Çalışmanın amacı, civa klorürün (HgCl2) 59,43 ± 7,21 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) toksik etkisinin ve neden olduğu oksidatif stresin dinamiklerini belirlemektir. Bu amaçla, her grupta 10 balık (n = 10) olacak şekilde 4 grupta toplam 40 balık, LD50'nin %25 ve %50'sine (137,75 μg/L ve 275 μg/L) 2 ve 7 gün süreyle maruz bırakıldı. Oksidatif / nitrozatif stresi belirlemek için, Peroksinitrit (ONOOˉ mmol / L), Toplam Oksidan Seviyesi (TOS mmol H2O2 Eq / L), Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS mmol Trolox Eq / L), OSI (TOS / TASx10) ve Malondialdehit (MDA) seviyesi belirlendi. Solungaç dokularında TAS, OSI ve MDA düzeyleri açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı iken (P <0.05), bu fark ONOOˉ ve TOS değerleri açısından istatistiksel olarak önemsiz çıktı (P> 0.05). Sonuç olarak, HgCl2 solungaç dokusunda stres göstergeleri olan ONOOˉ, OSI ve MDA seviyelerini arttırdığı için strese neden olduğu ve balıklar için toksik olduğu görüldü.
The aim of the study was to determine the toxic effect and the dynamics of oxidative stress caused by mercury chloride (HgCl2) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) weighing 59.43 ± 7.21 g.For this purpose, a total of 40 fish in 4 groups, 10 fish in each group (n = 10), were exposed to 25% and 50% (137.75 μg/L and 275 μg/L) of the LD50 for 2 and 7 days. To determine the oxidative/nitrosative stress, Peroxynitrite (ONOOˉ mmol/L), Total Oxidant Level (TOS mmol H2O2 Eq/L), Total Antioxidant Level (TAS mmol Trolox Eq/L), OSI (TOS/TASx10) and Malondialdehyde (MDA) level were determined. While the difference between the groups in terms of TAS, OSI and MDA levels in gill tissues was statistically significant (P<0.05), this difference was statistically insignificant (P>0.05) in terms of ONOOˉ and TOS values. As a result, HgCl2 was found to cause stress and toxic to fish as it increases the levels of ONOOˉ, OSI and MDA, which are indicators of stress in gill tissue.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2021 |
Submission Date | November 4, 2020 |
Acceptance Date | March 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149