Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Kanıta Dayalı Uygulama

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 3, 258 - 274, 30.12.2023

Öz

Kanıta dayalı uygulama (KDU), bilimsel kanıtlara dayanan ve belirli bir amacı veya hedefi gerçekleştirmek için kullanılan, hasta beklentilerini ve uzmanlık alanını kapsayan bir yaklaşımdır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında sağlık hizmeti kalitesinin artmasında KDU kullanımın yaygınlaşmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için KDU’nun bilgi, beceri, tutum ve inançlarının mesleki alanda değerlendirilmesi ve analiz sonuçlarının mesleki uygulama sürecini iyileştirmesi önem arz etmektedir. Akademik programlar, KDU temelli fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının desteklemesinde; bilgi, beceri ve mesleki uygulamalardaki rolün geliştirilmesinde destekleyici rol oynamaktadır. Bu programlar, fizyoterapistlerin KDU prensiplerini anlamalarını, güncel bilgilere erişimlerini ve bunları klinik karar verme süreçlerine entegre etmelerini desteklemelidir. Fizyoterapistlerin klinik karar verme yöntem ve uygulamalarında hangi testlerin ve değerlendirme ölçüm araçlarının etkili ve uygun olacağını belirlemek için KDU yaklaşımlarına dayalı güncel literatür araştırmaları ve kapsamlı değerlendirmeler önem taşımaktadır. Bu yöntem, daha iyi hasta sonuçlarına ve etkili tedaviye yol açabilir. Bu çalışma, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının, KDU ile ilişkisini, eğitim programlarının etkinliğini ve dünya çapındaki fizyoterapistlerin KDU kullanımının değerlendirilmesi ve sonuçlarını incelemektedir. Sonuç olarak fizyoterapistlik mesleğinin KDU kullanımındaki rolünün hasta değerlendirmesinden tedavi bitimine kadar olan süreçte oldukça etkin olması ve tedaviye olumlu katkı sağlaması sebebiyle, fizyoterapistlerin diğer sağlık meslek gruplarına kıyasla, KDU kullanımında daha etkin olduğu ve akademik seviyenin, ileri eğitim programlarının KDU uygulama becerileri üzerinde daha yüksek etkiye sahip olduğu görülmüştür

Kaynakça

  • Alcan, V. (2021). Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Eğitiminde Kanıta Dayalı Uygulama Yaklaşımının Sistematik Olarak Gözden Geçirilmesi. Sağlık Bilimlerinde Eğitim Dergisi, 3(1), 13-23.
  • AlKetbi, H., Hegazy, F., Alnaqbi, A., Shousha, T. (2021). Evidence-based practice by physiotherapists in UAE: Investigating behavior, attitudes, awareness, knowledge and barriers. PloS one, 16(6), e0253215.
  • Alshehri, M. A., Alalawi, A., Alhasan, H., ve Stokes, E. (2017). Physiotherapists’ behavior, attitudes, awareness, knowledge and barriers in relation to evidence-based practice implementation in Saudi Arabia: a cross-sectional study. International journal of evidence-based healthcare, 15(3), 127.
  • Bajracharya, Shristi, Niraj Singh Tharu, and Doly Bokalial. (2019). Knowledge, attitude and barrier to evidence-based practice among physiotherapists in selected districts of Nepal, 17(2), 215-221.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fizyoterapi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Ayşe Nur Şahin

Manolya Acar

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2023
Kabul Tarihi 19 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şahin, A. N., & Acar, M. (2023). Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Kanıta Dayalı Uygulama. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 8(3), 258-274.