ankara univ vet fak dergAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi1300-08611308-2817Ankara ÜniversitesiKÜFLENMEKTEN ŞÜPHELİ YEM VE YEM 'HAMMADDELERİNDE AFLATOKSİNLERKayaSezaiANKARA ÜNİVERSİTESİ10.1501/Vetfak_0000000337Veterinary SurgeryVeteriner Cerrahi0101198532010001011985Bu çalışma kapsamında aflatoksinler ve evcilhayvanlarda aflatoksikodar hakkında son bilgüer incelenmiş ve kiiflenmekten şiipheyle rarmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalına glinderilen yem ve yem hammaddelerinde
aflatoksin kalıntıları bakımından yoklama niteliğinde analiz yapılarak sonuçlar irdelenmiştir.
Aflatoksin kalıntı analizi 10 yumurta tavuğu ]emi, 4 yumurta civcivi
büyütme yemi, 16 etlik piliç yemi, 9 besi yemi ve 1 balık ]emi ile 36 yem hammaddesinde yapılmıştır.
Analiz edilen yem ve yem hammaddelerinin 17'sinde aflatoksin B lı bunlardan ayrıca ikisinde Bı kalıntısı bulunmuştur. Ortalama aflatoksin B ı düzeyi 12.28 ppb, B 1 düzeyi 8.5 ppb olarak hesaplanmıştır. Ortalama aflatoksin B i yoğunluğu bakımından etlik piliç yemlerinin en fazıa (34.8 ppb) kirlendiği, bunu soya küspesi (20 ppb), besi yemi (15.2 ppb) ve pamuk tohumu
küspesinin (lS ppb) izlediği anlaşılmıştır. Et-kemik unu, buğday, mısır, ezilmiş karides ve balık yeminde hiç bir aflatoksin kalıntısına rastlanmamıştır.
Literatür verilerle karşılaştırılan aflataksin düzeyi ı'e raslantı oranıııın
daha düşük görüldüğü, küflenmekten şüpheli bu ]em ve]Cm hammaddelerinde
diğer küf toksinleri ve pestisidler gibi başka olumsuzluk faktö'rlerinin bulunabileceği sonucuna varıldı.küf yem aflatoksinAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi