Species identification in food of animal origin is an important subject for food control. Adulteration in foods is relevant for economical, religous, legislation or public health concerning reasons. The aim of this study was to determine the adulteration in different meat products such as sucuk (n=37), sausage (n=33) and salami (n=32). A total of 102 different meat products obtained from various markets in Ankara were analyzed for species identification by PCR. According to the analyzes, five (13.5%) poultry, and one (2.7%) poultry and equine meats together were found in the sucuk samples that are not declared in their labels. Also, seven (21.8%) and two (6.1%) poultry meat were detected in 32 salami and 33 sausage samples, respectively. These results indicate that 15 (14.7%) of the total samples were found to contain undeclared species. As a result, there were meat products which were not in compliance with their labels in various markets, presenting a potential public health risk and economical losses of consumers
Et ürünlerinde tür tayini gıda güvenliği açısından önemli bir konudur. Etikette bildirilmeyen çeşitli hayvan türlerine ait etlerin kullanımı, tüketici sağlığı, ülke ekonomisi, dini ve yasal düzenlemeler ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, sucuk, salam, sosis gibi ürünlerde farklı türlere ait etlerin varlığının tespiti amaçlanmıştır. Araştırmada Ankara’da çeşitli marketlerde satışa sunulan toplam 102 adet işlenmiş et ürünü tür tayini amacıyla PZR yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, incelenen 37 adet sucuk örneğinden etikette belirtilmeyen 5 (%13.5) kanatlı, 1 (%2.7) kanatlı ve tek tırnaklı eti tespit edilmiştir. Benzer şeklide, 32 salam örneğinin yedisinde (%21.8), 33 adet sosis örneğinin de ikisinde (%6.1) kanatlı eti bulunmuştur. Ürünlerin etiket bilgileri karşılaştırıldığında 15 adet (% 14.7) örneğin etiketinde belirtilmeyen farklı hayvan türlerine ait etlerden üretildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Ankara’da farklı marketlerden alınan işlenmiş et ürünleri örneklerinde, etiketlerinde belirtilmeyen hayvan türlerine ait etlerin kullanıldığı ve bu durumun potansiyel halk sağlığı sorunları yanında tüketicinin ekonomik olarak da kayba uğramasına sebep olabileceği ortaya konmuştur
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA29DF45NE |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 64 Sayı: 4 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd525935, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {64}, number = {4}, pages = {261 - 266}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002818}, title = {Identification of meat species in different types of meat products by PCR}, key = {cite}, author = {Keyvan, Erhan and İplikçioğlu, Güzin ÇİL and Çınar, Bengi KUL and Bilgen, Nüket and Şireli, Ufuk Tansel} } |
APA | Keyvan, E. , İplikçioğlu, G. Ç. , Çınar, B. K. , Bilgen, N. & Şireli, U. T. (2017). Identification of meat species in different types of meat products by PCR . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (4) , 261-266 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002818 |
MLA | Keyvan, E. , İplikçioğlu, G. Ç. , Çınar, B. K. , Bilgen, N. , Şireli, U. T. "Identification of meat species in different types of meat products by PCR" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 261-266 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43284/525935> |
Chicago | Keyvan, E. , İplikçioğlu, G. Ç. , Çınar, B. K. , Bilgen, N. , Şireli, U. T. "Identification of meat species in different types of meat products by PCR". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 261-266 |
RIS | TY - JOUR T1 - Farklı tip et ürünlerinde PZR ile tür tayini AU - ErhanKeyvan, Güzin ÇİLİplikçioğlu, Bengi KULÇınar, NüketBilgen, Ufuk TanselŞireli Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002818 DO - 10.1501/Vetfak_0000002818 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 261 EP - 266 VL - 64 IS - 4 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002818 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002818 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Identification of meat species in different types of meat products by PCR %A Erhan Keyvan , Güzin ÇİL İplikçioğlu , Bengi KUL Çınar , Nüket Bilgen , Ufuk Tansel Şireli %T Identification of meat species in different types of meat products by PCR %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 4 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002818 %U 10.1501/Vetfak_0000002818 |
ISNAD | Keyvan, Erhan , İplikçioğlu, Güzin ÇİL , Çınar, Bengi KUL , Bilgen, Nüket , Şireli, Ufuk Tansel . "Identification of meat species in different types of meat products by PCR". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 4 (Aralık 2017): 261-266 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002818 |
AMA | Keyvan E. , İplikçioğlu G. Ç. , Çınar B. K. , Bilgen N. , Şireli U. T. Identification of meat species in different types of meat products by PCR. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(4): 261-266. |
Vancouver | Keyvan E. , İplikçioğlu G. Ç. , Çınar B. K. , Bilgen N. , Şireli U. T. Identification of meat species in different types of meat products by PCR. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(4): 261-266. |
IEEE | E. Keyvan , G. Ç. İplikçioğlu , B. K. Çınar , N. Bilgen ve U. T. Şireli , "Identification of meat species in different types of meat products by PCR", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 64, sayı. 4, ss. 261-266, Ara. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002818 |