The aim of this study was to determine the effect of maturity stage on the chemical composition, gas production, organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME) and relative feed value (RFV) content of canola hay (Brassica napus L.). Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y=a+b(1e-ct). Maturity had a significant effect on the chemical composition, gas production, OMD, ME and RFV content of canola hay. Neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF) and acid detergent lignin (ADF) contents of canola hay increased with increasing maturity whereas the crude protein (CP), ME, OMS, DDM ve NYD contents decreased. As a result, it was concluded that canola hay will provide more CP, ME and OMD for ruminants when harvested at vegetative and flowering stage
Canola hay chemical composition nutritive value gas production relative feed value
Bu çalışmada, farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen kolza otlarının (Brassica napus L.) kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimi, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) üzerine olan etkilerinin saptanmasını amaçlamıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y=a+b (1-e-ct) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Kolza otunun olgunlaşması kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimi, ME, OMS ve NYD üzerine önemli etkide bulunmuştur. Gelişme dönemine bağlı olarak kolza otlarının nötr deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL) içerikleri artarken, ham protein (HP), ME, OMS, KMS ve NYD ise azalmıştır. Sonuç olarak vejetatif ve çiçeklenme döneminde hasat edilen kolza kuru otlarının tohum bağlama dönemi ve saman dönemlerine göre daha yüksek HP, ME ve OMS sağlayacağı sonucuna varılmıştır
Kolza otu kimyasal bileşim besleme değeri gaz üretimi nispi yem değeri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA59CG22ZE |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013Cilt: 60 Sayı: 2 |