BibTex RIS Kaynak Göster

Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 93 - 103, 01.10.2012

Öz

Bu çalışma ile Van’da gittikçe daha yaygın olarak tüketilmeye başlanan ve dondurulmuş olarak satışa sunulan tavuk but, tavuk baget, tavuk göğüs, tavuk kanat, tavuk sakatat, hamburger köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, kasap köfte ve pizzaların mikrobiyolojik kaliteleri araştırıldı. Analize alınan tüm örneklerde, aerobik mezofilik mikroorganizma, E. coli, koliform, enterokok, Enterobactericeae, laktobasil, koagulaz (+) S. aureus, Pseudomonas ve maya/küf sayısı ile pH ve su aktivitesi değerlerinin sırasıyla 1.48-5.44,

Kaynakça

  • Akgül A., 1997. Tıbbi Araştırmalarda İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS Uygulamaları. YÖK Matbaası, Ankara.
  • Aksu H., 1996. Dondurulmuş gıdaların mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırmalar, Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 27, 101-108.
  • Álvarez-Astorga M., Capita R., Alonso-Calleja C., Moreno B., Garcia-Fernandez MC., 2002. Microbiological quality of retail chicken by-products in Spain. Meat Sci., 62, 45-50.
  • Anonim, 2001a. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Et ve Et Ürünleri Sanayii Alt Komisyon Raporu, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, DPT: 2635 - ÖİK: 643, Ankara.
  • Anonim, 2001b. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Kanatlı Etleri ve Yumurta Ürünleri Sanayii Alt Komisyon Raporu, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, DPT: 2638 - ÖİK: 646, Ankara.
  • Anonim, 2001c. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs-Horizontal Method for the Enumeration of ßGlucuronidase-Positive Escherichia coli. Part 2: Colony-Count Technique A 44°C Using 5-Bromo-4Chloro-3-Indoyl-Beta-D-Glucuronide, ISO 16649-2.
  • Anonim, 2001d. Taze Et-Hazırlanmış Et ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, R. Gazete: 17.03.2001-24345, Tebliğ No: 2001/7.
  • Anonim, 2006. Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, R. Gazete: 07.07.2006/26221. Tebliğ No: 2006/29.
  • Anonymous, 1976. American Public Health Assoc., Compendium of Methods for The Microbiological Examinations of Foods. Apha Inc. Washington Dc.
  • Anonymous, 1984a. Difco Manual, Tenth Edition, Detroid Michigan USA.
  • Anonymous, 1984b. International Organization For Standardization: Enumeration of Lactobactericeae in Meat and Meat Products. ISO/TC 34/SC 6/WG 15, No:3 and 5.
  • Anonymous, 1995. The Oxoid Manual, Compiled By EY Bridson, 7th. Ed. Oxoid Ltd. Basingstoke, Hampshire.
  • Anonymous, 1997. International Organization for Standardization: Meat and Meat Products-Detection and Enumeration of Enterobacteriaceae. ISO/DIS 5552.
  • Archer DL., 2004. Freezing: an underutilized food safety technology?. Int. J. Food Microbiol., 90, 127-138.
  • Arslan A., 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipres Matbaacılık Yayıncılık Medikal Veterinerlik Hiz. Hayvansal Ürünler Tic. ve Paz. Ltd. Şti. Malatya.
  • Azevedo I., Regalo M., Mena C., Almeida G., Carneiro L., Teixeria P., Hogg T., Gibbs PA., 2005. Incidence of Listeria spp. in domestic refrigators in Portugal. Food Control, 16, 121-124.
  • Bal SG., Yayar R., Gözener B., Adıgüzel F., 2012. Frozen food consumption in Turkey: A case study for the town of Tokat. AJAR., 7, 367-377.
  • Baumgart J., 1986. Mikrobiologishe Untersuchung von Lebensmitteln. B. Behr’s Verlag, GmbH&Co., Berlin und Hamburg.
  • Bautista DA., Villancourt JP., Clarke RA., Renwick S., Griffiths MW., 1995. Rapid assesment of the microbiological quality of poultry carcasses using ATP bioluminescence. J. Food Prot., 58, 551-554.
  • de Man JD., Rogosa M., Sharpe ME., 1960. A Medium for the Cultivation of Lactobacilli. J. Appl. Bact., 23, 130–135.
  • Efe M., Gümüşsoy KS., 2005. Ankara Garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi. Sağlık Bilimleri Derg., 14, 151-157.
  • Escartin EF., Lozano JS., Garcia OR., 2000. Quantitative survival of native Salmonella serovars during storage of frozen raw pork. Int. J. Food Microbiol., 54, 19-25.
  • Flowers RS., D’aoust JY., Andrews WH., Bailey JS., 1992. Salmonella. "C Vanderzant, D.F. Splittstoesser (Ed): Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods”, 3rd Ed, P371-422, American Public Health Association.
  • Garden-Robinson J., 2004. Food Freezing Guide. NDSU Extension Service, September 1985, Reviewed and Revised, 2004, North Dakota State University, Fargo, North Dakota 58105, USA.
  • Georgsson F., Þorkelsson ÁE., Geirsdóttir M., Reiersen J., Stern N., 2006. The influence of freezing and duration of storage on Campylobacter and indicator bacteria in broiler carcasses. Food Microbiol., 23, 677-683.
  • Gilla CO., Rahnb K., Sloanb K., Mcmullenc LM., 1997. Assessment of the hygienic performances of hamburger patty production processes. Int. J. Food Microbiol., 36, 171-178.
  • Gökalp HY., Kaya M., Tülek Y., Zorba Ö., 1995. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu. (2. Baskı) Atatürk Üni. Zir. Fak. Ofset Tesisi. Erzurum.
  • Harrigan WF., Mccance ME., 1976. Laboratory Methods in Food and Dairy Microbiology. Academic Press Inc. Ltd., London.
  • İnal T., 1992. Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü, Genişletilmiş ikinci baskı. Final Ofset A.Ş. İzmir.
  • James SJ., Evans J., James C., 2008. A Review of the performance of domestic refrigerators. J. Food Engineering, 87, 2–10.
  • Jay JM., Loessner MJ., Golden DA., 2005. Modern Food Microbiology, Seventh Edition, Springer Science + Business Media Inc, USA.
  • Karaboz İ., Dinçer B., 2002. Microbiological investigations on some of the commercial frozen meat in İzmir. Turkish Electronic Journal of Biotechnology, Special Issue, 18-23.
  • Karabudak E., Bas M., Kiziltan G., 2007. Food safety in the home consumption of meat in Turkey. Food Control, 19, 320-327.
  • Katynna PQ., Piňero MP., Narvaez C., Uzcātegui SB., Moreno LA., Huerta-Leidenz N., 2002. Evaluation of microbiological and physical-chemistry of frozen hamburger patties expended in Maracaibo, Zulia State, Venezuela. Revista Cientifica, FCV-LUZ, 12, 715-720.
  • Keskin G., 2002. Dondurulmuş gıda. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, TEAE-BAKIŞ, 1, 1-4.
  • Kolsarıcı N., Ensoy Ü., Candoğan K., Üzümcüoğlu Ü., 2004. Soğuk ve dondurulmuş depolamanın mekanik ayrılmış tavuk etlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine etkisi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Derg., 2, 2-13.
  • Külekçi M., Topaloğlu A., Aksoy A., 2006. Dondurulmuş gıda tüketimini etkileyen sosyo-ekonomik özelliklerin belirlenmesi; Erzurum ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 37, 91-101.
  • Marriot NG., 1997. Essential of Food Sanitation. SpringerVerlag, 355 p. USA.
  • Mead GC., 2004. Microbiological quality of poultry meat: a review. Brazilian J. Poult. Sci., 6, 135-142.
  • Mislivec PB., Beuchat LR., Cousin MA., 2005. Yeast and Molds. Compendium of Methods fort he Microbiological Examination of Foods. Third Edition, (Editör: Vanderzant C., Splittstoesser F), American Public Health Association, 1015 Fifteenth Street, NW Washington, DC.
  • Mossel DAA., Corry JEL., Struijk CB., Baird RM., 1995. Essentials of the Microbiology of Foods: A Textbook for Advanced Studies. Chichester, John Wiley and Sons, p: 699, England.
  • Mossel DAA, Eelderink I., Koopmans M., van Rossem F., 1978. Optimalisation of a Mac-Conkey-type medium for the enumeration of Enterobacteriaceae. Lab. Pract., 27, 1049-1050.
  • Pichhardt K., 1993. Lebensmittelmikrobiologie. 3. Auflage, Springer Verlag, Berlin, New York, Paris Tokyo, London, Hong Kong, Barcelona, Budapest.
  • Rodgers S., 2001. Preserving non-fermented refrigerated foods with microbial cultures-a review. Trends in Food Science & Technology, 12, 276-284.
  • Rödel W., Panert H., Leistner L., 1975. Verbessertes AwWert messer zur bestimmung der wasser aktivität von fleisch und fliesch waren. Fleischwirtsch., 4, 557-558.
  • Sağun E., Sancak YC., Ekici K., Durmaz H. (1996). Van'da tüketime sunulan piliç but ve göğüs etlerinin hijyenik kalitesi üzerine bir araştırma, Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg., 7, 667-73.
  • Swanson KMJ., Busta FF., Peterson EH., Johnson MG., 2005. Colony Count Methods. Compendium of Methods fort he Microbiological Examination of Foods. Third Edition, (Ed: Vanderzant C., Splittstoesser F), American Public Health Association, NW Washington DC.
  • Temiz A.. 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. (Editörler: Ünlütürk, A., Turantaş, F.), Birinci Baskı, Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • Tükel Ç., Doğan HB., 2000. Staphylococcus aureus. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2. Baskı, Sim Matbaacılık, Ankara.
  • Ünlütürk A., Turantaş F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • Yıldırım Y., 1992. Et Endüstrisi, 4.Baskı, Kozan Ofset, Sayfa 38-348, Ankara.
Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 93 - 103, 01.10.2012

Öz

Kaynakça

  • Akgül A., 1997. Tıbbi Araştırmalarda İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS Uygulamaları. YÖK Matbaası, Ankara.
  • Aksu H., 1996. Dondurulmuş gıdaların mikrobiyolojik kalitesi üzerine araştırmalar, Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 27, 101-108.
  • Álvarez-Astorga M., Capita R., Alonso-Calleja C., Moreno B., Garcia-Fernandez MC., 2002. Microbiological quality of retail chicken by-products in Spain. Meat Sci., 62, 45-50.
  • Anonim, 2001a. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Et ve Et Ürünleri Sanayii Alt Komisyon Raporu, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, DPT: 2635 - ÖİK: 643, Ankara.
  • Anonim, 2001b. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Kanatlı Etleri ve Yumurta Ürünleri Sanayii Alt Komisyon Raporu, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, DPT: 2638 - ÖİK: 646, Ankara.
  • Anonim, 2001c. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs-Horizontal Method for the Enumeration of ßGlucuronidase-Positive Escherichia coli. Part 2: Colony-Count Technique A 44°C Using 5-Bromo-4Chloro-3-Indoyl-Beta-D-Glucuronide, ISO 16649-2.
  • Anonim, 2001d. Taze Et-Hazırlanmış Et ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, R. Gazete: 17.03.2001-24345, Tebliğ No: 2001/7.
  • Anonim, 2006. Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, R. Gazete: 07.07.2006/26221. Tebliğ No: 2006/29.
  • Anonymous, 1976. American Public Health Assoc., Compendium of Methods for The Microbiological Examinations of Foods. Apha Inc. Washington Dc.
  • Anonymous, 1984a. Difco Manual, Tenth Edition, Detroid Michigan USA.
  • Anonymous, 1984b. International Organization For Standardization: Enumeration of Lactobactericeae in Meat and Meat Products. ISO/TC 34/SC 6/WG 15, No:3 and 5.
  • Anonymous, 1995. The Oxoid Manual, Compiled By EY Bridson, 7th. Ed. Oxoid Ltd. Basingstoke, Hampshire.
  • Anonymous, 1997. International Organization for Standardization: Meat and Meat Products-Detection and Enumeration of Enterobacteriaceae. ISO/DIS 5552.
  • Archer DL., 2004. Freezing: an underutilized food safety technology?. Int. J. Food Microbiol., 90, 127-138.
  • Arslan A., 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipres Matbaacılık Yayıncılık Medikal Veterinerlik Hiz. Hayvansal Ürünler Tic. ve Paz. Ltd. Şti. Malatya.
  • Azevedo I., Regalo M., Mena C., Almeida G., Carneiro L., Teixeria P., Hogg T., Gibbs PA., 2005. Incidence of Listeria spp. in domestic refrigators in Portugal. Food Control, 16, 121-124.
  • Bal SG., Yayar R., Gözener B., Adıgüzel F., 2012. Frozen food consumption in Turkey: A case study for the town of Tokat. AJAR., 7, 367-377.
  • Baumgart J., 1986. Mikrobiologishe Untersuchung von Lebensmitteln. B. Behr’s Verlag, GmbH&Co., Berlin und Hamburg.
  • Bautista DA., Villancourt JP., Clarke RA., Renwick S., Griffiths MW., 1995. Rapid assesment of the microbiological quality of poultry carcasses using ATP bioluminescence. J. Food Prot., 58, 551-554.
  • de Man JD., Rogosa M., Sharpe ME., 1960. A Medium for the Cultivation of Lactobacilli. J. Appl. Bact., 23, 130–135.
  • Efe M., Gümüşsoy KS., 2005. Ankara Garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi. Sağlık Bilimleri Derg., 14, 151-157.
  • Escartin EF., Lozano JS., Garcia OR., 2000. Quantitative survival of native Salmonella serovars during storage of frozen raw pork. Int. J. Food Microbiol., 54, 19-25.
  • Flowers RS., D’aoust JY., Andrews WH., Bailey JS., 1992. Salmonella. "C Vanderzant, D.F. Splittstoesser (Ed): Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods”, 3rd Ed, P371-422, American Public Health Association.
  • Garden-Robinson J., 2004. Food Freezing Guide. NDSU Extension Service, September 1985, Reviewed and Revised, 2004, North Dakota State University, Fargo, North Dakota 58105, USA.
  • Georgsson F., Þorkelsson ÁE., Geirsdóttir M., Reiersen J., Stern N., 2006. The influence of freezing and duration of storage on Campylobacter and indicator bacteria in broiler carcasses. Food Microbiol., 23, 677-683.
  • Gilla CO., Rahnb K., Sloanb K., Mcmullenc LM., 1997. Assessment of the hygienic performances of hamburger patty production processes. Int. J. Food Microbiol., 36, 171-178.
  • Gökalp HY., Kaya M., Tülek Y., Zorba Ö., 1995. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu. (2. Baskı) Atatürk Üni. Zir. Fak. Ofset Tesisi. Erzurum.
  • Harrigan WF., Mccance ME., 1976. Laboratory Methods in Food and Dairy Microbiology. Academic Press Inc. Ltd., London.
  • İnal T., 1992. Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü, Genişletilmiş ikinci baskı. Final Ofset A.Ş. İzmir.
  • James SJ., Evans J., James C., 2008. A Review of the performance of domestic refrigerators. J. Food Engineering, 87, 2–10.
  • Jay JM., Loessner MJ., Golden DA., 2005. Modern Food Microbiology, Seventh Edition, Springer Science + Business Media Inc, USA.
  • Karaboz İ., Dinçer B., 2002. Microbiological investigations on some of the commercial frozen meat in İzmir. Turkish Electronic Journal of Biotechnology, Special Issue, 18-23.
  • Karabudak E., Bas M., Kiziltan G., 2007. Food safety in the home consumption of meat in Turkey. Food Control, 19, 320-327.
  • Katynna PQ., Piňero MP., Narvaez C., Uzcātegui SB., Moreno LA., Huerta-Leidenz N., 2002. Evaluation of microbiological and physical-chemistry of frozen hamburger patties expended in Maracaibo, Zulia State, Venezuela. Revista Cientifica, FCV-LUZ, 12, 715-720.
  • Keskin G., 2002. Dondurulmuş gıda. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, TEAE-BAKIŞ, 1, 1-4.
  • Kolsarıcı N., Ensoy Ü., Candoğan K., Üzümcüoğlu Ü., 2004. Soğuk ve dondurulmuş depolamanın mekanik ayrılmış tavuk etlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine etkisi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Derg., 2, 2-13.
  • Külekçi M., Topaloğlu A., Aksoy A., 2006. Dondurulmuş gıda tüketimini etkileyen sosyo-ekonomik özelliklerin belirlenmesi; Erzurum ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 37, 91-101.
  • Marriot NG., 1997. Essential of Food Sanitation. SpringerVerlag, 355 p. USA.
  • Mead GC., 2004. Microbiological quality of poultry meat: a review. Brazilian J. Poult. Sci., 6, 135-142.
  • Mislivec PB., Beuchat LR., Cousin MA., 2005. Yeast and Molds. Compendium of Methods fort he Microbiological Examination of Foods. Third Edition, (Editör: Vanderzant C., Splittstoesser F), American Public Health Association, 1015 Fifteenth Street, NW Washington, DC.
  • Mossel DAA., Corry JEL., Struijk CB., Baird RM., 1995. Essentials of the Microbiology of Foods: A Textbook for Advanced Studies. Chichester, John Wiley and Sons, p: 699, England.
  • Mossel DAA, Eelderink I., Koopmans M., van Rossem F., 1978. Optimalisation of a Mac-Conkey-type medium for the enumeration of Enterobacteriaceae. Lab. Pract., 27, 1049-1050.
  • Pichhardt K., 1993. Lebensmittelmikrobiologie. 3. Auflage, Springer Verlag, Berlin, New York, Paris Tokyo, London, Hong Kong, Barcelona, Budapest.
  • Rodgers S., 2001. Preserving non-fermented refrigerated foods with microbial cultures-a review. Trends in Food Science & Technology, 12, 276-284.
  • Rödel W., Panert H., Leistner L., 1975. Verbessertes AwWert messer zur bestimmung der wasser aktivität von fleisch und fliesch waren. Fleischwirtsch., 4, 557-558.
  • Sağun E., Sancak YC., Ekici K., Durmaz H. (1996). Van'da tüketime sunulan piliç but ve göğüs etlerinin hijyenik kalitesi üzerine bir araştırma, Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg., 7, 667-73.
  • Swanson KMJ., Busta FF., Peterson EH., Johnson MG., 2005. Colony Count Methods. Compendium of Methods fort he Microbiological Examination of Foods. Third Edition, (Ed: Vanderzant C., Splittstoesser F), American Public Health Association, NW Washington DC.
  • Temiz A.. 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. (Editörler: Ünlütürk, A., Turantaş, F.), Birinci Baskı, Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • Tükel Ç., Doğan HB., 2000. Staphylococcus aureus. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2. Baskı, Sim Matbaacılık, Ankara.
  • Ünlütürk A., Turantaş F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • Yıldırım Y., 1992. Et Endüstrisi, 4.Baskı, Kozan Ofset, Sayfa 38-348, Ankara.
Toplam 51 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Atlan Bu kişi benim

Özgür İşleyici

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atlan, M., & İşleyici, Ö. (2012). Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 7(2), 93-103.
AMA Atlan M, İşleyici Ö. Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ekim 2012;7(2):93-103.
Chicago Atlan, Mustafa, ve Özgür İşleyici. “Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7, sy. 2 (Ekim 2012): 93-103.
EndNote Atlan M, İşleyici Ö (01 Ekim 2012) Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7 2 93–103.
IEEE M. Atlan ve Ö. İşleyici, “Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 2, ss. 93–103, 2012.
ISNAD Atlan, Mustafa - İşleyici, Özgür. “Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7/2 (Ekim 2012), 93-103.
JAMA Atlan M, İşleyici Ö. Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2012;7:93–103.
MLA Atlan, Mustafa ve Özgür İşleyici. “Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 2, 2012, ss. 93-103.
Vancouver Atlan M, İşleyici Ö. Van İli’nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2012;7(2):93-103.