru rapor edilmesi ilkeleri ele alınmıştır. Sonra p-değerinin sunum hataları örneklerle gösterilerek doğru yazım örnekleri verilmiştir. P-değerinin üç ondalıkla ve olasılığın tam değeri olarak verilmesi önerilmiştir. Bilgisayar çıktılarından alınan p=0.000 değerinin, p<0.001 şeklinde verilmesine özen gösterilmelidir. Araştırıcıların daha fazla hata yaptıkları durum, makalelerini tek başına p-değeri üzerinden yorumlamaları ve yorumu hatalı yapmalarıdır. Makalenin sonunda p-değeri bakımından yapılan hatalar ve literatürde bu konuyu ele alan makalelerin sonuçları derlenmiştir.

Supporting Institution

Yok

Project Number

Yok

Thanks

Dergi Editör ve çalışanlarına şimdiden teşekkürler

References

  • Prof. Dr. Çiğdem TAKMA Prof. Dr. Yavuz AKBAŞ
Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 1 - 19, 21.12.2022

Abstract

Project Number

Yok

References

  • Prof. Dr. Çiğdem TAKMA Prof. Dr. Yavuz AKBAŞ
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Derlemeler (Review Articles)
Authors

Ömer Akbulut

Project Number Yok
Publication Date December 21, 2022
Submission Date January 5, 2022
Acceptance Date November 22, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Akbulut, Ö. (2022). Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 5(1), 1-19.
AMA Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. December 2022;5(1):1-19.
Chicago Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5, no. 1 (December 2022): 1-19.
EndNote Akbulut Ö (December 1, 2022) Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5 1 1–19.
IEEE Ö. Akbulut, “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular”, IJEMAR, vol. 5, no. 1, pp. 1–19, 2022.
ISNAD Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5/1 (December 2022), 1-19.
JAMA Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. 2022;5:1–19.
MLA Akbulut, Ömer. “Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar Ve Doğrular”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, vol. 5, no. 1, 2022, pp. 1-19.
Vancouver Akbulut Ö. Bilimsel Araştırmalarda İstatistiksel Anlamlılığın Raporlanmasında Güncel Yaklaşımlar: Hatalar ve Doğrular. IJEMAR. 2022;5(1):1-19.

Manuscript Submission