60% of the brain consists of fat and is a structure vulnerable to damage from free radicals formed as a result of oxidative stress at cellular level. Accumulation of free radicals can cause oxidation, disruption of DNA repair mechanisms; such cellular changes can cause neuronal dysfunction and damages in functional neuroplasticity. Nutrition is one of the primary factors affecting brain development, and continues to affect cell renewal throughout life. In this review, it is aimed to explain the effects of oxidative stress at molecular level and some nutritional components, bioactive substances in foods on brain cells and therefore cognitive functions. It has been determined in various studies that omega 3 fatty acids, vitamins, minerals, bioactive components such as choline, polyphenols and psychobiotics positively affect cognitive function by supporting cell repair against oxidative damage. In this review, prominent nutritional components, bioactive substances and their mechanisms are explained as much as possible.
Brain health oxidative stress omega-3 fatty acids vitamins bioactive food components psychobiotics
-----
-----
----
-------
Beynin %60’ı yağdan oluşur ve hücre düzeyinde oksidatif stres sonucunda oluşan serbest radikallerin vereceği hasara açık bir yapıdır. Nöronlarda üretilen başlıca serbest radikaller, süperoksit ve nitrik oksittir. Serbest radikallerin birikimi DNA oksidasyonuna ve DNA onarım mekanizmalarının bozulmasına neden olabilir; bu gibi hücresel değişiklikler nöronal işlev bozukluğuna, işlevsel ve yapısal nöroplastisiteye zarar verebilmektedir. Erken beyin gelişimini etkileyen faktörlerin başında beslenme gelmekte ve beslenme şekli hayat boyu hücre yenileme ve onarımını etkilemeyi sürdürmektedir. Bu derlemede oksidatif stresin moleküler düzeyde hücreye etkilerinin açıklanması ve gıdalardaki bazı besin bileşenleriyle, biyoaktif maddelerin beyin hücrelerine ve dolayısıyla bilişsel fonksiyonlara etkilerinin açıklanması hedeflenmiştir. Omega 3 yağ asitlerinin, vitaminlerin ve minerallerin, kolin, polifenoller gibi biyoaktif bileşenlerle psikobiyotiklerin, oksidatif hasara karşı hücre onarımına destek vererek, bilişsel fonksiyonu olumlu etkilediği çeşitli araştırmalarda belirlenmiştir. Bu derlemede öne çıkan besin bileşenleriyle, biyoaktif maddeler ve etki mekanizmaları mümkün olabildiğince açıklanmıştır.
Beyin sağlığı oksidatif stres omega-3 yağ asitleri vitamin biyoaktif gıda bileşeni psikobiyotikler
----
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda ve Beslenme Dengesi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ---- |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.