BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi

Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 4, 172 - 176, 18.04.2010

Öz

Bu çalışmada Erzurum piyasasında satışa sunulan buğday unu örnekleri toplam aflatoksin, AFB1
ve okratoksin A yönünden incelenmiştir.Çalışmada Erzurum yöresinden toplam 50 örnekte toplam aflatoksin,
AFB1 ve okratoksin A analizi yapılmıştır. Toksin varlığının belirlenmesinde ELISA tekniği
kullanılmıştır.İncelenen toplam 50 buğday unu örneğinin 37 adedinde (%74), AFB1 tespit edilmiştir.
Örneklerin 13 (%26) adedinde ise ölçülebilir sınırlar içerisinde AFB1 belirlenememiştir. Numunelerin 8
tanesinde (%16) ise AFB1 miktarının Türk Gıda Kodeksi‟ne göre, kabul edilebilir sınırların üzerinde olduğu
saptanmıştır. Örneklerin 37 (%74) adedinde toplam aflatoksin belirlenmiş ve örneklerin 13(%26) adedinde
ise ölçülebilir sınırlar içerisinde toplam aflatoksin tespit edilememiştir. Örneklerin 9 tanesinde (%18) ise
toplam aflatoksin miktarının Türk Gıda Kodeksi‟ne göre, kabul edilebilir sınırların üzerinde olduğu
saptanmıştır. İncelen numunelerin 45 tanesinde (%90) okratoksin A tespit edilmiş, 5 (%10) adedinde ise
ölçülebilir sınırlar içerisinde bu maddeye rastlanılmamıştır. Örneklerin 6 (%12.00) adedinde ise okratoksin A
miktarının Türk Gıda Kodeksi‟ne göre, kabul edilebilir sınırların üzerinde olduğu saptanmıştır.Korelasyon
analizi sonucu, unların toplam aflatoksin, AFB1 ve okratoksin A içerikleri arasında önemli düzeyde (P < 0.01)
ilişki olduğu saptanmıştır. Toplam aflatoksin ve AFB1 arasında 0.920, toplam aflatoksin ve okratoksin A
arasında 0.519, AFB1 ve okratoksin A arasında ise 0.537 korelasyon katsayıları hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Abouzied, M.M, Horvath A.D, Podlesny P.M, Regina N.P. 2002 Ochratoxin A concentrations in food and feed from a region with Balkan Endemic Nephropathy, Food Additives and Contaminants, 19: 755- 764.
  • Anonim, 2001. Standing Commitee on Foodstuffs at the European Comission. Summary Record of the 80th Meeting, Available at http://europa.eu.int/comm/food/re/scfs/index _en. Html
  • Anonim, (2002a). ELISA for the quantitative analysis of total aflatoxins in cereals and feed. GmbH, darmstadt, 1-6, Germany.
  • Anonim, (2002b). ELISA for the quantitative analysis of aflatoxin B1 in cereals, feed, nuts, dried fruit and other food products GmbH, darmstadt, 1-6, Germany
  • Anonim, (2002c). ELISA for the quantitative analysis of ochratoxin A in cereals and feed.GmbH, darmstadt, 1-6, Germany.
  • Bacha, H., Maaroufi, K., Achour, A., Hammami, M., Ellouz, F. and Creppy E.E. 1993. Human ochratoxicosis and its pathologies, Collog Inserm, 231: 101-110. Betina, V.
  • Mycotoxins, Chemical,
  • Biological and Environmental Aspects,
  • Elsevier, ISBN 0-444-98885-8, Amsterdam
  • Oxford-New York, Tokyo, 437p. Bullerman, L.B. 1979. Significance of
  • Mycotoxins to Food Safety and Human
  • Health, Journal of Food Protection, 42: 65– 86.
  • Chu, F.S. 1977. Mode of Action of Mycotoxins and Related Compounds. Adv. Appl. Microbiol., 22: 83-142.
  • De Koe, W.J. 1999. Regulations of the European Union for mycotoxins in foods, Arhiv Za Higijenu Rada Toksikologiju, 50: 37-46.
  • Fink-Gremmels, J. 1999. Mycotoxins: Their impli-cations for human and animal health, Vet.Quart., 21: 115-120.
  • Fuchs, R., Perica, M. 2005. Ochratoxin A in human kidney diseases, , Food Additives and Contaminants, Supplement 1:53-57.
  • Gekle, M., Sauvant, C., Schwerdt G, Silbernagl S, 1998. ochratoxin A. Kidney Blood Press Res., 21: 277-279. Mechanisms of
  • Giray, B., Girgin, G., Basak, E.A., Aydın, S., Sahin, G. 2007. Aflatoxin levels in wheat samples consumed in some regions of Turkey, Food Control, 18: 23-29.
  • Hsieh, D.P.H. 1979. Mycotoxins – Their Biosynthesis in Fungi: General Introduction, Journal of Food Protection, 42:804.
  • Höhler, D. 1998. Ochratoxin A in food and feed: occurence, legislation and mode of action, Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft, 37: 2-12.
  • IARC, (1993). International IARC-International Agency for Research in Cancer. Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to human, Some naturally accoring substances: Food items and constituents, Heterocyclic aromatic amines and mycotoxins, IARC Scientific Publications, 56, Lyon.
  • Ito, Y., Peterson, S.W, Wicklow, D.T., Goto, T. 2001. Aspergillus pseudotamarii, A New Aflatoxin Producing Species in Aspergillus Section Flavi, Mycological Research, 105: 233-239.
  • Kaya, S. 1984. Mikotoksinler: Hayvan ve insan sağlığı Vet.Fak.Derg., 31: 388-409. önemi. A.Ü.
  • Khalef, A., Zidane, C., Charef, A., Gharbi, A., M., Betbeder, A.M. and Creppy, E.E. 1993. Human ochratoxicosis and its pathologies, Collog. Inserm., 231: 123-128.
  • Mac Donold, S.J, Landton S., Brereton, P.A. 2001. Assesment of human exposure to ochratoxin in the UK- relationship between dietary intake and plasma and urine levels, Mycotoxins and Phycotoxins in Perspective at the Turn of the Century, 21-25 May, 181- 188.
  • Obrecht-Pflumio, S., Dirheimer, G. 2000. In vitro DNA and dGMP adducts formation caused by ochratoxin A. Chem. Biol. Interact., 15: 29-44.
  • Petzinger, E., and Ziegler, K. 2000. Ochratoxin A from a toxicological perspective, Journal of Veterinary Pharmocology and Therapeutics, 23: 91-98. J.I. Pitt, 1987. Penicillium Penicillium verrucosum and production of ochratoxin A, Applied and Enviromental Microbiology, 53: 266-269. viridicatum,
  • Pittet, A. 1998. Natural occurance of mycotoxins in foods and feeds-an updated review, Rev. Med. Vet., 149: 479-492.
  • Pohland, A.E. 1993. Mycotoxins in Review., Food Addivites and Contaminants. 10:17-28.
  • Pons, W.A Jr, Robertson J.A and Goldblatt L.A. 1966. Objective fluorometric measurement of aflatoxins on TLC plates, J Am Oil Chem Soc., 43: 665-669.
  • Sava, V., Reunova, O., Velasquez, A., Harbison, R., neurotoxic effects o f the fungal metabolite ochratoxin A, Neurotoxicology; 27: 82-92.
  • Scott, P.M. 1978. Mycotoxins in Feeds and Ingredients and their Origin, Journal of Food Protection, 41:385-398.
  • Speijers, G.J.A., Van Egmond, H.P. (,1993),. Worldwide Ochratoxin A levels in food and feeds, Collog Inserm., 231:85-100.
  • Şeviktürk, M., Gönülalan, Z. 2007. Kayseri‟de tüketime sunulan bazı tahıl ürünlerinde Okratoksin A miktarları, Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 16: 86- 90.
  • Tunail, N. 2000. Aflatoksinlerin Detoksifikasyonu In" Gıda mikrobiyolojisi ve Uygulamaları p153" Sim Matbaacılık, 522, Ankara.
  • Van Der Merve, K.J., Steyn, P., Fourrje, L., Scott, D., Theron, J.J. 1965. Ochratoxin A, a toxic metabolite ochraceus, Nature, 205:1112-1113. by Aspergillus
  • Zinedine, A., Brera, C., Elakhdari, S., Catano, C., Debegnach, F., Angelini, S., De Santis, B., Faid, M., Benlemlih, M., Minardi, V., Miraglia, M. 2006. Natural occurrence of mycotoxins commercialized in Morocco, Food Control, 17: 868-874. and spices
Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 4, 172 - 176, 18.04.2010

Öz

Kaynakça

  • Abouzied, M.M, Horvath A.D, Podlesny P.M, Regina N.P. 2002 Ochratoxin A concentrations in food and feed from a region with Balkan Endemic Nephropathy, Food Additives and Contaminants, 19: 755- 764.
  • Anonim, 2001. Standing Commitee on Foodstuffs at the European Comission. Summary Record of the 80th Meeting, Available at http://europa.eu.int/comm/food/re/scfs/index _en. Html
  • Anonim, (2002a). ELISA for the quantitative analysis of total aflatoxins in cereals and feed. GmbH, darmstadt, 1-6, Germany.
  • Anonim, (2002b). ELISA for the quantitative analysis of aflatoxin B1 in cereals, feed, nuts, dried fruit and other food products GmbH, darmstadt, 1-6, Germany
  • Anonim, (2002c). ELISA for the quantitative analysis of ochratoxin A in cereals and feed.GmbH, darmstadt, 1-6, Germany.
  • Bacha, H., Maaroufi, K., Achour, A., Hammami, M., Ellouz, F. and Creppy E.E. 1993. Human ochratoxicosis and its pathologies, Collog Inserm, 231: 101-110. Betina, V.
  • Mycotoxins, Chemical,
  • Biological and Environmental Aspects,
  • Elsevier, ISBN 0-444-98885-8, Amsterdam
  • Oxford-New York, Tokyo, 437p. Bullerman, L.B. 1979. Significance of
  • Mycotoxins to Food Safety and Human
  • Health, Journal of Food Protection, 42: 65– 86.
  • Chu, F.S. 1977. Mode of Action of Mycotoxins and Related Compounds. Adv. Appl. Microbiol., 22: 83-142.
  • De Koe, W.J. 1999. Regulations of the European Union for mycotoxins in foods, Arhiv Za Higijenu Rada Toksikologiju, 50: 37-46.
  • Fink-Gremmels, J. 1999. Mycotoxins: Their impli-cations for human and animal health, Vet.Quart., 21: 115-120.
  • Fuchs, R., Perica, M. 2005. Ochratoxin A in human kidney diseases, , Food Additives and Contaminants, Supplement 1:53-57.
  • Gekle, M., Sauvant, C., Schwerdt G, Silbernagl S, 1998. ochratoxin A. Kidney Blood Press Res., 21: 277-279. Mechanisms of
  • Giray, B., Girgin, G., Basak, E.A., Aydın, S., Sahin, G. 2007. Aflatoxin levels in wheat samples consumed in some regions of Turkey, Food Control, 18: 23-29.
  • Hsieh, D.P.H. 1979. Mycotoxins – Their Biosynthesis in Fungi: General Introduction, Journal of Food Protection, 42:804.
  • Höhler, D. 1998. Ochratoxin A in food and feed: occurence, legislation and mode of action, Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft, 37: 2-12.
  • IARC, (1993). International IARC-International Agency for Research in Cancer. Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to human, Some naturally accoring substances: Food items and constituents, Heterocyclic aromatic amines and mycotoxins, IARC Scientific Publications, 56, Lyon.
  • Ito, Y., Peterson, S.W, Wicklow, D.T., Goto, T. 2001. Aspergillus pseudotamarii, A New Aflatoxin Producing Species in Aspergillus Section Flavi, Mycological Research, 105: 233-239.
  • Kaya, S. 1984. Mikotoksinler: Hayvan ve insan sağlığı Vet.Fak.Derg., 31: 388-409. önemi. A.Ü.
  • Khalef, A., Zidane, C., Charef, A., Gharbi, A., M., Betbeder, A.M. and Creppy, E.E. 1993. Human ochratoxicosis and its pathologies, Collog. Inserm., 231: 123-128.
  • Mac Donold, S.J, Landton S., Brereton, P.A. 2001. Assesment of human exposure to ochratoxin in the UK- relationship between dietary intake and plasma and urine levels, Mycotoxins and Phycotoxins in Perspective at the Turn of the Century, 21-25 May, 181- 188.
  • Obrecht-Pflumio, S., Dirheimer, G. 2000. In vitro DNA and dGMP adducts formation caused by ochratoxin A. Chem. Biol. Interact., 15: 29-44.
  • Petzinger, E., and Ziegler, K. 2000. Ochratoxin A from a toxicological perspective, Journal of Veterinary Pharmocology and Therapeutics, 23: 91-98. J.I. Pitt, 1987. Penicillium Penicillium verrucosum and production of ochratoxin A, Applied and Enviromental Microbiology, 53: 266-269. viridicatum,
  • Pittet, A. 1998. Natural occurance of mycotoxins in foods and feeds-an updated review, Rev. Med. Vet., 149: 479-492.
  • Pohland, A.E. 1993. Mycotoxins in Review., Food Addivites and Contaminants. 10:17-28.
  • Pons, W.A Jr, Robertson J.A and Goldblatt L.A. 1966. Objective fluorometric measurement of aflatoxins on TLC plates, J Am Oil Chem Soc., 43: 665-669.
  • Sava, V., Reunova, O., Velasquez, A., Harbison, R., neurotoxic effects o f the fungal metabolite ochratoxin A, Neurotoxicology; 27: 82-92.
  • Scott, P.M. 1978. Mycotoxins in Feeds and Ingredients and their Origin, Journal of Food Protection, 41:385-398.
  • Speijers, G.J.A., Van Egmond, H.P. (,1993),. Worldwide Ochratoxin A levels in food and feeds, Collog Inserm., 231:85-100.
  • Şeviktürk, M., Gönülalan, Z. 2007. Kayseri‟de tüketime sunulan bazı tahıl ürünlerinde Okratoksin A miktarları, Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 16: 86- 90.
  • Tunail, N. 2000. Aflatoksinlerin Detoksifikasyonu In" Gıda mikrobiyolojisi ve Uygulamaları p153" Sim Matbaacılık, 522, Ankara.
  • Van Der Merve, K.J., Steyn, P., Fourrje, L., Scott, D., Theron, J.J. 1965. Ochratoxin A, a toxic metabolite ochraceus, Nature, 205:1112-1113. by Aspergillus
  • Zinedine, A., Brera, C., Elakhdari, S., Catano, C., Debegnach, F., Angelini, S., De Santis, B., Faid, M., Benlemlih, M., Minardi, V., Miraglia, M. 2006. Natural occurrence of mycotoxins commercialized in Morocco, Food Control, 17: 868-874. and spices
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Korhan Özturan Bu kişi benim

Cemal Ünsal Bu kişi benim

Yakup Karakaya Bu kişi benim

Mustafa Atasever

Ziya Gökalp Ceylan Bu kişi benim

Meryem Aydemir Atasever Bu kişi benim

A. Kürşat Demirkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 18 Nisan 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özturan, K., Ünsal, C., Karakaya, Y., Atasever, M., vd. (2010). Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2(4), 172-176.
AMA Özturan K, Ünsal C, Karakaya Y, Atasever M, Ceylan ZG, Atasever MA, Demirkaya AK. Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Nisan 2010;2(4):172-176.
Chicago Özturan, Korhan, Cemal Ünsal, Yakup Karakaya, Mustafa Atasever, Ziya Gökalp Ceylan, Meryem Aydemir Atasever, ve A. Kürşat Demirkaya. “Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 Ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2, sy. 4 (Nisan 2010): 172-76.
EndNote Özturan K, Ünsal C, Karakaya Y, Atasever M, Ceylan ZG, Atasever MA, Demirkaya AK (01 Nisan 2010) Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2 4 172–176.
IEEE K. Özturan, “Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 4, ss. 172–176, 2010.
ISNAD Özturan, Korhan vd. “Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 Ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2/4 (Nisan 2010), 172-176.
JAMA Özturan K, Ünsal C, Karakaya Y, Atasever M, Ceylan ZG, Atasever MA, Demirkaya AK. Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2:172–176.
MLA Özturan, Korhan vd. “Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 Ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 4, 2010, ss. 172-6.
Vancouver Özturan K, Ünsal C, Karakaya Y, Atasever M, Ceylan ZG, Atasever MA, Demirkaya AK. Erzurum’da Tüketime Sunulan Buğday Unlarının Toplam Aflatoksin, Aflatoksin.B1 ve Okratoksin A Yönünden İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2(4):172-6.