Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi

Yıl 2020, Cilt: 13 Sayı: 1, 61 - 64, 30.06.2020

Öz

Çalışmanın amacı, damızlık bıldırcınların içme sularına probiyotik ilavesinin sekal bazı kısa zincirli yağ asitleri üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada 8 haftalık yaşta 160 adet (kontrol grubu her bir alt grupta 6 dişi 6 erkek, deneme grupları her bir alt grupta 5 dişi, 5 erkek) damızlık bıldırcın rastgele 3 grup ve her grup 5 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda 60 bıldırcın ve diğer iki grupta 50’şer bıldırcın bulunmaktadır. Deneme 56 gün sürdürülmüş olup deneme süresince hayvanlar mısır ve soya küspesine dayalı rasyonla beslenmişlerdir. Çalışmada; K grubu temel rasyonla beslenmiş içme suyuna ekleme yapılmamış, P1 grubu temel rasyona ek olarak içme suyuna 0,5 gr/ 10 lt probiyotik ilave edilmiş ve P2 grubu temel rasyona ek olara içme suyuna 1 gr/ 10 lt probiyotik ilave edilmiştir. Çalışma sonunda sekum içeriğinin asetik asit, propiyonik asit, izobütirik asit, bütirik asit, izovalerik asit, valerik asit, kaproik asit, toplam SCFA ve BCFA değerleri istatiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Fakat izokaproik asit değeri probiyotik ilavesinden istatistiksel olarak etkilenmiştir. Sonuç olarak, damızlık bıldırcınlarda probiyotik ilavesinin bağırsak sağlığını olumlu etkilediği kanısına varılmıştır.

Teşekkür

Çalışmada kullandığımız yem katkı maddesi olarak probiyotik temininde desteğini esirgemeyen TARIMSAN KİMYA A.Ş’den Yusuf Kaya’ya teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • 1. Nir I, Şenköylü N. (2000). Kanatlılar için Sindirimi Destekleyen Yem Katkı Maddeleri. Roche. 9: 77-120. 2. Çetin T, Yıldız G. (2004). Esansiyel Yağların Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanımı. Yem Magazin. 38: 41-47. 3. Official Journal of the European Union. (2003). Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on Additives for Use in Animal Nutrition. Pages L268/29-L268/43 in OJEW of 10/18/2003 4. Guo FC, Williams BA, Kwakkel RP, et al. (2004a). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on the cecal microbial ecosystem in broiler chickens. Poult Sci. 83: 175 – 182. 5. Guo FC, Kwakkel RP, Williams BA, et al. (2004b). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on growth performance of broilers. Br Poult Sci. 45: 684 – 694. 6. Fuller R. (1989). Probiotics in Man and Animals: A review. J Appl Bacteriol. 66(5): 365 – 378. 7. Kheiri F, Rostami M, Hajiabadi S. (2015). The effects of Protexin probiotic and chicoridin supplementation on performance and some hematological parameters in Japanese quail (Coturnix japonica). Agricultural Advances 4(10): 115 - 121. doi: 10.14196/aa.v4i10.2012. 8. NRC.(1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. edn. National Academy Press, Washington, DC. 34 - 45. 9. AOAC.(2000). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 17th ed. AOAC International, Maryland, USA. 10. TSE. (1991). Hayvan Yemleri-Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod).TSE No:9610. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara. 11. Zhang WF, Li DF, Lu WQ, Yi GF. (2003). Effects of Isomalto-Oligosaccharides on Broiler Performance and Intestinal Microflora. Poult Sci. 82(4): 657 - 663. 12. Zdunczyk Z, Jankowskı J, Mıkulskı D. (2013). Gastrointestinal Morphology and Function in Turkeys Fed Diets Diluted with Whole Grain Wheat. Poult. Sci 92: 1799-1811. 13. SPSS . (2011). Statistical Packages for the Social Sciences, 20th edn., IBM Inc, Chicago, USA. 14. Gasaway WC. (1976). Volatile Fatty Acids and Metabolizable Energy Derived From Cecal Fermentation in the Willow Ptarmigan. Comp Biochem. Physiol. 53A: 115. 15. Choct M (2009). Managing Gut Health Through Nutrition. Br. Poult Sci. 7: 9-15. 16. Lorenzonı G (2010). Poultry Diseases Influenced by Gastrointestinal Health, Traditional Treatments and Innovative Solutions. Nottingham University Press, Nottingham. 17. Theron MM, Lues JFR. (2011). Organic Acids and Food Preservation. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, Florida. 18. Knudsen KEB, Hedemann MS, Lærke HN. (2012). The Role of Carbohydrates in Intestinal Health of Pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 173: 41-53. 19. Murugesan GR, Romero LF, Persia ME. (2014). Effects of Protease, Phytase and A Bacillus sp. Direct-Fed Microbial on Nutrient and Energy Digestibility, Ileal Brush Border Digestive Enzyme Activity and Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentration in Broiler Chickens. PLoS One 9(7): e101888. doi: 10.1371/journal.pone.0101888. 20. Guerra-Ordaza, A.A, Molısta, F, Hermesa RG, et al. (2013). Effect of Inclusion of Lactulose and Lactobacillus Plantarum on the Intestinal Environment and Performance of Piglets at Weaning. Anim Feed Sci Technol.185: 160-168. 21. Duncan S.H, Louıs P, Flınt H.J (2004). Lactate-Utilizing Bacteria, İsolated From Human Feces, That Produce Butyrate As A Major Fermentation Product. Appl. Environ. Microbiol., 70: 5810–5817. 22. Meımandıpour A, Shuhaım, M, Soleıman, A F, et al. (2010). Selected Microbial Groups And Short-Chain Fatty Acids Profile İn A Simulated Chicken Cecum Supplemented With Two Strains Of Lactobacillus. Poult Sci. 89: 470-476. 23. Novak R, Bogovič Matijašić B, Terčič D, et al. (2011). Effects Of Two Probiotic Additives Containing Bacillus Spores On Carcass Characteristics, Blood Lipids and Cecal Volatile Fatty Acids in Meat Type Chickens, J Anim Physiol Anim Nutr 95(4): 424 - 433.
Yıl 2020, Cilt: 13 Sayı: 1, 61 - 64, 30.06.2020

Öz

Kaynakça

  • 1. Nir I, Şenköylü N. (2000). Kanatlılar için Sindirimi Destekleyen Yem Katkı Maddeleri. Roche. 9: 77-120. 2. Çetin T, Yıldız G. (2004). Esansiyel Yağların Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanımı. Yem Magazin. 38: 41-47. 3. Official Journal of the European Union. (2003). Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on Additives for Use in Animal Nutrition. Pages L268/29-L268/43 in OJEW of 10/18/2003 4. Guo FC, Williams BA, Kwakkel RP, et al. (2004a). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on the cecal microbial ecosystem in broiler chickens. Poult Sci. 83: 175 – 182. 5. Guo FC, Kwakkel RP, Williams BA, et al. (2004b). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on growth performance of broilers. Br Poult Sci. 45: 684 – 694. 6. Fuller R. (1989). Probiotics in Man and Animals: A review. J Appl Bacteriol. 66(5): 365 – 378. 7. Kheiri F, Rostami M, Hajiabadi S. (2015). The effects of Protexin probiotic and chicoridin supplementation on performance and some hematological parameters in Japanese quail (Coturnix japonica). Agricultural Advances 4(10): 115 - 121. doi: 10.14196/aa.v4i10.2012. 8. NRC.(1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. edn. National Academy Press, Washington, DC. 34 - 45. 9. AOAC.(2000). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 17th ed. AOAC International, Maryland, USA. 10. TSE. (1991). Hayvan Yemleri-Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod).TSE No:9610. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara. 11. Zhang WF, Li DF, Lu WQ, Yi GF. (2003). Effects of Isomalto-Oligosaccharides on Broiler Performance and Intestinal Microflora. Poult Sci. 82(4): 657 - 663. 12. Zdunczyk Z, Jankowskı J, Mıkulskı D. (2013). Gastrointestinal Morphology and Function in Turkeys Fed Diets Diluted with Whole Grain Wheat. Poult. Sci 92: 1799-1811. 13. SPSS . (2011). Statistical Packages for the Social Sciences, 20th edn., IBM Inc, Chicago, USA. 14. Gasaway WC. (1976). Volatile Fatty Acids and Metabolizable Energy Derived From Cecal Fermentation in the Willow Ptarmigan. Comp Biochem. Physiol. 53A: 115. 15. Choct M (2009). Managing Gut Health Through Nutrition. Br. Poult Sci. 7: 9-15. 16. Lorenzonı G (2010). Poultry Diseases Influenced by Gastrointestinal Health, Traditional Treatments and Innovative Solutions. Nottingham University Press, Nottingham. 17. Theron MM, Lues JFR. (2011). Organic Acids and Food Preservation. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, Florida. 18. Knudsen KEB, Hedemann MS, Lærke HN. (2012). The Role of Carbohydrates in Intestinal Health of Pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 173: 41-53. 19. Murugesan GR, Romero LF, Persia ME. (2014). Effects of Protease, Phytase and A Bacillus sp. Direct-Fed Microbial on Nutrient and Energy Digestibility, Ileal Brush Border Digestive Enzyme Activity and Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentration in Broiler Chickens. PLoS One 9(7): e101888. doi: 10.1371/journal.pone.0101888. 20. Guerra-Ordaza, A.A, Molısta, F, Hermesa RG, et al. (2013). Effect of Inclusion of Lactulose and Lactobacillus Plantarum on the Intestinal Environment and Performance of Piglets at Weaning. Anim Feed Sci Technol.185: 160-168. 21. Duncan S.H, Louıs P, Flınt H.J (2004). Lactate-Utilizing Bacteria, İsolated From Human Feces, That Produce Butyrate As A Major Fermentation Product. Appl. Environ. Microbiol., 70: 5810–5817. 22. Meımandıpour A, Shuhaım, M, Soleıman, A F, et al. (2010). Selected Microbial Groups And Short-Chain Fatty Acids Profile İn A Simulated Chicken Cecum Supplemented With Two Strains Of Lactobacillus. Poult Sci. 89: 470-476. 23. Novak R, Bogovič Matijašić B, Terčič D, et al. (2011). Effects Of Two Probiotic Additives Containing Bacillus Spores On Carcass Characteristics, Blood Lipids and Cecal Volatile Fatty Acids in Meat Type Chickens, J Anim Physiol Anim Nutr 95(4): 424 - 433.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Özlem Durna Aydın 0000-0003-4532-6795

Gültekin Yıldız 0000-0002-1003-9254

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Kabul Tarihi 10 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydın, Ö. D., & Yıldız, G. (2020). Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1), 61-64.
AMA Aydın ÖD, Yıldız G. Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. Haziran 2020;13(1):61-64.
Chicago Aydın, Özlem Durna, ve Gültekin Yıldız. “Damızlık Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13, sy. 1 (Haziran 2020): 61-64.
EndNote Aydın ÖD, Yıldız G (01 Haziran 2020) Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13 1 61–64.
IEEE Ö. D. Aydın ve G. Yıldız, “Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, c. 13, sy. 1, ss. 61–64, 2020.
ISNAD Aydın, Özlem Durna - Yıldız, Gültekin. “Damızlık Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13/1 (Haziran 2020), 61-64.
JAMA Aydın ÖD, Yıldız G. Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2020;13:61–64.
MLA Aydın, Özlem Durna ve Gültekin Yıldız. “Damızlık Bıldırcın (Coturnix Coturnix Japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 1, 2020, ss. 61-64.
Vancouver Aydın ÖD, Yıldız G. Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2020;13(1):61-4.

DANIŞMA KURULU
Prof. Dr. Abit AKTAŞ, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Prof. Dr. Yılmaz ARAL, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Ali ARSLAN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. M. Sedat BARAN, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Prof. Dr. Cengiz CEYLAN, Balıkesir Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet ÇAKIR, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Burhan ÇETİNKAYA, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ülker EREN, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın
Prof. Dr. Abdurrahman GÜL, Bingöl Üniversitesi
Prof. Dr. Hakki KARA, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas
Prof. Dr. Narin LİMAN, Erciyes Üniversitesi, Kayseri
Prof. Dr. Abdullah ÖZEN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Ayşe SERBEST, Uludağ Üniversitesi, Bursa
Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Tekin ŞAHİN, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Nihat ŞINDAK, Siirt Üniversitesi
Prof. Dr. Muzaffer TAŞ, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Prof. Dr. Necati TİMURKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Emine ÜNSALDI, Fırat Üniversitesi, Elazığ
Prof. Dr. Murat YILDIRIM, Kırıkkale Üniversitesi
Doç. Dr. M. Osman ATLI, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa
Doç. Dr. Bülent ELİTOK, Afyon Kocatepe Üniversitesi
Doç. Dr. Serkan ERDOĞAN, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
Dr. Öğr. Üyesi Zelal KARAKOÇ, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
Dr. Öğr. Üyesi Ersin UYSAL, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır
*Not: Yayın ve Danışma Kurulu Üyeleri alfabetik sıraya göre dizilmiştir.