Muhtelif aflatoksin araş tı rma metodlarını mukayeseli olarak inceleyerek süt ve
süt mamülleri için uygun bir metod geliştirmeye çalış tı k. Süt, peynir, süttozu tereya ğ, yoğurt
ve ayran ı muhtelif seviyelerde aflatoksin M, ve B, ile muamele ederek, bu toksinleri kloroform ekstraksiyonu ile tekrar geri ald ık. ilave bir temizleme ihtiyac ı gösteren numuneleri
selluloz bir kolondan geçirerek temizledik. Aflatoksin seviyelerini, ince tabaka kromatografisi plaklarında, aflatoksin standardlar ı ile göz vası tasiyle ı nukayese ederek miktar ı olarak
ölçtük. Bu metodla sütte litrede 0,1 mikrogram, di ğerlerinde numuneye göre 0,5-1 mikrogram aflaktoksin M, ve B, i tesbit edebildik.
Çalışmalarımı z metodun diğer metodlardan daha basit, daha k ısa ve daha ekonomik
ve aynı zamanda onlar kadar hassas oldu ğunu gösterdi.
Süt mamüllerimiz üzerinde bu n ıetodla araştırma yaparak muhtelif tür süt ve süt mamülünü analizledik. Teste tâbi tuttu ğumuz 334 numunenin hiç birinde tesbit edilebilir s ını rlar içerisinde aflatoksine rastlamadık.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1973 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1973 |