The objective of this study was to determine the effect of breeder age and early energy restriction on fattening performance, meat quality and plasma leptin concentration of broilers. A total of 504 male chicks were obtained from three different ages (27, 38 and 60 weeks) of broiler breeders. Chicks from each age of breeder groups were randomly divided into 2 diet groups (control and energy restriction). Broilers in energy restriction group were fed diet with reduced 10% energy from day 8 to 14. The body weight, body weight gain, feed consumption and feed to gain ratio were determined weekly during the experiment. At days 7, 14 and 41, seven broilers from each group were bled to measure the leptin concentration. At 42 day of age, 21 broilers of each group were slaughtered. Carcass, heart, liver, gizzard, spleen and abdominal fat were weighed. pH, cooking loss, moisture, protein, fat and ash of thigh meat were determined. In conclusion, breeder age affected the initial weight, total body weight gain, feed consumption and abdominal fat, whereas energy restriction affected the 2nd week body weight gain, total feed consumption, total feed to gain ratio, heart and liver percentages and also moisture and protein levels of thigh meat. Leptin was only affected by broiler age. Interaction between breeder age early energy restriction in diet of broilers was not seen except that the 2nd week feed to gain ratio
Breeder age broiler early energy restriction fattening performance meat quality leptin
Bu araştırmanın amacı, etçi piliçlerde damızlık yaşı ve erken dönem enerji kısıtlamasının besi performansı, et kalitesi ve plazma leptin konsantrasyonuna etkilerini incelemektir. Toplam 504 erkek civciv üç farklı yaştaki (27, 38 ve 60 haftalık) damızlıklardan temin edilmiştir. Her damızlık yaş grubundan elde edilen civcivler rasgele iki beslenme grubuna (kontrol ve enerji kısıtlaması uygulanan grup) bölünmüştür. Enerji kısıtlaması uygulanan gruptaki etçi piliçler 8-14 günlük yaşta %10 enerjisi azaltılmış rasyonla beslenmiştir. Deneme boyunca canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı haftada bir belirlenmiştir. 7, 14 ve 41. günlerde her gruptaki 7 etçi piliçten kan alınarak leptin konsantrasyonu ölçülmüştür. 42 günlük yaşta her gruptan 21 piliç kesilerek, karkas, kalp, karaciğer, taşlık, dalak ve karın yağı ağırlıkları belirlenmiştir. But eti pH, pişirme kaybı, nem, protein, yağ ve kül düzeyleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, damızlık yaşının başlangıç canlı ağırlığı, toplam canlı ağırlık kazancı, toplam yem tüketimi ve karın yağını; enerji kısıtlamasının ikinci hafta canlı ağırlık kazancı, toplam yem tüketimi, toplam yemden yararlanma oranı, kalp ve karaciğer yüzdeleri ile but eti nem ve protein düzeylerini etkilediği belirlenmiştir. Leptin konsantrasyonu sadece etçi piliçlerin yaşından etkilenmiştir. Damızlık yaşı ile enerji kısıtlaması arasında 2. hafta yemden yararlanma oranı dışında herhangi bir etkileşim görülmemiştir
Besi performansı damızlık yaşı erken dönem enerji kısıtlaması et kalitesi etçi piliç leptin
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA78RT29VR |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016Cilt: 63 Sayı: 1 |