The present experiment was carried out to determine the rumen dry mater (DM) and crude protein (CP) degradability of poppy seed meal, poppy seed, canola meal, sesame seed, hemp seed and groundnut meal. Three ruminally cannulated Merino rams weighing approximately 60 kg were used in the present experiment. Two nylon bags were used for each feed and each time of incubation per sheep. The bags were incubated in the rumen of each animal for 2, 4, 8, 16, 24 or 48 h. Significant (p<0.001) differences were obtained among the oilseeds and meals for DM and CP degradability according to feed samples and incubation times. Dry matter degradabiliy of canola meal was found slower than those of the other feeds up to 16 h incubation time. Hemp seed had the slowest dry matter degradability from 16 h to 48 h of incubation. Among the test materials poppy seed reached the lowest CP degradability at 24 h of incubation. Sesame seed was seen to have highest CP degradation at end of the 48 h of incubation. Although hemp seed protein degraded sharply at 2 h incubation period it showed a stabile degradation by the time. Dry matter ‘a’ fractions of feeds ranged from 12.18 % (canola meal) and 36.89 % (poppy seed). Although the effective dry matter degradability value for canola meal (49.62 % for 0.06 h-1) was the lowest, sesame seed (64.37 %, 0.06 h-1) dry matter Pe was determined as the highest value. The lowest effective crude protein degradability value was seen for poppy seed (54.05 %, 0.06 h-1)
Bu çalışma haşhaş tohumu küspesi, haşhaş tohumu, kanola küspesi, susam tohumu, kendir tohumu ve yerfıstığı küspesinin rumendeki kuru madde ve ham protein parçalanabilirliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada canlı ağırlığı yaklaşık 60 kg gelen rumenlerine 3 adet kanül yerleştirilmiş erkek merinos koyunlar kullanılmıştır. Koyunların her birinde yem çeşidi ve inkübasyon zamanı için 2 adet naylon kese kullanılmıştır. Naylon keseler her hayvanda 2, 4, 8, 16, 24 ve 48 saatlik süreler için inkübasyona bırakılmıştır. Yem maddeleri arasında yem örneklerine ve inkübasyon sürelerine göre kuru madde ve ham protein parçalanabilirliği bakımından istatistik önem (p<0.001) taşıyan farklılıklar elde edilmiştir. Kanola küspesinin 16 saatlik inkübasyon süresine kadarki dönemde kuru madde parçalanabilirliği diğer yem örneklerinden düşük bulunmuştur. Kendir tohumu, 16-48 saatlik inkübasyon süreleri arasında kuru madde parçalanabilirliği en düşük olan yem maddesi olmuştur. İncelenen test materyalleri arasında haşhaş tohumu ilk 24 saatte en düşük ham protein parçalanabilirliğine sahip yem maddesi olmuştur. Kırk sekiz saatlik inkübasyon dönemi sonunda susam tohumunun en yüksek protein parçalanabilirliğine sahip olan yem maddesi olduğu görülmüştür. İlk iki saatte çok hızlı parçalanma göstermesine rağmen kendir tohumu proteini daha sonraki saatlerde oldukça stabil bir parçalanma seyri göstermiştir. Yem maddelerinin kuru madde ‘a’ fraksiyonu % 12.18 (kanola küspesi) ve % 36.89 (haşhaş tohumu) arasında değişiklik göstermiştir. Kanola küspesinin efektif (Pe) kuru madde parçalanabilirliği (% 49.62, 0.06 h-1) en düşük olmasına karşılık, susam tohumunun kuru madde Pe değeri en yüksek (% 64.37, 0.06 h-1) olarak belirlenmiştir. En düşük ham protein Pe değerine sahip yem maddesinin haşhaş tohumu olduğu (% 54.05, 0.06 h-1) görülmüştür
Küspe naylon kese tekniği rumen parçalanabilirliği yağlı tohum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA73NK62RB |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 |