BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 3, 229 - 236, 24.12.2013

Öz

  This   research   was   conducted   to   determine   the   animal   feeding   practices   and   level   of   knowledge   among   dairy  cattle   producers   in   Kars   province.   The   main   material   of   this   study   was   the   data   obtained   by   surveying   162   livestock  producers  in  the  central  villages  of  Kars.  The  data  obtained  were  analysed  by  the  chi-­‐square  test.  It  was  determined  that  there  was  a  significant  relationship  between  the  amount  of  roughage  usage  and  milk  yield  (P<0.01).  In  contacts  with  dairy  enterprises  of  Kars  province,  it  was  stated  that  the  93.6%  of  producers  who  have  fields  practise  agricultural  production,  and  the  88.7%  of  them  cultivate  forage.  It  was  further  observed  that  trefoil  and  vetch  were  given  mostly  among  the  forages  used.  Besides,  it  was  stated  that  the  3.1%  producers  sell  forage  acquiring  5.900  TL  additional  incomes,  approximately.  As  a  result,  it  was  suggested  that  training  producers  to  improve  their  knowledge  on  the  points  of  feeding  animals  and  how  to  profit  meadows  and  grow  forage  would  make  a  marked  contribution  to  livestock  farming.  Key  words:  Animal  feeding,  Dairy  cattle,  Kars,  Production.        

Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 3, 229 - 236, 24.12.2013

Öz

Özet: Bu araştırma, Kars ilinde süt sığırcılığı faaliyetinde bulunan üreticilerin, hayvan besleme uygulamaları ve konuya ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ana materyalini, İl merkezine bağlı köylerde toplam 162 üreticiden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Çalışmada süt verimi ile kaba yem kullanım miktarları arasında önemli bir ilişki olduğu (P < 0.01) belirlenmiştir. Kars ili süt sığırcılık işletmeleri ile yapılan görüşmelerde arazisi olan üreticilerin %93.6’sının tarımsal üretimde bulundukları, bunun da %88.7’sinin yem bitkisi ürettikleri belirlenmiştir. Yem bitkileri içinde en fazla korunga ve fiğ üretimine yer verildiği görülmüştür. Çalışmada ayrıca %3.1 üreticinin yem satışı yaptığı ve bu satıştan ortalama 5.900 TL ek gelir elde ettiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, üreticilerin hayvan besleme, yem bitkileri üretimi ve mera kullanımına ilişkin bilgi yetersizliklerinin giderilmesi yönündeki eğitici çalışmaların hayvancılığa büyük katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Pınar Demir

Dilek Aksu Elmalı Bu kişi benim

Serpil Işık

Reşat Tazegül Bu kişi benim

Cemalettin Ayvazoğlu

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demir, P., Aksu Elmalı, D., Işık, S., Tazegül, R., vd. (2013). Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3), 229-236.
AMA Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Aralık 2013;8(3):229-236.
Chicago Demir, Pınar, Dilek Aksu Elmalı, Serpil Işık, Reşat Tazegül, ve Cemalettin Ayvazoğlu. “Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı Ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2013): 229-36.
EndNote Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C (01 Aralık 2013) Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8 3 229–236.
IEEE P. Demir, D. Aksu Elmalı, S. Işık, R. Tazegül, ve C. Ayvazoğlu, “Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 3, ss. 229–236, 2013.
ISNAD Demir, Pınar vd. “Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı Ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8/3 (Aralık 2013), 229-236.
JAMA Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8:229–236.
MLA Demir, Pınar vd. “Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı Ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 3, 2013, ss. 229-36.
Vancouver Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8(3):229-36.