Bu çalışma, Ankara'da 6 deği,çik.firmaya ait 30' ar adet taze piliç: par~a
etleri (but, gtJgüs, kanat) ve yeni/ebilir i~'organlarından (kalp, karaciğer) olu,\'(/n
toplam /20 iirnekte, L. 1I1011ocvtogenes ile diğer Listeriu türlerinin varlığı ı'e
koııtominasyon düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Listelüı' larm
iUll(lSymı ve identijikasyonundu USDAIFS1S taratindan iinerilen vtJntem
kullal1lllrken, Listeria' /ann kontaminasyon düzeyleri £n Muhtemel Sayı (Most
Probable Number; MPN) tekniğiyle saptanmıştır.
Taze pili~' par~'a et iirnek/erinin % 90.0'U1I11orta/ama 2.2x101 MPN~~
düz.eyinde, iç organ iirneklerinin % 46.6 'Sll1ln ortalama 3.4 MPN~l{ düzeyinde deği,l'ik Listeria tÜrleri ile kontamine olduğu saptanml"tır. L. monocvtogenes ile
kontaminasyon derecesinin belirlenmesi yiinünden yaptlan değerlendirmede ise;
but iimeklerinin % 33.3 'ünün, göğüs örneklerinin % 16.6'sl/1/n, kanat iimeklerinin
% 20'sinin ve if:' organ örneklerinin % 33.3 'ünün sırasıyla ortalama 1.0xlCf,
2./x10J, 3.9xlO' ve 3.8 MPNlg düzeyinde kontanıine olduğu saptanmıştır. L
il7lwcua predominant tür olarak idenli/iye edilirken, bunu sırasıyla L.
monocvto;;enes, L. mUrJ"avi, L. welshimeri ve L. ın"ayi takip etmi," ayrtca ay11l
iimekte birden fazla Listeria türü ile karışık kontaminasyona da rastlannllşur.
Çalıpıwda, iimeklerin alındığı yıllara ve fırına la ra bağlt olarak iinemli/(ırkltlıklar
sapW nl11/,I'tır.
Sonuç olarak, bu çalışma kapsammda incelenen piliç parf:'a et iimeklerinin %
2J3 'ünün ve yenilebilir iç organ (irneklerİnin de % 33.3 'Ünün L. l11onocvtogenes
ile kontamİne bulunması potansiyel bir sağltk riskini ortaya koymaktadır. Piliç eti
tüketiminden kaynaklanabilecek Listeria in(eksiyonlartnın önlenebilmesi için kesim
(l'leminin tüm kritik noktalarında hijyenik önlemlerin alınması ve iizellikle etkin
de:'en/dsiyon yaptlması, ayrıca soğuk zincirin sürekliliğinin sa/flwınwsı ve
tüketicinin bilinçlendirilmesi önerilir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 |