These researchs
were conducted at Applying Research Area, Faculty of Agriculture, University of
Eskisehir Osmangazi in 2016 and 2017. The
purpose of this study was to identify the effects of different sowing forms and
systems on corn-beans intercrooping systems. The field experiment was
arranged randomised complete block design with three replications. Goynuk-98
for bean and SY Miami for corn were used research materials. 20 and 40 cm row
spaces for corn and 10 and 20 cm row spaces for bean and sole corn, sole bean
Corn-Bean-Corn-Bean, Corn-Bean-Bean-Corn and Bean-Corn-Corn-Bean intercropping
systems were examined in research. According to results; wide row spacing were
better than narrow row spacing for important morphological charecters both corn
and beans but grain yield was higher in narrow row spacing. Plant height, first
pod height and grain yield were highest on sole sowing systems for corn. First
pod height, main branch diameter and grain yield were highist on sole sowing
systems for bean but plant height and number of branches were highest on
intercropping systems for bean.
Araştırma 2016-2017 yılları
bitki yetiştirme döneminde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi
deneme arazilerinde karışık ekim sisteminde farklı sıra üzeri mesafelerde yetiştirilen
mısır ve fasulye’de bazı morfolojik özellikler ve verimi belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Denemeler tesadüf
blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Göynük-98
fasulye çeşidi ile SY Miami mısır çeşidinin materyal olarak kullanıldığı
araştırmada; mısır için 20 ve 40 cm, fasulye için ise 10 ve 20 cm sıra üzeri
mesafeler ile yalın mısır ve fasulye yanında alternatif olarak M-F-M-F;M-F-F-M
ve F-M-M-F karışık ekimleri denenmiştir. Sonuç olarak; mısır ve fasulye için
tüm morfolojik özellikler seyrek ekimlerde daha yüksek değerler gösterirken
tane verimleri sık ekimlerde daha yüksek olmuştur. Bitki boyu, ilk koçan
yüksekliği ve tane verimi mısırda en yüksek yalın ekimlerde belirlenirken;
fasulye için ilk bakla yüksekliği, ana dal çapı ve tane verimi en yüksek yine
yalın ekimlerde belirlenmiş ancak bitki boyu ve bitkide dal sayısı karışık
ekimlerde daha yüksek değerler göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | April 7, 2020 |
Submission Date | November 24, 2019 |
Acceptance Date | December 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.