ankara univ vet fak dergAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi1300-08611308-2817Ankara ÜniversitesiA research on cattle slaughtering line efficiency and measurement of labour productivity at theslaughter stages in private sector slaughterhouses in TurkeyTürkiye’de özel sektöre ait mezbahalarda sığır kesim hattı etkinliği ile kesim aşamalarındaki işgücü verimliliklerinin ölçümü üzerine bir araştırmaAralYılmazAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, Ankara.SakaryaEnginAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, Ankara.10.1501/Vetfak_0000002319Veterinary SurgeryVeteriner Cerrahi0601201057210511106012010This study was carried out to determine the standard times on the cattle slaughter stages using the data that have been obtained as a conclusion of time study and measurements applied on 6 beef slaughter plants which are owned by the private sector and to investigate the cattle slaughtering line efficiencies, average labour productivities in carcass/man-hour and their unproductive times elapsed in these slaughterhouses taken under the scope of the research in Turkey, as comparative. The materials of the research comprised the primary data obtained from questionnaire surveys and the time measurements related to work study applications at the cattle slaughtering line in 6 private sector meat industry enterprises. At the assessment of the obtained data, the actual cattle slaughter times measured by chronometer each of the enterprises slaughter stages were converted to the basic and standard times, by using time study analysis. As a result of the research, the average labour productivities at the slaughterhouses which classified A, B, C, D, E, F were calculated as 1.47, 1.85, 1.46, 1.51, 1.19 and 1.21 carcass/man-hour respectively. On the other hand, the average exit velocity from slaughtering of the beef carcasses were measured 61.08, 80.50, 176.57, 72.76, 264.38 and 118.75 seconds, the quantity of carcass production on the slaughtering line per hour were 44.21, 38.88, 11.74, 37.83, 8.35 and 19.34 pieces and practical slaughtering capacity at the private sector slaughterhouses were 331.6, 291.6, 88.0, 283.7, 62.7 and 145.1 head/day respectively. Furthermore, under this study realized at the slaughtering line of cattle in these slaughterhouses, the standard cattle slaughtering time were determined as 10.14,48, 9.11,01, 12.52,31, 12.14,64, 17.47,83 and 10.57,11 min/sec respectivelyBu araştırmada, Türkiye’de faaliyet gösteren özel sektöre ait 6 adet sığır kesimhanesinde uygulanan zaman etüdü ve ölçümler sonucunda elde edilen veriler kullanılarak sığır kesim aşamalarındaki standart zamanların tespit edilmesi ve araştırma kapsamına alınan mezbahalarda; sığır kesim hattı etkinlikleri, karkas/adam-saat cinsinden ortalama işgücü verimlilikleri ve verimsiz geçen sürelerin karşılaştırmalı olarak ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, özel sektöre ait 6 adet et sanayi işletmesinden, anket yoluyla ve iş ölçüm tekniklerinden zaman etüdünün sığır kesim hattında uygulanması sonucunda elde edilen veriler oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde, zaman etüdü analiz yöntemi kullanılarak her işletme için kesim aşamalarında kronometre vasıtasıyla ölçülen fiili sığır kesim zamanları, temel ve standart zamanlara dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, A, B, C, D, E ve F olarak sınıflandırılan mezbahalarda ortalama işgücü verimlilikleri sırasıyla 1.47, 1.85, 1.46, 1.51, 1.19 ve 1.21 karkas/adam-saat olarak hesaplanmıştır. Diğer taraftan, sığır karkaslarının kesimden ortalama çıkış hızı bahsedildikleri sıra ile 61.08, 80.50, 176.57, 72.76, 264.38 ve 118.75 saniye, kesim hattında saatte üretilen karkas miktarı 44.21, 38.88, 11.74, 37.83, 8.35 ve 19.34 adet ve pratik kesim kapasitesi 331.6, 291.6, 88.0, 283.7, 62.7 ve 145.1 baş/gün olarak tespit edilmiştir. Mezbahaların sığır kesim hattında gerçekleştirilen bu çalışmada, standart sığır kesim zamanı sırasıyla 10.14,48, 9.11,01, 12.52,31, 12.14,64, 17.47,83 ve 10.57,11 dak/s olarak belirlenmiştirİşgücü verimliliği mezbaha sığır Türkiye zaman etüdüCattle labour productivity slaughterhouse time study TurkeyAnderson EG (2001): Managing the impact of high market growth and learning on knowledge worker productivity and service quality. Eur J Oper Res, 134, 508APC (1994): The Cost Structure and Performance of Meat Processing Enterprises. Meat Processing Industry Commission, Volume:1, Report No:38, Australian Productivity Commission, Australia.Barnes, RM (1980): Motion and Time Study Design and Measurement of Work. John&Sons Inc., Los Angeles. USA.Baş İM, Artar A (1990): Et ve Et Ürünleri Sanayiinde Firmalararası Verimlilik Karşılaştırmaları. MPM Yayınları, No: 405, Ankara.Brierley JA, Cowton CJ, Drury C (2001): How product costs are calculated and used in decision making: A pilot study. Manag Audit J, 16, 202-206.Broek JV, Schütz P, Stougie L, Tomasgard A (2005): Location of slaughterhouses under economies of scale. Eur J Oper Res, 175, 740-750.Daellenbach LA, Fletcher LB (1971): Effects of supply variations on costs and profits of slaughter plants. Amer J Agr Econ, 53, 600-607.Forza C (1996): Work organization in lean production and traditional plants. Int J Oper Prod Man, 16, 42-62.Hammons DR (1976): Cattle Kill-Floor Efficiency. United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Marketing Research Report, No:1056. Washington DC, USA.Harrison A (1998): Manufacturing strategy and the concept of world class manufacturing. Int J Oper Prod Man, 18, 397-408.Hennessy DA (2005): Slaughterhouse rules: Animal uniformity and regulating for food safety in meat packing. Amer J Agr Econ, 87, 600-609.Kanawaty G (2004): Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İş Etüdü. MPM Yayınları/ILO No:29 (Çeviri: Zühal Akal), Ankara.Kurt M, Dağdeviren M (2003): İş Etüdü. Gazi Kitabevi, 1. Baskı, Ankara.Purcell WD, Kambhampaty SM, Driscoll DJ, Peterson ED (1996): Effects of Concentration on Prices Paid for Cattle. Concentration in The Red Meat Packing Industry, Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, USDA, USA.Ramsay H, Scholarios D, Harley B (2000): Employees and high-performance work systems: Testing inside the black box. Br J Ind Relat, 38, 501-531.Sakız M (1998): İşgücü Verimliliğinin Ölçülmesi ve İşgücü Verimliliğini Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesine İlişkin Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.Schleiter C (2004): Labour Productivity an Essential Parameter in International Competition. Increase Your Production Economy, Danish Meat Research Institute, Consult Newsletter Special Edition.Simons D, Zokaei K (2005): Performance Improvements Through Implementation of Lean Practices: A Study of the U.K. Red Meat Industry. Food Process Innovation Unit, Cardiff University, United Kingdom.Thomas HR, Horman MJ (2006): Fundamental principles of workforce management. J Constr Eng Manag, 132, 97-104.Timur H (2005): İş Ölçümü, İş Planlaması Verimlilik (Kuramsal ve Örnek Uygulamalı). Siyasal Kitabevi, Ankara.Ward CE (1987): Productivity-concentration relationship in the U.S. meatpacking industry. South J Agr Econ, 19, 217-222.Vörös J (2006): The dynamics of price, quality and productivity improvement decisions. Eur J Oper Res, 170, 809-823.Yavuz R (1976): EBK’da Kurulacak Modern Et Kombinasına İlişkin Avrupa Ülkelerinde Yapılan İnceleme Raporu. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü. Ankara.