Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Osteoartiritli Olgularda Kısa Süreli Bisiklet Egzersizlerinin Ağrı, Yorgunluk, Uyku Kalitesi ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkinliğinin İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 60 - 72, 30.08.2017

Öz

Amaç: Çalışmamızda osteoartiritli hastalarda uygulanan kısa süreli aerobik egzersizlerin ağrı, yorgunluk ve yaşam kalitesi üzerine etkinliğini incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya osteoartirit tanısı alan 27 olgu katıldı. Olguların tamamına iki hafta süreyle haftada üç gün bisiklet ergometresi egzersizi uygulandı. Olguların sosyodemografik özellikleri ile ilgili veriler toplandı. Tedavi öncesi ve sonrasında olguların ağrı şiddetleri görsel analog skalası ile yorgunluk seviyeleri yorgunluk şiddet skalası ile uyku kalitesi, Pittsburgh uyku kalitesi anketi ile ve yaşam kalite
düzeyleri dünya sağlık örgütü yaşam kalitesi ölçeği ile değerlendirildi. Tüm veriler non-parametrik istatistiksel testler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Tedavi öncesi değerlerle karşılaştırıldığında, olguların istirahatteki ağrı şiddetleri, aktivitede ağrı şiddetleri ve yorgunluk şiddetleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düzeldi (p<0.05). Yaşam kalitesinin tüm alt ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Pittsburgh uyku kalitesi indeksi toplam skorunda istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre; kısa süreli aerobik egzersizin osteoartiritli olgularda yorgunluk ve ağrıyı azalttığı ve yaşam kalitesini artırdığı görülmektedir.

Kaynakça

  • Agargün, M.Y., Kara, H. & Anlar, O. (1996). Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksinin geçerliligi ve güvenirligi. Türk Psikiyatri Dergisi, 7: 107-115.
  • Altman, R., Asch, E. & Bloch, D. (1986). Development of criteria for the classification and reporting of osteoarthritis: Classification of osteoarthritis of the knee. Diagnostic and Therapeutic Criteria Committee of the American Rheumatism Association. Arthritis Rheum, 29:1039-1049.
  • Armutlu, K., Korkmaz, N.C., Keser, I., Sumbuloglu, V., Akbiyik, D.I., Guney Z. & Karabudak Z. (2007). The validity and reliability of the Fatigue Severity Scale in Turkish multiple selerosis patients. Int J Rehabil Res, 30: 81-85.
  • Berktaş, S., Durmuş, B., Baysal, Ö., Altay, Z. & Ersoy, Y. (2010). Diz Osteoartritinde Ultrason, Kesikli Kısa Dalga Diatermi ve Bisiklet Egzersizlerinin Etkinliği. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17 (2): 101-106
  • Cicuttini, F.M. & Spector, T.M. (1996). Genetics of osteoarthritis. Ann Rheum Dis, 55(9): 65-67.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fizyoterapi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emel Sönmezer Şahin

Manolya Acar

Yayımlanma Tarihi 30 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sönmezer Şahin, E., & Acar, M. (2017). Osteoartiritli Olgularda Kısa Süreli Bisiklet Egzersizlerinin Ağrı, Yorgunluk, Uyku Kalitesi ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkinliğinin İncelenmesi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(1), 60-72.