BibTex RIS Kaynak Göster

Establıshment Of Ankara University Faculty Of Health Sciences Students Breakfast Habits

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 3, 299 - 311, 01.07.2013

Öz

The purpose of this research was to determine the breakfast habits of the students being educated in the Faculty of Health Sciences, at Ankara University. The research population consisted of ten students from each undergraduate class of the Departments of Nutrition and Diatetics, Nursing, Midwifery, Social Service and Medical Institution Management and Pediatric Development of the Faculty of Health Sciences, making up 220 voluntary students in total. The individuals who participated in the research were selected according to the simple random sampling methodology. The survey was carried out between February 2012 and March 2012; in which timeframe the questionnaires were filled in and evaluated. For data evaluation, the SPSS 16.0 programme was used and the Chi-square test was applied as the statistical analysis method. The average age of the students participating in the study was 21.25 ± 1.6 years. It was found that 27.2 % of the students were having breakfast everyday, while 1.4 % regularly do not. It was also found that 61.2 % of the students were not having breakfast because they did not have time and had difficulty being on time morning lessons. According to the research, students mostly prefer foods such as bread (67,7%), cheese (41.8%), tomato–cucumber (22.7%), black olives (20.3 %) and beverages such as tea (72.3 %) for the breakfasts.

Kaynakça

  • Güneş Z. Spor ve Beslenme: Nobel Yayınevi. 2003. 3:12-35.
  • Baysal A. Beslenme: Hatipoğlu Yayınları. 2004. 4-6.
  • Ersoy G. Sporcu Beslenmesi: Nobel Yayın ve Dağıtım. 2004. S.2.
  • Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. TC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 2006. Ankara.
  • Baysal A. Kahvaltı ve Okul Başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi 1999; 28:1-3.
  • Benton D, Sargent J. Breakfast, Blood Glucose and Memory. Biological Psychology 1992; 33:207-210. Merdol KT. Kahvaltının Önemi ve Kahvaltı Örüntümüz. Türk Mutfak Kültürü
  • Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı; 2001. Yayın No: 28, Yayına Hazırlayan: Kamil Toygar, Takav Matbaası, Ankara. Jacoby E, Cueto S, Poitt E. “When Science and Politics Listen to Each Other:Goo
  • Prospects from a New School Breakfast Program İn Peru”, American Journal Clinical Nutrition 1998; 67 Suppl:795-797. Niemeier HM, Raynor HA, Lloyd-Richardson EE, Rogers ML, Wing RR. Fast-Food
  • Consumption and Breakfast Skipping: Predictors of Weight Gain from Adolescence to Adulthood in a Nationally Represantive Sample. Journal Adolescent Health 2006; 39: 8428 Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara’da İki Kız Öğrenci Yurdunda
  • Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları 2008. Debate RD, Topping M, Sargent RG. Racial And Gender Differences İn Weight
  • Status and Dietary Practices Among College Students. Adolescence 2001; 144: 819-833. Heseminia T, Çalışkan D, Işık A. Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında
  • Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi 2002;7: 155-166. Mazıcıoğlu M, Öztürk A. Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme
  • Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi 2003;25(4): 172-178. Özkurt Ö, Nural N, Hindistan S. KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik
  • Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi; Kongre Kitabı 20-21 Nisan 2006, Şanlıurfa. 2006. Haines PS, Guilky DK, Popkin BM. Trends in Breakfast Consumption of US
  • Adults Between 1965 and 1991. Journal American Diet Association 1996; 96(5): 465–470.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme ilgi ve Alışkanlıkları İle İlişkili Faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007; 6 (4): 242-2 WHO için kaynak internet sayfası Erişim Tarihi 02012 http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html Şahinöz T, Şahinöz S, Çetinkaya F, Aykut M. ve Öztürk Y. Yurtta Kalan
  • Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1999; 8 (1-2): 16-24. Demir B, Karabudak E, Kızıltan G, Başoğlu S. “Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı
  • Alışkanlıkları”. V. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiri Özetleri; 2006. s;2 Yaman M, Yabancı N. “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının
  • Değerlendirilmesi”.1.Uluslararası Ev Ekonomisi Kongresi; 22-24 Mart 2006. Kongre Kitabı.
  • Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Oluşum Yayın Dağıtım Ltd. Şti. Ankara 200 s;214-223. Yılmaz E, Özkan S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2007; 2(6), 87-104. Özdoğan Y, Özçelik AÖ, Sürücüoğlu MS. The Breakfast Habits of Female
  • University Students. Pakistan Journal of Nutrition; 2010; 9 (9):882-886. ISSN 1680-5194. Yıldırım İ, Yıldırım Y, Tortop Y, Poyraz A. Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden
  • Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2011; Cilt:8 Sayı:1, ISSN:1303-5134. Erten M. Adıyaman İlinde Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme
  • Bilgilerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, ss:130. 2006. Tuncay P, Öktem BA. Başkent Üniversitesi Öğrencilerinin Sabah Kahvaltı Yapma ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri
  • Enstitüsü, Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış). Ankara - 2008. Orak S, Akgün S, Orhan H. “Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin
  • Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2006; 13(2), 5-11.
  • Benton D, Sargent J. Breakfast, Blood Glucose and Memory. Biological Psychology 1992; 33: 207-210. Jacoby E, Cueto S, Poitt E. “When Science and Politics Listen to Each Other: Goo
  • Prospects from a Ew School Breakfast Program İn Peru”, The American Journal of Clinical Nutrition 1998; 67 Suppl:795-797. Preziosi P, Galan P, Deheeger M, Yacouth N, Drenowski A. Breakfast Type Daily
  • Nutrient İntakes and Vitamin and Mineral Status of French Children, Adolescents and Adults. The American Journal of Clinical Nutrition 1999; 18(2):171–178. Sevindi T, Yılmaz G, İbis S, Yılmaz B. “Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor
  • Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme ve Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. 200 TSA. 11;s.3. Sağlam F, Yürükçü S. “Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksekokul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması”. Beslenme ve Diyet Dergisi 1996; 5(2): 16-23. Işıksoluğu MK. Beslenmede Kahve, Çay, Flavonoidler ve Sağlık. Damla
  • Matbaacılık. 1.Basım. Ankara-2001. 152 s. Şahin H ve Özdemir F. Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkisi. Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu 2006. Williams P. Breakfast and the Diets of Australian Adults: An Analysis of Data from the 1995 National Nutrition Survey. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2005; 56(1): 65–79.012.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 3, 299 - 311, 01.07.2013

Öz

Bu araştırma Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik, Ebelik, Sosyal Hizmet ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği ve Çocuk Gelişimi bölümlerinin her sınıfından 10’ar kişi olmak üzere toplam 220 gönüllü lisans öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma kapsamındaki bireyler basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Çalışma Şubat 2012–Mart 2012 tarihleri arasında yapılmış, anket formları doldurmuş ve değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS paket programı, istatistiksel analiz olarak Ki-Kare Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.25±1.6 yıl’dır. Öğrencilerin %27.2’si her gün kahvaltı yapmakta, %1.4’ü ise kahvaltı yapmamaktadır. Öğrencilerin %61.2’si derse yetişemediklerinden veya zamanları olmadıklarından kahvaltı yapmamaktadır. Araştırmaya göre öğrenciler her gün sabah kahvaltısında en fazla ekmek (%67.7), beyaz peynir (%41.8), domates-salatalık (%22.7), siyah zeytin (%20.3) gibi besinleri ve içecek olarak çayı (%72.3) tercih etmektedirler.

Kaynakça

  • Güneş Z. Spor ve Beslenme: Nobel Yayınevi. 2003. 3:12-35.
  • Baysal A. Beslenme: Hatipoğlu Yayınları. 2004. 4-6.
  • Ersoy G. Sporcu Beslenmesi: Nobel Yayın ve Dağıtım. 2004. S.2.
  • Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. TC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 2006. Ankara.
  • Baysal A. Kahvaltı ve Okul Başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi 1999; 28:1-3.
  • Benton D, Sargent J. Breakfast, Blood Glucose and Memory. Biological Psychology 1992; 33:207-210. Merdol KT. Kahvaltının Önemi ve Kahvaltı Örüntümüz. Türk Mutfak Kültürü
  • Üzerine Araştırmalar, Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı; 2001. Yayın No: 28, Yayına Hazırlayan: Kamil Toygar, Takav Matbaası, Ankara. Jacoby E, Cueto S, Poitt E. “When Science and Politics Listen to Each Other:Goo
  • Prospects from a New School Breakfast Program İn Peru”, American Journal Clinical Nutrition 1998; 67 Suppl:795-797. Niemeier HM, Raynor HA, Lloyd-Richardson EE, Rogers ML, Wing RR. Fast-Food
  • Consumption and Breakfast Skipping: Predictors of Weight Gain from Adolescence to Adulthood in a Nationally Represantive Sample. Journal Adolescent Health 2006; 39: 8428 Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara’da İki Kız Öğrenci Yurdunda
  • Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları 2008. Debate RD, Topping M, Sargent RG. Racial And Gender Differences İn Weight
  • Status and Dietary Practices Among College Students. Adolescence 2001; 144: 819-833. Heseminia T, Çalışkan D, Işık A. Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında
  • Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi 2002;7: 155-166. Mazıcıoğlu M, Öztürk A. Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme
  • Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi 2003;25(4): 172-178. Özkurt Ö, Nural N, Hindistan S. KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik
  • Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi; Kongre Kitabı 20-21 Nisan 2006, Şanlıurfa. 2006. Haines PS, Guilky DK, Popkin BM. Trends in Breakfast Consumption of US
  • Adults Between 1965 and 1991. Journal American Diet Association 1996; 96(5): 465–470.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, Beyhun E. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme ilgi ve Alışkanlıkları İle İlişkili Faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007; 6 (4): 242-2 WHO için kaynak internet sayfası Erişim Tarihi 02012 http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html Şahinöz T, Şahinöz S, Çetinkaya F, Aykut M. ve Öztürk Y. Yurtta Kalan
  • Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1999; 8 (1-2): 16-24. Demir B, Karabudak E, Kızıltan G, Başoğlu S. “Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı
  • Alışkanlıkları”. V. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiri Özetleri; 2006. s;2 Yaman M, Yabancı N. “Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının
  • Değerlendirilmesi”.1.Uluslararası Ev Ekonomisi Kongresi; 22-24 Mart 2006. Kongre Kitabı.
  • Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Oluşum Yayın Dağıtım Ltd. Şti. Ankara 200 s;214-223. Yılmaz E, Özkan S. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2007; 2(6), 87-104. Özdoğan Y, Özçelik AÖ, Sürücüoğlu MS. The Breakfast Habits of Female
  • University Students. Pakistan Journal of Nutrition; 2010; 9 (9):882-886. ISSN 1680-5194. Yıldırım İ, Yıldırım Y, Tortop Y, Poyraz A. Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden
  • Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2011; Cilt:8 Sayı:1, ISSN:1303-5134. Erten M. Adıyaman İlinde Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme
  • Bilgilerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, ss:130. 2006. Tuncay P, Öktem BA. Başkent Üniversitesi Öğrencilerinin Sabah Kahvaltı Yapma ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri
  • Enstitüsü, Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış). Ankara - 2008. Orak S, Akgün S, Orhan H. “Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin
  • Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2006; 13(2), 5-11.
  • Benton D, Sargent J. Breakfast, Blood Glucose and Memory. Biological Psychology 1992; 33: 207-210. Jacoby E, Cueto S, Poitt E. “When Science and Politics Listen to Each Other: Goo
  • Prospects from a Ew School Breakfast Program İn Peru”, The American Journal of Clinical Nutrition 1998; 67 Suppl:795-797. Preziosi P, Galan P, Deheeger M, Yacouth N, Drenowski A. Breakfast Type Daily
  • Nutrient İntakes and Vitamin and Mineral Status of French Children, Adolescents and Adults. The American Journal of Clinical Nutrition 1999; 18(2):171–178. Sevindi T, Yılmaz G, İbis S, Yılmaz B. “Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor
  • Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme ve Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. 200 TSA. 11;s.3. Sağlam F, Yürükçü S. “Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksekokul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması”. Beslenme ve Diyet Dergisi 1996; 5(2): 16-23. Işıksoluğu MK. Beslenmede Kahve, Çay, Flavonoidler ve Sağlık. Damla
  • Matbaacılık. 1.Basım. Ankara-2001. 152 s. Şahin H ve Özdemir F. Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkisi. Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu 2006. Williams P. Breakfast and the Diets of Australian Adults: An Analysis of Data from the 1995 National Nutrition Survey. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2005; 56(1): 65–79.012.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Faydaoğlu Bu kişi benim

Esma Energin

Metin Saip Sürücüoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Faydaoğlu, E., Energin, E., & Sürücüoğlu, M. S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3), 299-311.
AMA Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Temmuz 2013;2(3):299-311.
Chicago Faydaoğlu, Emine, Esma Energin, ve Metin Saip Sürücüoğlu. “Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2, sy. 3 (Temmuz 2013): 299-311.
EndNote Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS (01 Temmuz 2013) Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2 3 299–311.
IEEE E. Faydaoğlu, E. Energin, ve M. S. Sürücüoğlu, “Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 3, ss. 299–311, 2013.
ISNAD Faydaoğlu, Emine vd. “Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2/3 (Temmuz 2013), 299-311.
JAMA Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;2:299–311.
MLA Faydaoğlu, Emine vd. “Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 3, 2013, ss. 299-11.
Vancouver Faydaoğlu E, Energin E, Sürücüoğlu MS. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerin Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;2(3):299-311.