Bu çalışmada toplam 90 aromalı UHT süt örneğinde (Kakolu, çilekli ve muzlu, her birisinden 30 adet olacak şekilde) AFM1 varlığı ve seviyesi ELISA metodu kullanılarak araştırıldı. Sonuçlar, incelenen örneklerin hiçbirisinin AFM1 miktarları açısından Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği Kodeksi sınırlarını (50 ppt; 50 ng/l) aşmadığını gösterdi. Buna rağmen, incelenen örneklerin %75.6'sının (68 örnek) 0.39'dan 26.6 ng/l'ye değişen seviyelerde AFM1 ile kontamine olduğu belirlendi. Sonuçlar, incelenen örneklerde belirlenen AFM1 seviyelerinin kabul edilen sınırların altında olmasına karşın, özellikle çocuklar tarafından fazlaca tercih edilen ve tüketilen aromalı UHT sütlerin AFM1 ile kontamine olmaları durumunda, çocuklarda karsinojenlerin biyotransformasyon mekanizmasının daha yavaş olması nedeniyle, bir halk sağlığı problemi olabileceğini gösterdi
In this study a total of 90 flavored Ultra High Temperature (UHT) milk samples (cacao, strawberry and banana flavors, 30 samples for each) were analyzed in order to determine the occurrence and the level of Aflatoxin M1 (AFM1)contamination by using Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay (ELISA) method. The results showed that none of the samples exceeded the maximum limit of AFM1 prescribed by Turkish Food Codex (TFC) and European Union Codex (50 ppt; 50ng/l). However, 75.6% of the samples (68 samples) examined were determined to be contaminated with AFM1 at various levels ranging between 0.39 and 26.6 ng/l. The results showed that, although the detected AFM1 levels were lower than the accepted limits, AFMcontamination of flavored UHT milk, especially preferred and consumed by children with high susceptibility due to their slower biotransformation capacity for carcinogens, could be a public health concern
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA82NK67FZ |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015Cilt: 62 Sayı: 3 |