This study aims to determine the antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken samples against a total of 23 antimicrobial agents. For this, 64 meat and 79 chicken Salmonella isolates, which were obtained from retail meat and farm samples analyzed in our laboratory from February 2006 to January 2009, were used. All Salmonella isolates were resistant to at least 4 antimicrobials tested, with the common highest resistance rates to erythromycin (100.0%), bacitracin (99.3%), and rifampicin (98.6%), regardless of the sample type. Additionally, meat isolates were 100.0% resistant to bacitracin, clindamycin, erythromycin, rifampicin, and chicken isolates were 100.0% resistant to erythromycin, spiramycin, penicillin G, doxycycline hydrochloride, and tetracycline. Four to 7 Multi Drug Resistant (MDR) Salmonella conformed 82.83% of all meat isolates, and 10, 12, 15, and 17 MDR Salmonella conformed 55.68% of all chicken isolates analyzed. The B/DA/E/RD and N/B/CT/E/SP/P/RD/DO/OT/TE resistances were the most common patterns as 35.94% and 13.92% within meat and chicken isolates, respectively. The considerably high resistance rates and MDR types to commonly used antimicrobial agents among the Salmonella isolates tested pose a significant risk factor for the treatment of foodborne Salmonella infections in humans
Bu çalışmada tavuk eti ve tavuk orijinli Salmonella izolatlarında 23 antimikrobiyal ajana karşı dirençlilik fenotiplerinin belirlenmesi amacı ile perakende satış yerleri ve çiftlik örneklerinden elde edilen 64 adet et ve 79 adet tavuk Salmonella izolatı, Şubat 2006 ile Ocak 2009 arasında laboratuvarımızda analiz edildi. Tüm Salmonella izolatlarının, örnek tipi göz önünde bulundurulmaksızın, test edilen antimikrobiyalleden en yüksek direnç oranı ile sırası ile eritromisin’e (%100.0), basitrasin’e (%99.3) ve rifampisin’e (%98.6) olmak üzere en az 4 antimikrobiyale dirençli olduğu belirlendi. Ayrıca, et izolatlarının basitrasin, klindamisin, eritromisin, rifampisin’e; tavuk izolatlarının ise eritromisin, spiramisin, penisilin G, doksisiklin hidroklorür ve tetrasiklin’e %100.0 dirençli olduğu bulundu. Tüm et izolatlarının %82.83’ü 4 ile 7 Çoklu İlaç Direnci (ÇİD) gösterirken, tüm tavuk izolatlarının %55.68’i 10, 12, 15 ve 17 antimikrobiyale ÇİD gösterdiği belirlendi. Et izolatlarında %35.94 oranında ve tavuk izolatlarında ise %13.92 oranında olmak üzere en sık rastlanan ÇİD paternleri sırasıyla B/DA/E/RD ve N/B/CT/E/SP/P/RD/DO/OT/TE olarak bulundu. Salmonella izolatlarında karşılaşılan bu yüksek dirençlilik oranlarının ve ÇİD paternlerinin insanlardaki Salmonella infeksiyonlarının tedavisinde risk oluşturabileceği belirtildi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Diğer ID | JA79TK22YN |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2012Cilt: 59 Sayı: 2 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd555844, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2012}, volume = {59}, number = {2}, pages = {107 - 114}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002511}, title = {Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin}, key = {cite}, author = {Temellı, Seran and Kahya, Serpil and Eyıgor, Aysegul and Carlı, Kamil Tayfun} } |
APA | Temellı, S. , Kahya, S. , Eyıgor, A. & Carlı, K. T. (2012). Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 59 (2) , 107-114 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002511 |
MLA | Temellı, S. , Kahya, S. , Eyıgor, A. , Carlı, K. T. "Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 (2012 ): 107-114 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/44727/555844> |
Chicago | Temellı, S. , Kahya, S. , Eyıgor, A. , Carlı, K. T. "Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 (2012 ): 107-114 |
RIS | TY - JOUR T1 - Tavuk eti ve tavuk orijinli Salmonella izolatlarında antibiyotik dirençlilik fenotipleri AU - SeranTemellı, SerpilKahya, AysegulEyıgor, Kamil TayfunCarlı Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002511 DO - 10.1501/Vetfak_0000002511 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 107 EP - 114 VL - 59 IS - 2 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002511 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002511 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin %A Seran Temellı , Serpil Kahya , Aysegul Eyıgor , Kamil Tayfun Carlı %T Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin %D 2012 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 59 %N 2 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002511 %U 10.1501/Vetfak_0000002511 |
ISNAD | Temellı, Seran , Kahya, Serpil , Eyıgor, Aysegul , Carlı, Kamil Tayfun . "Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 / 2 (Haziran 2012): 107-114 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002511 |
AMA | Temellı S. , Kahya S. , Eyıgor A. , Carlı K. T. Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2012; 59(2): 107-114. |
Vancouver | Temellı S. , Kahya S. , Eyıgor A. , Carlı K. T. Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 59(2): 107-114. |
IEEE | S. Temellı , S. Kahya , A. Eyıgor ve K. T. Carlı , "Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 59, sayı. 2, ss. 107-114, Haz. 2012, doi:10.1501/Vetfak_0000002511 |