Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 1, 33 - 46, 27.03.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.299023

Öz

Farklı tuzluluk seviyelerinde ve
farklı oranlarda uygulanan sulama sularının domateste meyve verimi üzerine
etkisinin araştırıldığı çalışma, 2014-2016 yılları arasında Kırklareli Atatürk
Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü arazisinde kurulu olan
yay çatılı ısıtmasız plastik serada yürütülmüştür. Çalışmada dört sulama suyu tuzluluğu; T1: 0.38 dS m-1,
T2: 1.10 dS m-1, T3: 2.50 dS m-1, T4: 5.00 dS m-1
ile üç sulama düzeyi; profildeki mevcut neme göre tarla kapasitesinin %70’i (S1),
%100’ü (S2) ve %130’u (S3) düzeyinde sulama, bölünmüş parseller deneme desenine
göre ele 3 tekerrürlü olarak ele alınmıştır. Sulama
konuları bazında, sırasıyla, 240 mm, 334 mm ve 429 mm sulama suyu
uygulanmıştır. Bitki su tüketimi değerleri 248 mm ile 453 mm arasında
değişmekle beraber en yüksek su tüketimi T1S3 konusunda, en düşük su
tüketimi T4S1 konusunda belirlenmiştir. Sulama suyu tuzluluğu ve miktarı toplam
ve pazarlanabilir meyve verimini etkilemiştir. En yüksek verimler
%130 sulama ile 0.38 dS m-1
ve 1.10 dS m-1 tuz seviyelerinde, en düşük verim ise %70 sulama ve
5.00 dS m-1 tuz seviyesinde gözlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre
artan miktarlarda sulama verimi önemli oranda artırırken, kısıtlı sulama, tüm
tuz seviyelerinde azaltmıştır.  

Kaynakça

  • Ayers, R. S., Westcot, D. W., 1989. Water Quality for Agriculture (Irrigation and Drainage Paper. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • Beyce, Ö., Madanoğlu, K., Ayla Ç., 1972. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sulanır Mahsullerin Su İstihkakları. Merkez Toprak Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:15, Ankara.
  • Cuartero, J., Fernandez-Munoz, R., 1999. Tomato and Salinity. Scientia Horticulture, 78: 83-125.
  • Gawad, G. A., Arslan, A., Gaihbe, A., Kadouri, F., 2005. The effects of saline irrigation water management and salt tolerant tomato varieties on sustainable production of tomato in Syria (1999–2002). Agricultural Water Management, 78(1): 39-53.
  • Kanber, R (1999). Sulama. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:174. Ders Kitapları Yayın No:A-52. Adana
  • Kanber, R., Ünlü, M., 2014. Tarımda Su ve Toprak Tuzluluğu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 281. Kitap Yayın No: A-87, Adana, 143s.
  • Marchese, M., Tuttobene, R., Restuccia, A., Longo, A. M. G., Mauromicale, G., Restuccia, G., 2008. Effects of Electirical Conductivity od Irrigation Water on the Growth and Production of Solanum lycopersicum L. Var. Cerasiforme Grown in Greenhouse. (In: Irrigation in Mediterrannean Agriculture: Challenges and Innovation fort he next Decades, Eds: Santini, A., Lamaddalena, N., Severino, G., Palladino, M.), CIHEM Options Mediterraneennes, Series A. Seminaires Mediterranneens; No:84.
  • Malash, N., Flowers, T. J., Ragab, R., 2005. Effect of İrrigation Systems and Water Management Practices Using Saline and Non-Saline Water on Tomato Production. Agricultural Water Management. 78 (1): 25-38.
  • Öztürk, A., 1994. Tabansuyu Derinliği ve Sulama Suyu Kalitesinin Biber Verimine Etkisi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Pascale, S., Angelino, G., Graziani, G., Maggio, A., Pascale, S., 2003. Effect of Salt Stress on Water Relations and Antioxidant Activity in Tomato, Proceedings of The Eighth International ISHS Symposium on the Processing Tomato, Istanbul, Turkey, Acta-Horticulturae, No.613, 39-46.
  • Restuccia, G., Marchese, M., Mauromicale, G., Restuccia, A., Battaglia, M., 2002. Yield and Fruit Quality of Tomato Grown in Greenhouse with Saline Irrigation Water. In VI International Symposium on Protected Cultivation in Mild Winter Climate: Product and Process Innovation 614: 699-704s.
  • Romera-Aranda, R., Soria, T., Cuartero, J., 2001. Tomato Plant-water Uptake and Plant-water Relationships under Saline Growth Conditions. Plant Science, 160:265-272.
  • Satti, S.M.E., Lopez, M., 1994. Effect Of Increasing Potassium Levels for Alleviating Sodium Chloride Stress on The Growth and Yield of Tomato. Communications Soil Science and Plant Analysis, v.25, n.15-16, 2807-2823.
  • Tülücü, K., 2003. Özel Bitkilerin Sulanması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü. Genel Yayın No: 254, Adana.
  • Yurtseven, E., Kesmez, G.D., Ünlükara, A., 2005. The Effects Of Water Salinity and Potassium Levels On Yield, Fruit Quality And Water Consumption Of A Native Central Anatolian Tomato Species (Lycopersicon Esculentum). Agricultural Water Management, 78:128-135.
  • Yurtsever, N., (1984). Deneysel İstatistik Metotları, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Genel Yayın No: 121, Teknik Yayın No: 36, Ankara.
  • Zhai, Y., Yang, Q., Hou, M., 2015. The Effecs of Saline Water Drip Irrigation on Tomato Yield, Quality, and Blossom-End Rot Incidence-A 3a Case Study in the South of China. PLoS ONE 10(11):1-17.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ulviye Kanburoğlu Çebi

Selçuk Özer Bu kişi benim

Süreyya Altıntaş

Engin Yurtseven Bu kişi benim

Ozan Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kanburoğlu Çebi, U., Özer, S., Altıntaş, S., Yurtseven, E., vd. (2018). Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(1), 33-46. https://doi.org/10.29050/harranziraat.299023

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.