ankara univ vet fak dergAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi1300-08611308-2817Ankara ÜniversitesiANKARA ÇEVRESİNDE YETİŞTİRİLEN KASAPLIK HAYVANLARIN KARACİĞER VE BÖBREKLERİNDEKİ KURŞUN KONTAMİNASYON DÜZEYLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALARMutluerBülentANKARA ÜNİVERSİTESİVeterinary SurgeryVeteriner Cerrahi01011989360359660301011989Bu çalışmada Ankara çevresinde yeliştirilen !ıayvmtlardaki
kurşun ko11tal11ina.ıyolıdüzeyini belirlemek amacı ile iki ayn mezballada kesilen kasaplık lıayvan karaciğer ve böbreklerindeki kıırşun miktan araşımIdı. Araşlırma maıeryali olarak 20'şer adeı sl/!ii. karaciğer
ve böbre,v,iile lO'ar adet koyun karaci/ter ve böbrelti kvllal1lldl. Örnekler yaş mineralizasyondmı sonra alevsiz atomikabsorbsiyon speklroj'oıomelresinde grajiı hiveılerde mhJliz edildi. Slğırl(Jl'a ait karaciğer ve böbreklerde sırasıyla ortalama 0,233 mg / kg, 0,370 mg / kg kurşuıı
saptandı. Buna mukabil koyunlann karaciğer ve bôbreklerindeki kurşun kontamina.lyonu sırasıyla 0,214 mg / kg re 0,343 mg / kg olarak.
bulundu. Organlara göre karaci/terlerdeki kurşun kontaminasyonu böbreklere kıyasla daha az, hayvan tür/erine göre ise slğ/l'lardaki kurşun
kOl1taminasyol1u koyunlardakinden daha yüksek bulundu. Sonuç olarak
insanlar tarafindan gıdalar/a almabilecek Iwfia/ik tolere edilebilir 3,5
mg toplam kurşun miktal'lna ulaşabilmenin sadece iç organlar dikkate
almdığmda haftada yaklaşık 15 kg sığır karaciğeri, 9 kg sığır böbreği,
i6 kg koyun karaciğeri, iO kg koyun böbre/ti yenilmesi ile mümkün
olabileceği saptandı.kasaplık hayvanlar kurşun kontaminasyon karaciğer böbrekAnkara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi