Son
yıllarda insan sağlığına yönelik kullanılan ilaçların etkinliğinin azalması,
yan etkilerinin ortaya çıkması ve artması, ekonomik kayıpların meydana gelmesi
gibi birçok olumsuzluğun sonucu olarak doğal ürünlere giderek artan bir yönelim
oluşmaya başlamıştır. Bu yönelimin en çok yaşandığı grupların başında arı
ürünleri gelmektedir. Arı ürünleri antibakteriyel, antioksidan, antifungal,
antiinflamatuar, antitümör, antiseptik özellikleri nedeniyle tıp, ilaç ve gıda
sektörü başta olmak üzere kamuoyunda oldukça ilgi görmektedir. Dünya’nın pek
çok ülkesinde arı ürünleri ile tedavi (apiterapi) uygulamaları yapılmakta ve
önemli tıbbi destek olarak saygın bilim otoritelerince kabul görmektedir.
Ülkemizde ise son zamanlarda gündeme gelen apiterapi ve arı ürünleri
tüketiciler tarafından takip edilmekte ve yeni bir pazar oluşmaktadır. Arı
ürünlerinde en yoğun çalışmalar “doğal antibiyotik” olarak kabul edilen
propolisin üzerinde yürütülmektedir. Bu
derlemede, propolisin insan sağlığı üzerine etkilerine yönelik yapılmış
çalışmaların bir kısmı belli başlıklar altında verilerek, sağlık üzerine etkisi
vurgulanmaya çalışılmış, konu ile ilgili farkındalığın artırılması ve konuya
yönelik potansiyel çalışmalara ışık tutması hedeflenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 24 Sayı: 2 |