This study aims to determine the most profitable fattening system through an economic analysis of lamb fattening in different fattening systems under controlled conditions which was performed for the first time in Turkey. The material of the study consists of 39 weaned lambs of 2.5-3 months old from each of the Tuj and Hemşin genotypes. In the study, the lambs were separated into the 3 fattening groups of extensive, semi-intensive and intensive including 13 Tuj and 13 Hemşin lambs in each group through the systematic sampling method in a diagonal manner and these lambs were subject to 90 days-fattening. As a result of the economic analysis, the daily cost per animal, and output/input ratio for Tuj lambs in the extensive, semi-intensive, and intensive fattening systems were respectively determined to be ₺ 0.94 TL-1.05, ₺ 1.69 TL-1.20, and ₺ 1.99 TL-1.12 and the same values were respectively determined to be ₺ 0.95 TL-1.04, ₺ 1.70 TL-1.11, and ₺ 2.00 TL-1.09 for Hemşin lambs. All the fattening systems are statistically different from each other in the fattening of Tuj and Hemşin lambs in terms of total costs (P<0.001). On the other hand, a statistically significant difference was determined between the extensive fattening system and other fattening systems in terms of net profit and output/input ratios (P<0.001). In conclusion, as the total costs, 1 kg carcass, 1 kg live weight gain, and 1 kg live weight costs are lower; on the other hand, as net profit and input/output ratios in the semi-intensive fattening system are higher compared to the intensive fattening system, for Tuj and Hemşin lambs the semi-intensive fattening system is recommended
Bu araştırma ile Türkiye’de ilk defa kontrollü koşullar altında farklı besi sistemlerinde kuzu beslemenin ekonomik analizi yapılarak, en karlı olan besi sisteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyalini Tuj ve Hemşin genotiplerinden 2.5-3 aylık yaşta sütten kesilmiş, 39’ar baş erkek kuzu oluşturmuştur. Çalışmada kuzular sistematik örnekleme metoduyla çapraz olarak her grupta 13 baş Tuj ve 13 baş Hemşin olacak şekilde ekstansif, yarı entansif ve entansif olmak üzere 3 farklı besi grubuna ayrılmış ve 90 günlük besiye tabi tutulmuştur. Ekonomik analiz sonucunda Tuj kuzularında ekstansif, yarı-entasif ve entansif besi sistemlerine göre hayvan başına günlük maliyet ve output/input oranı sırasıyla ₺ 0.94 TL-1.05, ₺ 1.69 TL-1.20 ve ₺ 1.99 TL-1.12 iken, aynı değerler Hemşin kuzularında ise sırasıyla ₺ 0.95 TL-1.04, ₺ 1.70 TL-1.11 ve ₺ 2.00 TL-1.09 olarak tespit edilmiştir. Tuj ve Hemşin kuzularının besisinde toplam masraflar yönünden bütün besi sistemleri birbirinden istatistik olarak farklıdır (P<0.001). Diğer taraftan net kar ile output/input oranı açısından ise ekstansif besi sistemi ve diğer besi sistemleri arasında istatistik olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (P<0.001). Sonuç olarak; entansif besi sistemine göre yarı-entasif besi sisteminde toplam masrafların, 1 kg karkas, 1 kg canlı ağırlık artışı ve 1 kg canlı ağırlık maliyetinin daha az oluşu ve diğer taraftan net karın, output/input oranının daha fazla olması nedeniyle Tuj ve Hemşin kuzuları için yarı-entansif besi sistemi önerilmektedir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA97NJ87BR |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 64 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd526077, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {64}, number = {3}, pages = {223 - 228}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002802}, title = {Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions}, key = {cite}, author = {Aydın, Erol and Sarı, Mehmet and Önk, Kadir and Aksoy, Yüksel and Aral, Yılmaz} } |
APA | Aydın, E. , Sarı, M. , Önk, K. , Aksoy, Y. & Aral, Y. (2017). Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (3) , 223-228 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002802 |
MLA | Aydın, E. , Sarı, M. , Önk, K. , Aksoy, Y. , Aral, Y. "Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 223-228 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43287/526077> |
Chicago | Aydın, E. , Sarı, M. , Önk, K. , Aksoy, Y. , Aral, Y. "Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 223-228 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kontrollü koşullarda Tuj ve Hemşin kuzularıyla yapılan farklı besi sistemlerinin fayda/maliyet analizi AU - ErolAydın, MehmetSarı, KadirÖnk, YükselAksoy, YılmazAral Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002802 DO - 10.1501/Vetfak_0000002802 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 223 EP - 228 VL - 64 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002802 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002802 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions %A Erol Aydın , Mehmet Sarı , Kadir Önk , Yüksel Aksoy , Yılmaz Aral %T Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002802 %U 10.1501/Vetfak_0000002802 |
ISNAD | Aydın, Erol , Sarı, Mehmet , Önk, Kadir , Aksoy, Yüksel , Aral, Yılmaz . "Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 3 (Eylül 2017): 223-228 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002802 |
AMA | Aydın E. , Sarı M. , Önk K. , Aksoy Y. , Aral Y. Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(3): 223-228. |
Vancouver | Aydın E. , Sarı M. , Önk K. , Aksoy Y. , Aral Y. Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(3): 223-228. |
IEEE | E. Aydın , M. Sarı , K. Önk , Y. Aksoy ve Y. Aral , "Cost-benefit analysis of different fattening systems with Tuj and Hemşin lambs in controlled conditions", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 64, sayı. 3, ss. 223-228, Eyl. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002802 |