The aim of this present study was to investigate the effects of extenders containing different antioxidants upon the principle sperm characteristics of Saanen buck semen following freezing. In this study, four bucks were used. Semen was collected twice a week by an artificial vagina during the breeding season to obtain ten ejaculates per animal. The samples were then extended in three extenders (tris, T-, skimmed milk, M- and laiciphos 488, L- based) without (as controls) or with the two antioxidants (5 mM cysteine, C and 1000 µg/ml hyaluronic acid, H). By this way, nine experimental groups were assigned, as follows: T-C, T-H, T-O (control); M-C, M-H, M-O (control); L-C, L-H, L-O (control). For the T extender groups, the rates of motility and viability were significantly (p<0.01) higher for the T-C extender as compared to those of the T-H and T-O. However, there was no such difference (p>0.05) among the extenders based on the rates of abnormal spermatozoa, abnormal acrosome and hypoosmotic swelling (HOS) test. For the M groups, the motility was significantly (p<0.01) higher for the M-C and M-O extenders as compared to that of the MH. However, there was no such difference (p>0.05) among the extenders based on the rates of viability, abnormal spermatozoa, abnormal acrosome and HOS test. For the L groups, the rates of motility and viability were significantly (p<0.01) higher for the L-C extender as compared to that of the L-H but not that of the L-O. Additionally, there was no such difference (p>0.05) among the extenders mentioned above based on the rates of abnormal spermatozoa, abnormal acrosome and HOS test. As a result, the present in vitro findings of semen quality parameters studied suggest that; i) both skimmed milk and laiciphos extenders were more favourable than tris, and that ii) the cysteine, as an antioxidant, provided a superior protection than the hyaluronic acid did
Antioxidants in vitro evaluation Saanen buck semen extension semen freezing
Sunulan çalışmada, Saanen teke spermasının farklı antioksidanlar içeren sulandırıcılarla dondurulmasının başlıca spermatolojik özellikler üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada, dört adet teke kullanıldı. Her bir tekeden aşım mevsiminde suni vajen yardımıyla haftada iki kez toplam on ejekulat alındı. Split-sperma örnekleri, üç farklı sulandırıcı (tris, T-, yağsız süt tozu, Y- ve laiciphos 488, L) ve iki farklı antioksidan (5 mM sistein, S ve 1000 µg/ml hyaluronik asit, H) kullanılarak, antioksidan kullanılmadan (kontrol grupları) sulandırıldı. Böylece, örnekler toplam dokuz ayrı çalışma grubuna ayrıldı: T-S, T-H, T-K (kontrol); Y-S, Y-H, YK; L-S, L-H, L-K. T sulandırıcı grupları için, T-S grubundaki motilite ve canlılık oranları, T-H ve T-K gruplarındaki oranlardan istatistiksel olarak daha yüksek (p<0.01) olmasına karşın, anılan gruplar arasında anormal spermatozoa, anormal akrozom ve HOS testi oranları yönlerinden önemli bir fark belirlenmedi (p>0.05). Y grupları için, Y-S ve Y-K sulandırıcı gruplarındaki motilite oranları, Y-H grubundaki orandan daha yüksek (p<0.01) olmasına karşın, gruplar arasında canlılık, anormal spermatozoa, anormal akrozom ve HOS testi oranları yönlerinden önemli bir fark belirlenmedi (p>0.05). L grupları için, L-S grubundaki motilite ve canlılık oranları, L-H grubundaki oranlardan daha yüksek (p<0.01) iken, L-K grubundaki değerlerden ise önemli bir farklılık belirlenmedi (p>0.05). Ayrıca, anılan gruplar arasında anormal spermatozoa, anormal akrozom ve HOS testi oranları yönünden önemli bir fark belirlenmedi (p>0.05). Sonuç olarak, sunulan çalışmada elde edilen in vitro sperma kalitesi bulgularına göre; i) yağsız süt tozu ve laiciphos sulandırıcısının tris sulandırıcından daha üstün olduğu, ayrıca ii) sisteinin bir antioksidan olarak hyaluronik asitten daha iyi koruma sağladığı kanısına varıldı
Antioksidanlar in vitro değerlendirme Saanen tekesi spermanın dondurulması spermanın sulandırılması
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA93FH84ME |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 |