Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 1976, , 0 - 0, 01.01.1976
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001283

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Yıl 1976, , 0 - 0, 01.01.1976
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001283

Öz

E.B.K.da (Et Balık Kurumu) yapılan sosislerin bakteriyolojik kalitesi incelendi. Numuneler 5 ,'e 37°e de kolon i sayımları, SalmoneIla, ShigeIla ve Koliform organizmalarının varlığı yönünden ve organoIeptik olarak muayene edildiği. Numunelerin muayenea) taze iken ve b) 3-5°C de muhafaza edildiğinde de 2 gün aralıklarla altıncı güne kadar
iki dizi halinde yapıldı.
Taze numuneler, ortalama 37cC de ı.47xIO',5°C de de 3 .10x10 kolonijg verdi. Muhafaza süresinde sakrofiIik ((psychrophilic) organizmaların sayısı oldukça arttı ve altıncı
gün i .14x10' jg ulaştı. Numunelere bağlı olarak orgoaniZlnaların sayısıııda düzensiz bir artma görüldü. Taze numunelerin % 45 inin koliform ihtiva etmesine mukabil, lıiçbirinde
koagulaz-pozitif staphyloccoeus ve salmoneIla organizmaJar bulunmadı. 'Yalnız bir numunenin Shigella organizınasını ihtiva ettiği saptandı. 3-5°C de muhafaza edilen numunelerin
ihtiva ettikleri koliform organizmaların sayısında azalma oldu. 3.-5°C de muhafa7,a edilen
polietilen paketlerdeki sosislerin dayanıklılık süresinin ortalama i3 gün olduğu tespit edildi.
Elde edilen bulguların önemi tartışıldı. Sosis numunelerinin bakteriyolajik kalitesinin
oldukça farklı olduğu ve kornbinada bakteriyel kontaminasyonu önlemek için yapılan işlemlerin her zaman etkili bir şekilde uygulanmadığı kanısına varıldı.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İrfan Tezcan

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1976
Yayımlandığı Sayı Yıl 1976

Kaynak Göster

APA Tezcan, İ. (1976). ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(01.02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001283
AMA Tezcan İ. ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Univ Vet Fak Derg. Ocak 1976;23(01.02). doi:10.1501/Vetfak_0000001283
Chicago Tezcan, İrfan. “ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23, sy. 01.02 (Ocak 1976). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001283.
EndNote Tezcan İ (01 Ocak 1976) ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23 01.02
IEEE İ. Tezcan, “ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 23, sy. 01.02, 1976, doi: 10.1501/Vetfak_0000001283.
ISNAD Tezcan, İrfan. “ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23/01.02 (Ocak 1976). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001283.
JAMA Tezcan İ. ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1976;23. doi:10.1501/Vetfak_0000001283.
MLA Tezcan, İrfan. “ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 01.02, 1976, doi:10.1501/Vetfak_0000001283.
Vancouver Tezcan İ. ET BALIK KURUMU (Ankara Et Kombinası) SOSİSLERİNİN BAKTERİYEL KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1976;23(01.02).