ankara univ vet fak dergAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi1300-08611308-2817Ankara ÜniversitesiPİYASADA SATıLMAKTA OLAN BAZI KARMA YEMLERDE VE YEM HAM MADDELERİNDE AFLATOXİN Bı ARAŞTIRMALARIDemirerM. A.ANKARA ÜNİVERSİTESİ10.1501/Vetfak_0000000877Veterinary SurgeryVeteriner Cerrahi010119792601.020001011979Araştırma, Olkemizde üretilen ba;:.ıkarma )'emlerin veyım ham ml!ddelerinin aflatoksin Bı yö'nündm durumlarını saptamak amacı ile )'apılmıştır.
Jı1ateı)!al olarak, A. O. Veteriner Fakültesi Yem Maddeleri ve Hayvan
Besleme Kürsiisü' Ile muayene edilmek üzpe, f~şitli kaynaklardan gönderilen
92 adet yem numenesi işlenmiştir.
Yalın;:. bir adet (zvciv yemi numunesinin 30 ppb miktarında aflatoksin
Bı içerdi.ği, bu numunede Aspergillus flavus Link. Aspergillus fumigatus Fm.,
ve bazı Penicillium türlerinin bulunduğu Aspergillusflavus Link'in bol miktarda
rJlatoksin Bı ürettilfi saptanmıştır.
BU({l,ular, hayvan )'emlerinin üretiminden tüketimine kadar geçirdikleri her
aşamada, hijyen koşullarının titidikle lJ]gulanmClJıgerektiğini, aksi takdirde
toksinoJen aspergillusların süratle gelişerek toksin salgılayabilecekleri fikrini
o/'l{rya koymaktadır.AFLATOXİN Bı YEM VETERİNERLİKAnkara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi