In the study, it was aimed to compare certain carcass
quality traits of Saanen kids reared naturally or artificially and slaughtered
at 80 or 120 days of age. There was no significant difference between the
carcass weight and commercial dressing of the natural and artificial reared
kids. On the other hand, real dressing percentage showed higher results in
artificially reared kids compared to natural reared kids. The effect of rearing
type on the kidney knob and channel fat (KKCF) and subcutaneous fat proportion
in hind limb was found insignificant, while the intermuscular fat proportion in
hind limb was higher in the natural reared kids. Parallel to the increase in
slaughter age; carcass weights, carcass compactness and hind limb compactness
indices and proportion of flank and neck increased. The effect of slaughter age
on proportions of KKCF, subcutaneous and intermuscular fat in hind limb was not
detected significant. Meat ratio in hind limb was found higher on kids that
were slaughtered younger. Breeders who aim to get high milk yield can rear Saanen
kids artificially, without causing any negative effect on carcass quality
traits.
Rearing type slaughter age carcass joints carcass composition dressing percentage
Çalışmada, analı ve yapay
büyütülen Saanen ırkı erkek oğlakların 80 ve 120 günlük yaşlarda kesime sevk
edildiği üretim modellerinde, oğlakların bazı karkas kalitesi özelliklerinin
karşılaştırmalı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Karkas ağırlığı ve
karkas randımanı bakımından analı ve yapay büyütülen oğlaklar arasında önemli
bir farklılık tespit edilmemiştir. Diğer yandan boş vücut ağırlığına göre
hesaplanan gerçek karkas randımanının yapay büyütülen oğlaklarda analı
büyütülenlere kıyasla daha yüksek olduğu görülmektedir. Büyütme tipinin böbrek-leğen
yağı ve butta derialtı yağ oranı üzerine etkisi önemsizken, butta kaslararası
yağ oranının analı büyütülen oğlaklarda daha yüksek olduğu sonucuna
ulaşılmıştır. Kesim yaşı artışına paralel olarak karkas ağırlığı, karkas ve but
kompaktlık indekslerinin, boyun ve kaburga oranlarının arttığı tespit
edilmiştir. Kesim yaşının böbrek-leğen yağı, butta derialtı yağ ve kaslararası
yağ oranları üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Butta et oranının ise küçük
yaşlarda kesime sevk edilen oğlaklarda daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Yüksek süt verimi elde etmeyi amaçlayan keçi yetiştiricileri, karkas kalite
özelliklerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmaksızın Saanen oğlaklarını
yapay besleme ile büyütebilirler.
Büyütme tipi kesim yaşı karkas randımanı karkas parçaları karkas kompozisyonu
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Kasım 2017 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.