The aim of the present research was to determine the effects of arginine and lysine supplementation in laying quail diets on performance and egg quality characteristics. A total of 420 Japanese quails (280 females and 140 males; Coturnix coturnix japonica) aged 10 weeks old were divided into seven equal groups, each consisting of 60 quails. The control group was fed a basal diet without the addition of arginine or lysine (with an arginine:lysine ratio at the required level). Experimental groups were fed the basal diet supplemented with: 0.1% arginine; 0.2% arginine; 0.1% lysine; 0.2% lysine; 0.1% arginine + 0.1% lysine; or 0.2% arginine + 0.2% lysine. Feed intake decreased in the 0.1% lysine, 0.2% lysine, and 0.1% arginine + 0.1% lysine groups compared with the control and arginine groups (P<0.01). At the end of the experiment, body weight increased for females in all experimental groups (P<0.05); eggshell thickness decreased in the 0.2% arginine group (P<0.01); and the albumen index increased in the 0.2% arginine + 0.2% lysine group compared with the 0.1% arginine, 0.2% lysine, and 0.1% arginine + 0.1% lysine groups (P<0.05). There were no differences between the experimental groups in terms of egg production, egg weight, feed conversion ratio, shape index, Haugh unit, yolk index, albumen index and yolk color index. In conclusion, lysine supplementation in the quail diets did not appear to have any significant negative effect; excessive arginine supplementation might impair the quality of the eggshell; and combined arginine and lysine supplementation did not improve performance
Arginine egg quality characteristics laying quails lysine performance
Bu araştırma yumurtacı bıldırcın rasyonlarına arjinin ve lizin ilavesinin performans ve bazı yumurta kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 420 adet (280 dişi ve 140 erkek) 10 haftalık Japon bıldırcını her biri 60 bıldırcından oluşan 7 gruba ayrıldı. Kontrol grubu arjinin ve lizin ilavesi yapılmayan (arjinin:lizin oranı gereksinim düzeyinde olan) temel rasyonla beslenirken, deneme grupları temel rasyona % 0.1 arjinin, % 0.2 arjinin, % 0.1 lizin, % 0.2 lizin, % 0.1 arjinin + % 0.1 lizin ve % 0.2 arjinin + % 0.2 lizin katılarak oluşturuldu. Yem tüketiminin % 0.1 lizin, % 0.2 lizin ve % 0.1 arjinin + % 0.1 lizin gruplarında kontrol ve arjinin gruplarına göre düştüğü belirlendi (P<0.01). Deneme sonunda canlı ağırlığın dişilerde tüm deneme gruplarında arttığı (P<0.05), yumurta kabuk kalınlığının % 0.2 arjininli grupta azaldığı (P<0.01), albumin indeksi ise % 0.2 arjinin + % 0.2 lizin grubunda %0.1 arjinin, %0.2 lizin ve %0.1 arjinin + % 0.1 lizin gruplarına göre arttığı (P<0.05) tespit edildi. Yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, şekil indeks, Haugh birimi, sarı indeks, ak indeks ve sarı renk indeksi yönünden ise deneme gruplarında değişiklik oluşmadığı belirlendi. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına lizin ilavesinin belirgin olumsuz etkisi bulunmadığı, gereğinden fazla arjinin ilavesinin yumurta kabuğu kalitesini bozabileceği, arjinin ve lizinin birlikte ilavesinin ise performans üzerine etkili olmadığı ifade edilebilir
Arjinin lizin performans yumurta kalite özellikleri yumurtacı bıldırcın
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA22PF34BC |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015Cilt: 62 Sayı: 4 |