Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 4, 209 - 216, 31.12.2020
https://doi.org/10.35208/ert.800721

Öz

Kaynakça

  • Dağdeviren, İ. and İ. Erdoğan, Antepfıstığı Yetiştiriciliği, GAP Bölgesinde Sulu Koşullarda Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri, T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü, 1996.
  • Lemaistre, J., Le pistachier: étude bibliographique, Fruits, 14(2), 57-77, 1959.
  • Özbek, S. and M. Ayfer, Türkiye’de Antep fıstığı (Pistacia vera L.) anaçları ve aşı tekniği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı Fasikül, 4, 189-214, 1959.
  • Ak, B. and N. Kaşka, Antepfıstığı yetiştiriciliğinde sık dikimin verime etkisi üzerinde bir araştırma, 1, 13-16, 1992.
  • FAOSTAT, Production quantities of Pistachios by country (1994-2018), http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize [Erişim Tarihi: 01/09/2020], 2020.
  • Arpacı, S., H. Tekin, and H. Atlı, Türkiye’de Yabani Pistacia Türlerinin Yayilim Alanları, Situ Projesi Gelişme Raporu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlügü, Gaziantep, 1997.
  • Atlı, H.S. and S. Arpacı, Antepfıstığında Hasat, in Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gaziantep, 2001.
  • Karaca, R., Antepfıstığı Hasadı İşleme Tekniği ve Muhafazası, Antepfıstığı Yetiştirme Tekniği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 4, 89-103, 1995.
  • Sabancı, A. and M. Çelik, Antepfıstığı üretiminde mekanizasyon ve değerlendirme işlemlerinde kullanılan makine özellikleri, Tarımsal Mekanizasyon, 9, 58-70, 1985.
  • Yılmaz, A.E. and Z. Köksal, Antep Fıstığı İşleme Sanayi Atıksularının Sürekli Elektrokoagülasyon Prosesi ile Arıtımına Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, 1, 95-103, 2017.
  • Türkyılmaz, M., UV/klor ileri oksidasyon prosesi ile Antep fıstığı işleme tesis atıksularının arıtımı, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
  • Şengül, F. and E. Küçükgül, Çevre Mühendisliginde Fiziksel Kimyasal Temel İşlemler ve Süreçler, DEÜ Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, 253, İzmir, 1995.
  • Eckenfelder, W.W., Industrial Water Poluttion Control, MC Graw-Hill, 1989.
  • APHA, Standard methods for the examination of water and wastewater, American Public Health Association (APHA), Washington, DC, USA, 2005.
  • Rover, M.R. and R.C. Brown, Quantification of total phenols in bio-oil using the Folin–Ciocalteu method, Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 104, 366-371, 2013.
  • Clesceri, L., Standard methods for the biooxidation of phenol, Biotechnology and Bioengineering, 1989.

Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 4, 209 - 216, 31.12.2020
https://doi.org/10.35208/ert.800721

Öz

This study was carried out in two stages; in the first stage of the study, wastewater characterization of wastewater originating from the pistachio industry was primarily completed, and in the second stage, chemical pre-treatment studies were completed. Pistachio wastewater used in the study was obtained from a pistachio processing factory located in Gaziantep province. In chemical treatment studies, montmorillonite clay, AlCl3, Al2(SO4)3, Fe2(SO4)3 and FeCl3 were used as coagulants. As a result of chemical treatability tests, AlCl3 was determined to be the best coagulant. With AlCl3 at optimum dosage and optimum pH value, 99.6% suspended solid (SS) removal efficiency, 65.8% chemical oxygen demand (COD) removal efficiency and 85.5% total phenol (TP) removal efficiency were obtained.

Kaynakça

  • Dağdeviren, İ. and İ. Erdoğan, Antepfıstığı Yetiştiriciliği, GAP Bölgesinde Sulu Koşullarda Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri, T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü, 1996.
  • Lemaistre, J., Le pistachier: étude bibliographique, Fruits, 14(2), 57-77, 1959.
  • Özbek, S. and M. Ayfer, Türkiye’de Antep fıstığı (Pistacia vera L.) anaçları ve aşı tekniği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı Fasikül, 4, 189-214, 1959.
  • Ak, B. and N. Kaşka, Antepfıstığı yetiştiriciliğinde sık dikimin verime etkisi üzerinde bir araştırma, 1, 13-16, 1992.
  • FAOSTAT, Production quantities of Pistachios by country (1994-2018), http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize [Erişim Tarihi: 01/09/2020], 2020.
  • Arpacı, S., H. Tekin, and H. Atlı, Türkiye’de Yabani Pistacia Türlerinin Yayilim Alanları, Situ Projesi Gelişme Raporu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlügü, Gaziantep, 1997.
  • Atlı, H.S. and S. Arpacı, Antepfıstığında Hasat, in Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gaziantep, 2001.
  • Karaca, R., Antepfıstığı Hasadı İşleme Tekniği ve Muhafazası, Antepfıstığı Yetiştirme Tekniği, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 4, 89-103, 1995.
  • Sabancı, A. and M. Çelik, Antepfıstığı üretiminde mekanizasyon ve değerlendirme işlemlerinde kullanılan makine özellikleri, Tarımsal Mekanizasyon, 9, 58-70, 1985.
  • Yılmaz, A.E. and Z. Köksal, Antep Fıstığı İşleme Sanayi Atıksularının Sürekli Elektrokoagülasyon Prosesi ile Arıtımına Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, 1, 95-103, 2017.
  • Türkyılmaz, M., UV/klor ileri oksidasyon prosesi ile Antep fıstığı işleme tesis atıksularının arıtımı, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
  • Şengül, F. and E. Küçükgül, Çevre Mühendisliginde Fiziksel Kimyasal Temel İşlemler ve Süreçler, DEÜ Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, 253, İzmir, 1995.
  • Eckenfelder, W.W., Industrial Water Poluttion Control, MC Graw-Hill, 1989.
  • APHA, Standard methods for the examination of water and wastewater, American Public Health Association (APHA), Washington, DC, USA, 2005.
  • Rover, M.R. and R.C. Brown, Quantification of total phenols in bio-oil using the Folin–Ciocalteu method, Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 104, 366-371, 2013.
  • Clesceri, L., Standard methods for the biooxidation of phenol, Biotechnology and Bioengineering, 1989.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Çevre Mühendisliği
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Sevtap Tırınk 0000-0003-0123-0054

Alper Nuhoğlu 0000-0001-7887-0987

Sinan Kul 0000-0002-7824-756X

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 27 Eylül 2020
Kabul Tarihi 18 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Tırınk, S., Nuhoğlu, A., & Kul, S. (2020). Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. Environmental Research and Technology, 3(4), 209-216. https://doi.org/10.35208/ert.800721
AMA Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. Aralık 2020;3(4):209-216. doi:10.35208/ert.800721
Chicago Tırınk, Sevtap, Alper Nuhoğlu, ve Sinan Kul. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology 3, sy. 4 (Aralık 2020): 209-16. https://doi.org/10.35208/ert.800721.
EndNote Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S (01 Aralık 2020) Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. Environmental Research and Technology 3 4 209–216.
IEEE S. Tırınk, A. Nuhoğlu, ve S. Kul, “Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment”, ERT, c. 3, sy. 4, ss. 209–216, 2020, doi: 10.35208/ert.800721.
ISNAD Tırınk, Sevtap vd. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology 3/4 (Aralık 2020), 209-216. https://doi.org/10.35208/ert.800721.
JAMA Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. 2020;3:209–216.
MLA Tırınk, Sevtap vd. “Characterization of Pistachio Processing Industry Wastewater and Investigation of Chemical Pretreatment”. Environmental Research and Technology, c. 3, sy. 4, 2020, ss. 209-16, doi:10.35208/ert.800721.
Vancouver Tırınk S, Nuhoğlu A, Kul S. Characterization of pistachio processing industry wastewater and investigation of chemical pretreatment. ERT. 2020;3(4):209-16.