Bu çalışma kapsamında bir çiftlikteki yaklaşık 500 baş Holstein ırkı inek sürüsünün
sağılıp soğutulmuş toplam sütü ile Kastamonu yöresinde toplanarak süt tankeriyle fabrikaya getirilen
toplu süt ve fabrika civarında iki Holstein ineği bulunan şahıs sütü materyalolarak kul/anılnllştır. Bir
lakta.~yon periyodu boyunca (316 gün) süt miktarları, sütlerin yağ ve yağsız kurumadde miktarları,
dansite ve asitlikleri standart metotlar uygulanarak incelenmiştir.
Sonuç olarak, yurt dışından ithal edilen ve modern şartlarda barındırılan Holstein ineklerin
süt miktarlan ve bileşimlerinin Avrupa 'daki ineklerden farklılık göstermediği saptanmıştır. Toplama
sütlerin bileşinıindeki değişikliklerin (yağ, yağsız kurumadde ..) lakta.\yon periyodu boyunca olan
değişimlere ve standartlara uymadığı belirlenmiştir. Üreticinin bilinçlendirilmesi çalışmalanna ve
kooperatijleşmeye önem verilmesi gerektiği görüşüne varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 |