Research Article
BibTex RIS Cite

Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri

Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 11 - 17, 31.05.2022

Abstract

Türkiye bitki çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Lycium anatolicum A. Baytop& R. Mill Türkiye’de bulunan endemik bir çalı türüdür. Bu bitki hayvanlar tarafından yem olarak otlanmaktadır. Çalışmada Ankara ve Konya lokasyonlarında yetişen Anadolu Teke Dikeninin kuru madde, ham protein, ham yağ, ADF, NDFve TSBM analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırmada bitkinin yapraklarında bulunan ortama ham protein oranı % 27.52/KM, ADF ve NDF oranları ise sırasıyla %26.05/KM ve %31.03/KM, TSBM ise %58.10/KM olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda, Toplam sindirilebilir besin maddeleri incelediğinde Konya lokasyonu (% 64.70), Ankara lokasyonundan (% 51.50) daha yüksek değere sahip olduğu görülmektedir. Geniş adaptasyona sahip bu bitkinin mera ıslahında kullanılabileceği öngörülmektedir.

References

  • [1] Muminjanov, H., Karagöz A., 2018, Biodiversity of Turkey: Contribution of Genetic Resources to Sustainable Agriculture and Food Systems. FAO, Ankara
  • [2] Jarvis, A., Upadhgaya, H., Gowda, CLL., Aggarwal, PK., Fujisaka, S., Anderson, B., 2015, Plant genetic resources for food and agriculture and climate change-the roles of genetic resources for food and agriculture. FAO. Rome
  • [3] Şehirali, S., Özgen, M., 2012, Bitkisel Gen Kaynakları kitabı(2. Baskı). Ankara Üniversitesi, Zraat Fakültesi Yayın no:557. Ankara
  • [4] Tuzlacı, E., Şenkardeş, İ., 2011, Turkish folk medicinal plants, X: Ürgüp(Nevşehir). Marmara Pharmaceutical Journal 15: 58-68
  • [5] Yao, R., Heinrich, M., Weekerle, CS., 2018, The genus Lycium as food and medicine: A botanical, ethnobotanical and historical review. Journal of Ethnopharmacology, 212:50-66
  • [6] Selvi, S., Aslan, M., Erdoğan, E.,2009, Anatomical studies on endemic Lycium anatolicum A.Baytop&R. Mill(Solanaceae) vegetative organs, distributed in Turkey. Journal of Applied Biological Sciences. 3(1): 29-33
  • [7] TUBİVES, 2021, Lycium anatolicum A. BAYTOP&R. MILL. http://194.27.225.161/yasin/tubives
  • [8] Fırat, M., Aksoy, N., 2014, Lycium L.(Kurt Üzümleri). Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları 2 (Editör, Ü. Akkemik). Orman Genel Müd. Yayını. Ankara
  • [9] Ankom Technology, 2017, In vitro true digestibility using the DAISY incubator. (Method 3), http://www.ankom.com/media/documents/IVDMD_0805_D200.pdf (Erişim tarihi11 Mart 2021)
  • [10] AOAC, 2003, Official Methods of the AOAC, 17th Ed. The Association of Official Analytical Chemists: Gaithersburg, MD.
  • [11] NRC, 2006, National Research Council, Nutrients requirements of dairy cattle, The national academic press, Washington DC.
  • [12] Van Soest, PJ., Robertson, JB., Lewis, BA., 1991, Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci., 74, 3583-3597.
  • [13] Aygün, C., Olgun, M.,2018, Çalı ve Çalımsı Bitkilere Ait Gözlem Kriterleri. TC. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yayını
  • [14] Ball, DM.,Collins, M., Lacefield, GD., Martin, NP., Mertens, DA., Olson, KE., Putnam, DH., Undersander, DJ., Wolf, MW., 2001, UnderstandingForageQuality. American Farm BureauFederationPublication. 1-01. Park Ridge II.
  • [15] Linn, JG., Martin, NP., 1989, Forage Quality Tests and Interpretation. AG-FO-2637. Minnesota Extention Service. University of Minnesota Agriculture.
  • [16] Acar, R., İnal F., Koç Koyun, N., Kahraman, O., Özbilgin, A., 2021, The feed values of three forage Kochia phenotypes at different growth periods. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 10(1).57-63
  • [17] Acar, R.,Güncan, A., 2002, Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29).79-83
  • [18] Özel, A., Acar, R., 2021, Çiftlik Hayvanlarının Otlama Alışkanlıkları ve Meradaki Zehirli Bitkilerin Hayvanlar Üzerine Etkileri Kitabı. KOP Konya Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yayını. S. 1-103. Konya

Feed Value of Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill.

Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 11 - 17, 31.05.2022

Abstract

Turkey is one of the wealthiest countries in the world in terms of plant diversity. Lycium anatolicum A. Baytop& R. Mill is endemic shrub species found in Turkey. This plant is grazed by animals as fodder. This research analyzed the dry matter, crude protein, ether extract, ADF, NDF, and TDN on L. anatolicum grown in Ankara and Konya locations. In the study, in leaves of the plant was found to be the crude protein ratio 27.52% /DM, the ADF and NDF ratios were 26.05%/ DM and 31.03%/DM, respectively, and TDN was 58.10%/DM. The results showed that the Konya location (i.e., 64.70%) had a higher TDN value than the Ankara location (i.e., 51.10%). Therefore, it is predicted that this plant with wide adaptation can be used in pasture improvement.

References

  • [1] Muminjanov, H., Karagöz A., 2018, Biodiversity of Turkey: Contribution of Genetic Resources to Sustainable Agriculture and Food Systems. FAO, Ankara
  • [2] Jarvis, A., Upadhgaya, H., Gowda, CLL., Aggarwal, PK., Fujisaka, S., Anderson, B., 2015, Plant genetic resources for food and agriculture and climate change-the roles of genetic resources for food and agriculture. FAO. Rome
  • [3] Şehirali, S., Özgen, M., 2012, Bitkisel Gen Kaynakları kitabı(2. Baskı). Ankara Üniversitesi, Zraat Fakültesi Yayın no:557. Ankara
  • [4] Tuzlacı, E., Şenkardeş, İ., 2011, Turkish folk medicinal plants, X: Ürgüp(Nevşehir). Marmara Pharmaceutical Journal 15: 58-68
  • [5] Yao, R., Heinrich, M., Weekerle, CS., 2018, The genus Lycium as food and medicine: A botanical, ethnobotanical and historical review. Journal of Ethnopharmacology, 212:50-66
  • [6] Selvi, S., Aslan, M., Erdoğan, E.,2009, Anatomical studies on endemic Lycium anatolicum A.Baytop&R. Mill(Solanaceae) vegetative organs, distributed in Turkey. Journal of Applied Biological Sciences. 3(1): 29-33
  • [7] TUBİVES, 2021, Lycium anatolicum A. BAYTOP&R. MILL. http://194.27.225.161/yasin/tubives
  • [8] Fırat, M., Aksoy, N., 2014, Lycium L.(Kurt Üzümleri). Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları 2 (Editör, Ü. Akkemik). Orman Genel Müd. Yayını. Ankara
  • [9] Ankom Technology, 2017, In vitro true digestibility using the DAISY incubator. (Method 3), http://www.ankom.com/media/documents/IVDMD_0805_D200.pdf (Erişim tarihi11 Mart 2021)
  • [10] AOAC, 2003, Official Methods of the AOAC, 17th Ed. The Association of Official Analytical Chemists: Gaithersburg, MD.
  • [11] NRC, 2006, National Research Council, Nutrients requirements of dairy cattle, The national academic press, Washington DC.
  • [12] Van Soest, PJ., Robertson, JB., Lewis, BA., 1991, Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci., 74, 3583-3597.
  • [13] Aygün, C., Olgun, M.,2018, Çalı ve Çalımsı Bitkilere Ait Gözlem Kriterleri. TC. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yayını
  • [14] Ball, DM.,Collins, M., Lacefield, GD., Martin, NP., Mertens, DA., Olson, KE., Putnam, DH., Undersander, DJ., Wolf, MW., 2001, UnderstandingForageQuality. American Farm BureauFederationPublication. 1-01. Park Ridge II.
  • [15] Linn, JG., Martin, NP., 1989, Forage Quality Tests and Interpretation. AG-FO-2637. Minnesota Extention Service. University of Minnesota Agriculture.
  • [16] Acar, R., İnal F., Koç Koyun, N., Kahraman, O., Özbilgin, A., 2021, The feed values of three forage Kochia phenotypes at different growth periods. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 10(1).57-63
  • [17] Acar, R.,Güncan, A., 2002, Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29).79-83
  • [18] Özel, A., Acar, R., 2021, Çiftlik Hayvanlarının Otlama Alışkanlıkları ve Meradaki Zehirli Bitkilerin Hayvanlar Üzerine Etkileri Kitabı. KOP Konya Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yayını. S. 1-103. Konya
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmental Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ramazan Acar 0000-0002-3347-6537

Mehmet Uysal 0000-0002-3376-3990

Oğuzhan Kahraman 0000-0002-9315-5276

Alpaslan Ünsal This is me 0000-0002-4368-7151

Arif Karakaya 0000-0002-9053-7906

Osman Çağırgan 0000-0001-9979-4098

Publication Date May 31, 2022
Submission Date July 25, 2021
Published in Issue Year 2022 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Acar, R., Uysal, M., Kahraman, O., Ünsal, A., et al. (2022). Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(1), 11-17.
AMA Acar R, Uysal M, Kahraman O, Ünsal A, Karakaya A, Çağırgan O. Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri. UCBAD. May 2022;5(1):11-17.
Chicago Acar, Ramazan, Mehmet Uysal, Oğuzhan Kahraman, Alpaslan Ünsal, Arif Karakaya, and Osman Çağırgan. “Anadolu Teke Dikeni (Lycium Anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 5, no. 1 (May 2022): 11-17.
EndNote Acar R, Uysal M, Kahraman O, Ünsal A, Karakaya A, Çağırgan O (May 1, 2022) Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 5 1 11–17.
IEEE R. Acar, M. Uysal, O. Kahraman, A. Ünsal, A. Karakaya, and O. Çağırgan, “Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri”, UCBAD, vol. 5, no. 1, pp. 11–17, 2022.
ISNAD Acar, Ramazan et al. “Anadolu Teke Dikeni (Lycium Anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 5/1 (May 2022), 11-17.
JAMA Acar R, Uysal M, Kahraman O, Ünsal A, Karakaya A, Çağırgan O. Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri. UCBAD. 2022;5:11–17.
MLA Acar, Ramazan et al. “Anadolu Teke Dikeni (Lycium Anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, vol. 5, no. 1, 2022, pp. 11-17.
Vancouver Acar R, Uysal M, Kahraman O, Ünsal A, Karakaya A, Çağırgan O. Anadolu Teke Dikeni (Lycium anatolicum A. Baytop & R. Mill) Çalısının Yem Değeri. UCBAD. 2022;5(1):11-7.

 ❤ UCBAD