Bacteria are exposed to stress factors, such as heat, acid, freezing, desiccation and oxidation, in all links of the food chain. Listeria monocytogenes has the ability to grow at high salt concentrations, over wide pH and temperature ranges. Because of its ability to tolerate adverse conditions such as low water activity and low temperature, the elimination of L. monocytogenes and controlling of foodborne Listeria infections are difficult in food processing plants. Understanding the mechanisms of stress tolerance of L. monocytogenes may provide new ideas for controlling of listeriosis and the bacteria. In this paper cold, heat, osmotic, acid, alkali and oxidative stress responses of L. monocytogenes and the roles of sigma factors are reviewed
Bakteriler, gıda zincirinin tüm aşamalarında ısı, asit, dondurma, kuruma, oksidasyon gibi stress faktörlerine maruz kalmaktadır. Listeria monocytogenes yüksek tuz konsantrasyonlarında, geniş pH ve sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. Düşük su kapasitesi ve düşük sıcaklık gibi zorlu şartları tolere edebildiği için gıda işletmelerinde yok edilmesi ve enfeksiyonlarının kontrolü zordur. L. monocytogenes’in stres tolerans mekanizmalarının anlaşılması, listeriosis ve bakterinin kontrolü için yeni fikirler sunabilir. Bu derlemede L. monocytogenes’in soğuk, sıcak, osmotik, asit, alkali, oksidatif stress cevapları ve sigma faktörleri değerlendirilmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA94TR29MT |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016Cilt: 63 Sayı: 4 |