Bu ~'all,mUl, Ankara'da yaYRtn olarak tüketilen bazı baharat ve
hindistun ('eviz:i ıımeklerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaC/v/a
Hlpl1117I,Çtl1',Bu çerç:evede, 25'i karabiber, 25'i kırml7.l toz biber, 25'i pul biber,
25 'i kimvon ve 25 'i hindistan cevizi olmak üzere Ankara 'daki jiırkltıat/,ı
.lerlerinden alımııı 125 iimek, demıla plak, dııkme plak ve selektif identijikasvon
teknikleri ku!lwlIlarak, to/ılam aerob mezo!il Renel canlı, mikrokok ve swtilokok,
kııagulaz pozitif statı!okok, enterobakteri, ko!ijeJr/n, E. ('oli, entemkok, B, cereus,
sülfit indirgeyen mwerob, C. {)erti'ingens ile maya ve kü!,yiinünden incelenmiştir,
Aerob me?otil genel ('mılı sayısımn karabiber, kını1ta toz biber, pul biher,
kimvıın ve hindistan cevizi ıımeklerinde sırasıyla ortalama, 6. 8x i (f', 3,lxlOf
"
8.,8d05, 9,2xl()4 and 4,4x10~ kobiR olduğu sa[Jtmıml,ltır, Aemb me?ııtil spor
olu,ı'turanlart/l da ben?er düz.evde olduğu giirülmüştür.
I:'ntemhakteriler, karabiberlerin % 76 '.il/ıda, kınntz.ı toz. biberlerin
twnalnında, ve kimyon iimeklerınin o/c 96 'smda LO! koblg, pul biber iimeklerinin
% 48' inde ve hindıstan cevizı limeklerinın % 56 '.il/ıda LO:: koblg olarak
bulımınuştur, Kolite)/'I11düz.eyi, pul biber elt,wıdaki baharat iimeklerinin talnall7/1W
wıkıııında iO::-I 03 kohlg bulunurken, hindistan cevizi iimeklerinin sadece % 8.' inde
i O~'kob~t; olarak bulunmuş'tur,
Cıdıı intoksikasyonlan ylinünden linem ta,ı'ıywı, B, cereus, karahiher
(imeklerinin ()( 80 'inde, kırlnl7.l toz. biber iimeklerinin % 44'iinde, pul biber
(irneklerinin % 36 ',ııııda, kimyon iimeklerinın % 28'inde ve hindistan cı'vizi
(imeklerinin o/c 40'IIlda ortalama 102 koblg düzeyinde saptanmıştır, Sülfit
indirgeyen wweroblar sadece hindiswn ('evızi (ımeklerinin % 36 ',l'lIıdan ve kill1\'on
(imeklerinin % 16 'sından izole edilmiştir,
Maya sayısı, tüm iimeklerde saptama Slntn olan x io: kob~t;' III u ltıııda
kalırken, kü!,sayısı, baharat iimeklerinin ta17WlnllW yaklılında LO! koblg, hindistan
u!\ıiz:i iinıeklerinin ise % 68 'inde LO: koblg olamk bUIUlımu,çfur,
Örneklerden, koagulaz poziti!, statifokok, E. coli ve C. ()erti'ingens i?o{e
edilememi,ı,tir,
Bu çalışmada, anali?i yaptlan baharat iimeklerinin, B cereus gibi gıda
patojenleri de dahilolmak üzere, çeşitli mikroorganizmalann kayna{fını
o{u,ıturdu/Iu Riirülmü,çtür. Sonu~' olarak, hahamtm hi/,venik ko,l'Ullar a{wıda üretim
ve muha!eıwsının yaptlmasının ve ilRili standardlann çıkartılmaSIl1tn gerekli
olduğu giirüşüne vanlmı,wr,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 |