Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 100 - 108, 31.12.2019

Öz

Taze
gıda ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma
teknikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında
sıcak
hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş kolektörleri yardımıyla kurutma,
mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi yöntemler sayılabilir
. İşlemlerin
ekonomik ve ürün kalitesinin yüksek olması için optimizasyon önemli bir
işlemdir. Bu sebeple çalışmada, çok raflı güneş enerjili kurutucu ile elma
kurutulmuş ve kurutma koşulları Yanıt Yüzey Yöntemi ile optimize edilmiştir. Yanıt
Yüzey Yönteminde kurutma parametreleri, dilim kalınlığı, kurutma süresi ve
tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi olarak seçilmiştir. Optimize edilen
yanıt ise kurutma hızı, % nem kaybı ve büzülme oranı olarak seçilmiştir. Üç
faktörlü merkezi kompozit dizayn (CCRD) ile kurutma süresi (58.6-361 dk), tepsiye
yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (32.7-167 g) ve elma dilim kalınlığı
(3.98-9.02
mm
) aralığında uygulanmıştır. Elde edilen
veriler ANOVA ile analiz edilmiş ve ikinci derece bir polinom model
belirlenmiştir. Bu modelin analitik çözümünden optimum kurutma parametreleri
bulunmuştur. Maksimum nem kaybı ve büzülme oranı minimum kuruma hızı için k
urutma süresi (159-274 dk), tepsiye yüklenen
elma dilimlerinin kütlesi
(92.86-105.72
g
) ve elma dilim kalınlığı (6.48-6.667
mm) bulunmuştur.

Kaynakça

  • [1] Oztürk. H. (2008). “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı” Ankara. 367
  • [2] Aktas. M.. Ceylan. İ.. Dogan. H. (2006). “Günes Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması” . Politeknik Dergisi. 289-294.
  • [3] Yıldız Z., Gökayaz L., (2018). Çok Raflı Günes Enerjili Kurutucuda Elma Kurutulması. 3rd International Mediterranean Science And Engineering Congress IMSEC 2018. Adana.
  • [4] Ertekin. C.. Yaldız. O. (1998). “Bazı Sebze. Meyve ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri ve kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular”. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi. Tekirdağ. 673-693 s..
  • [5] Aboud A. (2013). Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken the Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12 (3). 250-254.
  • [6] Darıcı S. Şen S. (2012). Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi. 20 (130): 51- 58.
  • [7] Tüfekçi S. (2014). Ultrases Ön İşleminin Bamya ve Elma Örneklerinin Kurutma Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi. Denizli
  • [8] Ertekin F. K.. Sultanoğlu M. (2000). Modelling of mass transfer during osmotic dehydration of apples. Journal of Food Engineering. 46(4).243-250.
  • [9] Mitra P., Meda V. (2009). Optimization of microwave-vacuum drying parameters of saskatoon berries using response surface methodology. Drying Technology. 27. 1089–1096.
  • [10] Eren İ.. Ertekin F. K. (2007). Optimization of osmotic dehydration of potato using response surface methodology. Journal of Food Engineering 79. 344-352.
  • [11] Eren İ.. (2004) Patateslerin osmotic dehidrasyonunun response surface metodu kullanılarak optimizasyonu. (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi.
  • [12] Z. Yıldız. A. Sarımeşeli. (2015) ''Optimization of Osmotic Dehydration of Organic Red Pepper Using Response Surface Methodology'' International Journal of Engineering & Applied Sciences (IJEAS). Vol.7. Issue 419-33.
  • [13] Z. Yıldız. A. Sarımeşeli. (2016). '' Optimization of Microwave Drying of Celery Using Response Surface Method'' Focusing on Modern Food Industry (FMFI). Vol.5. 16-24.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zehra Yıldız 0000-0003-1304-4857

Leyla Gökayaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yıldız, Z., & Gökayaz, L. (2019). Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 100-108.
AMA Yıldız Z, Gökayaz L. Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Aralık 2019;34(2):100-108.
Chicago Yıldız, Zehra, ve Leyla Gökayaz. “Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM Ile Optimizasyonu”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 34, sy. 2 (Aralık 2019): 100-108.
EndNote Yıldız Z, Gökayaz L (01 Aralık 2019) Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34 2 100–108.
IEEE Z. Yıldız ve L. Gökayaz, “Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 34, sy. 2, ss. 100–108, 2019.
ISNAD Yıldız, Zehra - Gökayaz, Leyla. “Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM Ile Optimizasyonu”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34/2 (Aralık 2019), 100-108.
JAMA Yıldız Z, Gökayaz L. Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34:100–108.
MLA Yıldız, Zehra ve Leyla Gökayaz. “Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM Ile Optimizasyonu”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 34, sy. 2, 2019, ss. 100-8.
Vancouver Yıldız Z, Gökayaz L. Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2019;34(2):100-8.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu