Corn is a strategical plant which is used in lots of sectors in Turkey and world such as animal feed and food because of its nutritious content and high yield. In order to provide food requirement of increasing world population, high-energy crops and to increase the yield of these crops genetically modified crops were developed. After the Biosafety Law came into force 22 corn kinds used as feed were applied to Biosafety Board. As a result of the scientific evaluation of board, sixteen were decided as positive whereas six were negative. In this study classical and genetically modified corn kinds’ usage as feed were assessed socioeconomically with taken into consideration the scientific comity reports of Biosafety Board
Mısır, Türkiye ve dünyada besleyici içeriği ve yüksek verimi nedeniyle başta hayvan yemi ve gıda olmak üzere birçok sektörde kullanılan stratejik bir bitkidir. Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasında mısır gibi yüksek enerjili ürünler ve bu ürünlerin verimini artırmak için genetiği değiştirilmiş ürünler geliştirilmektedir. Türkiye’de Biyogüvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra, Biyogüvenlik Kurulu’na yem amaçlı 22 mısır çeşidi için başvuruda bulunulmuştur. Kurul tarafından yapılan bilimsel değerlendirme sonucunda, başvurulardan on altısı hakkında olumlu, altısı hakkında olumsuz karar verilmiştir. Bu çalışmada, klasik ve genetiği değiştirilmiş mısır çeşitlerinin Türkiye’de yem amaçlı kullanımı, Biyogüvenlik Kurulu bilimsel komite raporları da dikkate alınarak sosyoekonomik açıdan değerlendirilmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA68GV93PU |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 |