Bu çalişmada LiIı1UIIIsAmoehocyıe Lysate (LA L) lest ve
bakteriyolajik metodlar ile UHT ve pastörize süılerin gram ııegatif hakıeriyel endotoksin mik tan ve mikrohiyol(~iik kalitesinin tayini amaçlanmıştır. Tüm ömekler .(30 UHT süt ve 30 pastörize süt) Ankara'daki
satış mağazalanndan sağlandı.
Total aerobik canlt (PCA), fJsikrotrofik (PCA, 7
cC/ LO gün)
ve kolilorm grubu (V RBA) mikroorganizmalar ve pseudomonas (GS P
agar) lar yüzeysel saYIl11metodu kul/antlarak tayin edildi. Her iki çeşit
süt örnek lerinde gram negat(( bak teriyel endotoksin miktan 5 X 102
ng / ml ile 5 x i05ng / ml arasmda değişmekte olllp ortalama 2 X 105
ng /ml bulundil. Pastörize süt örneklerindeki total aerob ik canlt sayısı
4 ~<102-7.5 X 106/ml araslflda ve ortalama 5 X lOS/mi,. psikrotrofik
mikroorganizma sayısı ix 102-3 X 105/ ml arasmda bulundu. 14
örnek te (% 46.7) 2 x 102 - 4 X ı05 / ml arasmda değişen sayıda koli-
,1im11grubu mikroorganizma saptandı.
Bu çaltşmada elde edilen sonuçlar, incelenen pastörize süt ömeklerinin
mikrobiyolojik kalitesinin düşük olduğunıı, URT ve pastörize süt örneklerinin, üretimde kul/a/lllan çiğ sütlerin mikrobiyolojik kalitesine bağlt
olarak önemli miktarda bakteriyel endotoksin içerdiklerini göstermiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 |