The aim of this study was to evaluate the effects of live yeast culture (LYC) as a feed additive on fattening performance, and some blood and rumen fluid parameters in male goats fed with sucrose (SU) supplemented diet. Totally 18 male Saanen goat kids were divided into three groups, no SU and no LYC (C) as control group, 3% SU (S) and 3% SU with LYC (S+LYC) as the treatment groups, each containing 6 kids. Diets of groups were formulated as isonitrojenic and isocaloric. LYC (Rumisacc, 344x1010 cfu per gram) was included in the diet at 2% on feed basis. Feeding schema was established with no roughage, diets were given ad libitum, and the kids in each group were fed individually. In the experiment, ruminal ammonia-N increased and ruminal pH decreased in sucrose supplemented diet consumed groups (p<0.05) regardless of the supplementation of live yeast culture. Dietary sucrose with live yeast culture supplementation did not significantly affect fattening performance and blood parameters, except hemoglobin. Dorsal and ventral rumen papillae lengths were not affected by dietary treatments. Keratin layer of sucrose supplemented group (S) was increased when compared with control group (p<0.05)
Blood parameters, fattening performance, kid, live yeast culture, rumen parameters
Bu araştırmanın amacı sukroz (SU) ilavesi yapılan yemle beslenen keçilerde canlı maya kültürünün (LYC) besi performansı ile bazı kan ve rumen parametreleri üzerine etkisini incelemektir. Toplam 18 Saanen keçisi oğlağı; herbiri 6 oğlaktan oluşan SU ve LYC içermeyen kontrol grubu (C), %3 SU içeren grup (S) ve %3 SU ile LYC içeren grup (S+LYC) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Gruplara ait yemler isonitrojenik ve isokalorik olarak düzenlenmiştir. LYC (Rumisacc, 344x1010 cfu/g) yeme %2 düzeyinde ilave edilmiştir. Yemleme planı kaba yem içermeyecek şekilde düzenlenmiş, yem ad libitum verilmiştir, her bir gruptaki oğlaklar bireysel olarak beslenmiştir. Araştırmada canlı maya kültürü ilavesine bakılmaksızın sükroz ilave edilen yemi tüketen gruplarda ruminal amonyak azotu artmış ve rumen pH’sı azalmıştır (p<0.05). Sükroz ile birlikte canlı maya kültürü ilavesi besi performansı ile hemoglobin dışında ki kan parametrelerini etkilememiştir. Rasyon uygulamaları dorsal ve ventral papilla uzunluklarını etkilememiştir. Sükroz ilave edilen grubun (S) keratin tabakası kontrol grubuna kıyasla artmıştır (p<0.05)
besi performansı, Canlı maya kültürü, kan parametreleri, oğlak, rumen parametreleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA65YM45EY |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2016Cilt: 63 Sayı: 2 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd531956, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {63}, number = {2}, pages = {163 - 170}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002725}, title = {Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage}, key = {cite}, author = {Bugdaycı, Kadir Emre and Oguz, Mustafa Numan and Karakas Oguz, Fatma and Albay, Metin Koray and Oner, Jale} } |
APA | Bugdaycı, K. E. , Oguz, M. N. , Karakas Oguz, F. , Albay, M. K. & Oner, J. (2016). Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 63 (2) , 163-170 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002725 |
MLA | Bugdaycı, K. E. , Oguz, M. N. , Karakas Oguz, F. , Albay, M. K. , Oner, J. "Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 63 (2016 ): 163-170 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43515/531956> |
Chicago | Bugdaycı, K. E. , Oguz, M. N. , Karakas Oguz, F. , Albay, M. K. , Oner, J. "Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 63 (2016 ): 163-170 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kaba yemsiz beslenen erkek Saanen oğlaklarının sukroz ilave edilmiş yemine canlı maya kültürüilavesinin besi performansı, bazı kan ve histolojik parametreler üzerine etkileri AU - Kadir EmreBugdaycı, Mustafa NumanOguz, FatmaKarakas Oguz, Metin KorayAlbay, JaleOner Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002725 DO - 10.1501/Vetfak_0000002725 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 163 EP - 170 VL - 63 IS - 2 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002725 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002725 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage %A Kadir Emre Bugdaycı , Mustafa Numan Oguz , Fatma Karakas Oguz , Metin Koray Albay , Jale Oner %T Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage %D 2016 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 63 %N 2 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002725 %U 10.1501/Vetfak_0000002725 |
ISNAD | Bugdaycı, Kadir Emre , Oguz, Mustafa Numan , Karakas Oguz, Fatma , Albay, Metin Koray , Oner, Jale . "Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 63 / 2 (Haziran 2016): 163-170 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002725 |
AMA | Bugdaycı K. E. , Oguz M. N. , Karakas Oguz F. , Albay M. K. , Oner J. Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2016; 63(2): 163-170. |
Vancouver | Bugdaycı K. E. , Oguz M. N. , Karakas Oguz F. , Albay M. K. , Oner J. Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2016; 63(2): 163-170. |
IEEE | K. E. Bugdaycı , M. N. Oguz , F. Karakas Oguz , M. K. Albay ve J. Oner , "Effects of live yeast culture addition into sucrose supplemented diet on fattening performance, some blood and histological parameters in Saanen male kids fed without forage", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 63, sayı. 2, ss. 163-170, Haz. 2016, doi:10.1501/Vetfak_0000002725 |