In this study the occurrence of Listeria monocytogenes and other Listeria species were investigated from a total of 120 retail raw lamb meat samples and L. monocytogenes isolates were verified by using PCR based on hylA gene which is responsible for virulence. All L. monocytogenes isolates were analyzed by antimicrobial susceptibility tests. L. monocytogenes was isolated from 19 (15.8%) of the samples examined. The other species isolated were L. innocua, L. weshimeri and L. grayi 26 (21.6%), nine (7.5%) 2 (1.6%) strains respectively. According to the PCR analysis, hlyA gene was detected from the 58 of the isolates which were isolated from L. monocytogenes positive 19 lamb meat samples. The antibiotic resistance profiles of the 58 isolates to nine antibiotics were detected by disc diffusion method. Five (8.6%) isolates were found to be resistant to antibiotics. Among the five isolates, four (6.9%) displayed multiple resistance, only one isolate was resistant to tetracycline
Antimicrobial resistance, food safety, lamb meat, Listeria, PCR
Bu çalışmada, satışa sunulan toplam 120 çiğ kuzu eti örneklerinde Listeria monocytogenes ve diğer Listeria türlerinin varlığı araştırılmış ve bulunan L. monocytogenes izolatları virülensten sorumlu hylA geni esas alınarak PZR ile doğrulanmıştır. Bütün L. monocytogenes izolatları antibiyotik duyarlılık testi ile analiz edilmiştir. Test edilen örneklerin 19’undan (15.8%) L. monocytogenes izole edilmiştir. İzole edilen diğer türler sırasıyla 26 adet (21.6%) L. innocua, dokuz adet (7.5%) L. weshimeri ve iki adet (1.6%) L. grayi’dir. PZR analizine göre 19 kuzu eti örneğinden izole edilen L. monocytogenes pozitif izolatların 58’inde hlyA geni belirlenmiştir. 58 izolatın dokuz antibiyotiğe karşı antibiyotik direnç profili disk difüzyon metodu kullanılarak belirlenmiştir. Beş izolatın (8.6%) antibiyotiklere karşı dirençli olduğu bulunmuştur. Bu beş izolat arasında dördü (6.9%) çoklu direnç gösterirken, bir izolat sadece tetrasikline karşı dirençli bulunmuştur
Antimikrobiyal direnç, gıda güvenliği, kuzu eti, Listeria, PZR
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA44GP86MS |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 64 Sayı: 4 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd525940, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {64}, number = {4}, pages = {273 - 279}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002810}, title = {Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance}, key = {cite}, author = {Kocaman, Nurcay and Sarımehmetoğlu, Belgin} } |
APA | Kocaman, N. & Sarımehmetoğlu, B. (2017). Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (4) , 273-279 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002810 |
MLA | Kocaman, N. , Sarımehmetoğlu, B. "Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 273-279 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43284/525940> |
Chicago | Kocaman, N. , Sarımehmetoğlu, B. "Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 273-279 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kuzu etlerinden Listeria monocytogenes izolasyonu ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi AU - NurcayKocaman, BelginSarımehmetoğlu Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002810 DO - 10.1501/Vetfak_0000002810 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 273 EP - 279 VL - 64 IS - 4 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002810 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002810 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance %A Nurcay Kocaman , Belgin Sarımehmetoğlu %T Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 4 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002810 %U 10.1501/Vetfak_0000002810 |
ISNAD | Kocaman, Nurcay , Sarımehmetoğlu, Belgin . "Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 4 (Aralık 2017): 273-279 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002810 |
AMA | Kocaman N. , Sarımehmetoğlu B. Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(4): 273-279. |
Vancouver | Kocaman N. , Sarımehmetoğlu B. Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(4): 273-279. |
IEEE | N. Kocaman ve B. Sarımehmetoğlu , "Isolation of Listeria monocytogenes in lamb meat and determination of the antibiotic resistance", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 64, sayı. 4, ss. 273-279, Ara. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002810 |