Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurta Tavuklarında Soğan Suyunun (Allium cepa) Yumurtaların Farklı Depolama Sürelerinde Yumurta Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 11 - 17, 15.12.2019

Öz

Yumurta
tavuklarında performans ve yumurta kalitesini arttırmaya yönelik olarak
fitojenik ürünlerin kullanılmasına büyük önem verilmiş ve konuyla ilgili bir
çok çalışma yapılagelmektedir. Ancak bitki ekstraktlarının yumurtaların
depolama kalitesi üzerindeki etkisi ile ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır.
Bu
araştırma, yumurta tavuklarında içme suyuna katılan soğan suyunun, 0, 10, 20 ve
30 günlük sürelerle depolanan yumurtalarının bazı kalitesi özelliklerine
etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Toplam
240 adet 50 haftalık yaşta Babcock beyaz yumurtacı tavuk her birinde 48 adet
olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Deneme grupları ayrıca her birinde 6 adet
tavuk bulunan 8 alt gruba ayrılmıştır. Çalışmada deneme grupları içme sularına
(A, B, C, D ve E) 12 hafta boyunca sırasıyla % 0,% 0.25,% 0.5,% 1 ve% 2
oranlarında soğan suyu ilave edilmiştir. Araştırmada tavuklara 16 saat aydınlık
ve 8 saat karanlık aydınlatma programı uygulanmıştır. Araştırmanın 90. gününde,
toplam 320 yumurta gruplardan rastgele toplanmıştır.
Toplanan
yumurtaların 80 adedi aynı gün analiz edilirken (0. Gün), diğer yumurtalar ise
4 ° C sıcaklıkta 10, 20 ve 30 gün boyunca depolanmıştır. Bu yumurtalardan 80
yumurta 10 gün sonra analiz edilirken, kalan yumurtaların 80 adedi 20. Gün, 80
adedi ise 30 günlük depolamadan sonra analiz edilmiştir.
Araştırmadan
elde edilen sonuçlara göre, yumurta ağırlığı, yumurta sarısı rengi, haugh
birimi (HU), kabuk kalınlığı, albümin indeksi ve yumurta sarı indeksi gibi
yumurta kalitesi özelliklerinin, depolama sürelerine göre kontrol grubuyla
karşılaştırıldığında, deneme gruplarında pozitif bir etki göstermediği (P>
0.05) tesbit edilmiştir. Sonuç olarak, soğan suyunun farklı sürelerle depolama
sırasında yumurta kalitesi üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için farklı
zaman aralıkları ve derinlemesine ilave kalite parametrelerini içeren
çeşitlendirilmiş çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Kaynakça

  • 1. Prof.Mustafa MidilliUniversity of Abant İzzet Baysal, Faculty of Agriculture and Natural Sciences, Bolu-TurkeyEmail: midilli_m@ibu.edu.tr
  • 2. Prof.Dr. Nurcan ÇetinkayaOndokuz Mayis University, Faculty of Veterinary Medicine,Samsun-Turkey Email:nurcancetinkaya2014@gmail.com, nurcanc@omu.edu.tr

Effect of Onion Juice (Allium cepa) on Egg Quality Traits during Different Storage Time in Laying Hens

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 11 - 17, 15.12.2019

Öz

Much importance has been given on the use of phytogenic products to enhance performance and also the quality of fresh eggs but few studies were conducted regarding the impact of plant extracts on storage quality of eggs. The present study was designed with the objective to evaluate the effect of onion juice via drinking water, on different egg quality traits in laying hens at 0, 10, 20 and 30 days storage time intervals. A total of 240 Babcock white laying hens (50 weeks old) were divided into 5 groups (48 birds in each) and each group was further subdivided into 8 replicates, containing 6 birds in each subgroup. Total 5 groups  A, B, C, D, and E were added onion juice at the rate of  0%, 0.25%, 0.5%, 1%, and 2% respectively for 4 weeks.  Lighting schedule of 16 hour light and 8-hour dark was followed. At the end of the study (90 days), a total of 320 eggs were collected randomly. 80 eggs were analyzed at zero days of storage while other eggs were stored at 4°C temperature for 10, 20 and 30 days. Among these eggs, 80 eggs were analyzed after 10 days and the remaining 80 eggs were analyzed respectively after 20 and 30 days of storage. The results revealed that egg quality traits like egg weight, yolk color, Haugh unit (HU) shell thickness, albumin index and yolk index showed no positive effect (P>0.05) between and among all the treatment groups as compared with control group at different storage intervals. Diversified research is recommended to explore the onion juice impact on the egg quality traits during prolonged storage periods. 

Kaynakça

  • 1. Prof.Mustafa MidilliUniversity of Abant İzzet Baysal, Faculty of Agriculture and Natural Sciences, Bolu-TurkeyEmail: midilli_m@ibu.edu.tr
  • 2. Prof.Dr. Nurcan ÇetinkayaOndokuz Mayis University, Faculty of Veterinary Medicine,Samsun-Turkey Email:nurcancetinkaya2014@gmail.com, nurcanc@omu.edu.tr
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aamir Iqbal 0000-0003-4473-2329

İsmail Bayram

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2019
Kabul Tarihi 9 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Iqbal, A., & Bayram, İ. (2019). Effect of Onion Juice (Allium cepa) on Egg Quality Traits during Different Storage Time in Laying Hens. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(3), 11-17.