The excess and off-label use of antibiotics results in development of antibiotic resistance among microorganisms. Although microbiological criteria have been appropriately considered in the Food Codex, an inspection for antibiotic-resistant bacteria has not come into force yet. Beta-lactamase producing Enterobacteriaceae adversely affects the human health by leading to therapeutic failures against infections. The objective of this study was to characterize ESBL- and/or AmpC- type beta-lactamases in Enterobacteriaceae isolated from chicken meat, raw milk and unpacked-fresh cheese samples phenotypically. In this study, a total of 327 samples (109 chicken meat, 135 raw milk and 83 unpacked fresh cheese) was examined microbiologically by performing preenrichment, enrichment on selective media, and oxidase test according to the Criteria by ISO/DIS21528-2. Overall, 80 ESBL- and/or AmpC positive isolates were identified by mass spectrometer. The most prevalent strain was Escherichia coli (68.8%), followed by Klebsiella pneumoniae (8.8%), Enterobacter cloacae (7.5%), Citrobacter spp. (6.2%), Hafnia alvei (6.2%), and Klebsiella oxytoca (2.5%). The beta-lactamases were screened by disc diffusion, disc diffusion confirmation, and MIC determination according to the Guidelines of Clinical and Laboratory Standards Institute. The most common beta-lactamase type was found as ESBL in 75 isolates, followed by a combination of ESBL & AmpC in 10 isolates, and AmpC in five isolates, respectively. In conclusion, our study showed that ESBL- and/or AmpC-type beta-lactamases were the most common enzymes in Enterobacteriaceae in the analyzed foods
AmpC, antibiotic resistance, dairy product, Enterobacteriaceae, ESBL
Aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı mikroorganizmalarda antibiyotik direnci gelişimi ile sonuçlanmaktadır. Gıda kodeksinde mikrobiyolojik kriterler olmasına rağmen, antibiyotik dirençliliği için düzenleme henüz yapılmamıştır. Beta-laktamaz üreten Enterobacteriaceae suşları infeksiyonlara karşı tedaviyi başarısız kılarak, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada tavuk eti, çiğ süt ve açık taze peynir örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae suşlarında GSBL- ve/veya AmpC- tipi betalaktamazların varlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, 109 adet tavuk eti, 135 adet çiğ süt ve 83 adet açık taze peynir olmak üzere toplam 327 adet gıda örneğinde ISO/DIS21528-2 talimatı uyarınca ön ve selektif zenginleştirme ile oksidaz testi uygulanarak mikrobiyolojik inceleme yapılmıştır. Toplam 80 adet GSBL- ve/veya AmpC- pozitif izolat kütle spektrometresi ile tiplendirilmiştir. İzolatlarda Enterobacteriaceae dağılımının %68,8 Escherichia coli, %8,8 Klebsiella pneumoniae, %7,5 Enterobacter cloacae, %6,2 Citrobacter spp., %6,2 Hafnia alvei ve %2,5 Klebsiella oxytoca olduğu saptanmıştır. Tiplendirilmiş izolatlarda betalaktamazların karakterizasyonu Klinik ve Laboratuvar Standartları Kurumu talimatlarına (CLSI 2013) göre disk difüzyon, disk difüzyon konfirmasyonu ve MİK değeri tespiti ile yapılmıştır. İnceleme sonucu 75 adet izolatta GSBL-, 10 adet izolatta GSBL- ve AmpC- kombinasyonu ve beş adet izolatta AmpC- tipi enzimler karakterize edilmiştir. Sonuç olarak, analiz edilen gıda maddelerinde GSBL- ve/veya Amp- tipi beta-laktamazların baskın enzimler oldukları saptanmıştır
AmpC, antibiyotik direnci, Enterobacteriaceae, GSBL, hayvansal ürünler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA38PN98JD |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 64 Sayı: 4 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd525939, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {64}, number = {4}, pages = {267 - 272}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002809}, title = {Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products}, key = {cite}, author = {Özpınar, Haydar and Tekiner, İsmail Hakkı and Sarıcı, Birsen and Çakmak, Burcu and Gökalp, Fatma and Özadam, Aylin} } |
APA | Özpınar, H. , Tekiner, İ. H. , Sarıcı, B. , Çakmak, B. , Gökalp, F. & Özadam, A. (2017). Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (4) , 267-272 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002809 |
MLA | Özpınar, H. , Tekiner, İ. H. , Sarıcı, B. , Çakmak, B. , Gökalp, F. , Özadam, A. "Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 267-272 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43284/525939> |
Chicago | Özpınar, H. , Tekiner, İ. H. , Sarıcı, B. , Çakmak, B. , Gökalp, F. , Özadam, A. "Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 267-272 |
RIS | TY - JOUR T1 - Tavuk eti ve süt ürünleri kaynaklı Enterobacteriaceae suşlarında ESBL- ve AmpC- tipi betalaktamazların fenotipik karakterizasyonu AU - HaydarÖzpınar, İsmail HakkıTekiner, BirsenSarıcı, BurcuÇakmak, FatmaGökalp, AylinÖzadam Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002809 DO - 10.1501/Vetfak_0000002809 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 267 EP - 272 VL - 64 IS - 4 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002809 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002809 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products %A Haydar Özpınar , İsmail Hakkı Tekiner , Birsen Sarıcı , Burcu Çakmak , Fatma Gökalp , Aylin Özadam %T Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 4 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002809 %U 10.1501/Vetfak_0000002809 |
ISNAD | Özpınar, Haydar , Tekiner, İsmail Hakkı , Sarıcı, Birsen , Çakmak, Burcu , Gökalp, Fatma , Özadam, Aylin . "Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 4 (Aralık 2017): 267-272 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002809 |
AMA | Özpınar H. , Tekiner İ. H. , Sarıcı B. , Çakmak B. , Gökalp F. , Özadam A. Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(4): 267-272. |
Vancouver | Özpınar H. , Tekiner İ. H. , Sarıcı B. , Çakmak B. , Gökalp F. , Özadam A. Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(4): 267-272. |
IEEE | H. Özpınar , İ. H. Tekiner , B. Sarıcı , B. Çakmak , F. Gökalp ve A. Özadam , "Phenotypic characterization of ESBL- and AmpC- type beta- lactamases in Enterobacteriaceae from chicken meat and dairy products", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 64, sayı. 4, ss. 267-272, Ara. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002809 |