Bu çalışmada, Urtica dioica, Matricaria chamomilla ve Vitex agnus-castus’un yüksek fenolik içerikli kuru ekstraktlarının normal koşullar ve asidoz koşulları altında rumen mikrobiyal fermentasyonu üzerine monensin ile karşılaştırmalı etkilerinin Rumen Similasyon Tekniği (RUSITEC) kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Deneme grupları, negatif kontrol (katkı maddesi yok), pozitif kontrol (5 mg/gün monensin) ve U. dioica (500 mg/gün), M. chamomilla (500 mg/gün) ve V. agnus-castus (500 mg/gün) ekstraktlarından oluşmuştur. Bitki ekstraktları ve monensin ruminal pH’yi normal koşullar ve asidoz koşulları altında değiştirmemiştir. Deneme gruplarının toplam uçucu yağ asidi (UYA) ve propiyonat üretimi ile kuru madde sindirilebilirliği (KMS) üzerine etkilerinin koşuldan bağımsız olarak gerçekleştiği gözlenmiştir. Üç ekstrakt da monensin’e benzer şekilde toplam UYA üretimini arttırmıştır (P<0,05). M. chamomilla ve V. agnus-castus, propiyonat üretimi ve KMS’yi monensin’e benzer şekilde arttırmıştır (P<0,05). Monensin’in aksine, normal koşullar altında her üç ekstrakt da asetat üretimini arttırmıştır (P<0,05). Asidoz koşulları altında ise asetatüretimi monensin’in yanı sıra U. dioica ve V. agnus-castus gruplarında da değişmeden kalmıştır. Asetatın propiyonata oranı (A:P), her iki koşulda da sadece monensin grubunda azalmıştır (P<0,05). U. dioica ve M. chamomilla koşuldan bağımsız olarak monensin’e benzer şekilde antiprotozoal etkiler göstermişlerdir (P<0,05). NH3-N konsantrasyonu, asidoz koşulları altında sadece V. agnus-castus grubunda azalmıştır (P<0,05). Laktat konsantrasyonu, V. agnus-castus grubunda her iki koşulda da monensin’e benzer şekilde değişmemiştir. Sonuç olarak, bitki ekstraktları normal koşullar ve asidoz koşulları altında rumen mikroorganizmalarının fermentatif aktivitelerini uyarmıştır. Ruminal pH'yi iyileştirmemiş olmalarına rağmen, U. dioica ve V. agnus-castus ekstraktları bazı fermentasyon parametreleri üzerine asidoz koşulları altında daha olumlu etkiler oluşturmuşlardır.
The aim of this study was
to investigate the effects of dry extracts of
Urtica dioica, Matricaria chamomilla, and Vitex agnus-castus
with high phenolic contents on rumen microbial fermentation as compared with those
of monensin, a common ionophore
antibiotic, using Rumen Simulation Technique (RUSITEC) under normal and
acidosis conditions. The treatments were as follows: negative control (no
additive), positive control (5 mg/d monensin), and extracts of U. dioica (500
mg/d), M. chamomilla (500 mg/d), and V. agnus-castus (500 mg/d). Neither
the plant extracts nor monensin altered the ruminal pH under normal or acidosis
conditions. All the treatments affected total volatile fatty acid (VFA) production,
propionate production, and dry matter digestibility (DMD), regardless of the fermentation conditions.
All three
extracts increased (P<0.05) total VFA production similar to that observed
with monensin (P<0.05). M. chamomilla and V. agnus-castus
increased propionate production and DMD similar to that obtained with monensin
(P<0.05). In contrast to the monensin treatment, all three extracts
increased acetate production under normal conditions (P<0.05). Under
acidosis conditions, acetate production remained unchanged in the U. dioica
and V. agnus-castus treatments, as well as in the monensin treatment. Under
both conditions, the acetate-to-propionate (A:P) ratio decreased only in the
monensin treatment (P<0.05). U. dioica and M. chamomilla had
antiprotozoal effects (P<0.05) similar to those of monensin, regardless of
the condition. The NH3-N concentration declined only in the V.
agnus-castus treatment under acidosis conditions (P<0.05). Similar to
the monensin treatment, lactate concentrations remained unchanged in the V.
agnus-castus treatment under both conditions. In conclusion, plant extracts
stimulated fermentative activity of rumen microorganisms under normal and
acidosis conditions. Although they did not improve ruminal pH, U. dioica
and V. agnus-castus extracts had more favorable effects on some
fermentation parameters under acidosis conditions.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |