Etlik civciv (Broileı) rasyonlarında Ankara Bira Fabrikasından kepeğe emdirilerek alınmış ve plastik bidonlara konularak silajı ),apılmış
olan bira posasımn ne miktarlarda kııllanılabileceğini ve büyüme ile yem tüketimi ü~erindeki etkisinin nasıl olacağını saptamak aman ile bu araştırma
dü~enlenmİştir.
Araştırmada günlük Hııbbard etlik civcivler kullanılmıştır. Her grupta
50 adet olmak ü(ere dö'rt ,grup halinde denemeye toplam 200 adet cİvciv ile
başlanmıştı.r. Bira posası ras)'oııııııda bulunmayan ı nci grup kontrololarak
kabul edilmiş diğer üç grup bunun ile karşılaştırılmıştır. Araştırma rasyonlarına sırası ile kepek -i- him posası silajı % O., 5., 10 ve 15 oranında konmuştur. Araştırma 8 hafta sürdürülmüş hojtalık tartımlar ile canlı ağırlık
artışları ve )'em tüketimleri belirlenmiştir. 6 ncı Izaftada gruplarda ortalama
canlı a,~ırlıklar sırası)lla 1441.8, 1395. O, 1402.6 ve 1348.9 gr ve i kg
canlı ağırlık artışı için tüketilen )"em miktarları sırasıyla 1.91, 2.05, 2.06
ve 2.22 iken deneme sonunda gruplarda ortalama canlı ağırlıklar sırasıyla
1884.8, 1889.9, 1923.1 ve 1853.4 gr olmuştur. Gruplar arasındaki farklar istatistik )'önden 6 ncı ve 8 nci haftıılar için a)'I"ı olmak ü~ere önemsi<.bulunmuştur. 8 nci Izaftada J kg canlı ağı/lık artışı için tüketilen )'em miktarları ise sırasıyla 2.20, 2.37, 2.43 ve 2.55 olarak belirlenmiştir.
Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre etlik civciv rasyonlarında
bira posası silajıımı başarı ile kullaııılabileceği saptanımştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1978 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1978 |