Salmonella spp., important foodborne pathogens and
zoonoses, can cause food-borne outbreaks by contaminating food of animal origin
such as meat, eggs, cheese, and raw milk.
This study aimed to determine the presence and the contamination level
of Salmonella spp. in raw buffalo
milk samples collected from Afyonkarahisar.
For this purpose, 100 milk samples collected from buffalo milk producers
were taken aseptically and transferred to the laboratory under cold chain
contidions, followingly samples were analyzed according to the method of ISO
6579. Two Salmonella spp. were
isolated from the collected buffalo milk samples and they were confirmed by means
of the PCR technique. Consequently, it was determined that Salmonella spp. was not widely found in raw buffalo milk collected
from Afyonkarahisar. However, considering that Salmonella infections may cause health problems from mild
gastroenteritis to severe septicemia, it is recommended that the staff working
in dairy companies should be informed about to obey hygiene and sanitation
rules and the importance of pasteurization process in elimination of this food
pathogens.
Gıda kaynaklı önemli bir patojen ve zoonoz olan Salmonella spp. et, yumurta, peynir ve çiğ süt gibi hayvansal
gıdaları kontamine ederek gıda kaynaklı salgınlara neden olabilmektedir. Yapılan
bu çalışmada Afyonkarahisar'da çiğ manda sütlerinde Salmonella spp. varlığının ve kontaminasyon düzeyinin araştırılması
amaçlanmıştır. Bu amaçla, manda sütü üreticilerinden temin edilen 100 adet çiğ
manda sütü örneği steril kaplara alınarak soğuk zincir altında laboratuvara
ulaştırıldı ve ISO 6579 metoduna göre Salmonella
spp. varlığı bakımından analize alındı. Analize alınan çiğ manda sütü
örneklerinin 2 tanesinde (%2) Salmonella
spp. izole edildi ve PCR tekniği kullanılarak onaylandı. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’dan
toplanan çiğ manda sütlerinde Salmonella
spp.’nin yaygın olarak bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak, Salmonella
enfeksiyonlarının hafif seyirli gastroenteritislerden, ciddi septisemilere
kadar sağlık problemlerine neden olabileceği göz önünde bulundurulduğundan, Salmonella spp’nin sütlerden eliminasyonunda
pastörizasyon işleminin önemli rol oynadığının göz ardı edilmemesi, süt
işletmelerinde çalışan personelin bu konuda bilgilendirilmesi ve işletmelerde
hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | May 17, 2018 |
Acceptance Date | May 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 2 |