This study was performed to investigate the effects of probiotic and prebiotic (mannanoligosaccharide) supplementation on performance, egg quality and hatchability in quail breeders. Four hundred and eighty, 18 wk old Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) were evenly distributed to 5 groups with four replicates containing 24 (18 female, 6 male) quail in each. Quail were fed either basal diet (control group) or 0.5 and 1 kg/ton probiotic and prebiotic supplemented basal diets (treatment groups) for 12 weeks. The live weight of animals, egg production, feed consumption and egg weight were recorded, and feed efficiency was calculated. Egg quality, fertility and hatchability were also determined. Supplementation of 0.5 and 1 kg/ton prebiotic to diet increased the live weight (p≤0.001) and egg production (p≤0.01), respectively while 0.5 kg/ton probiotic increased egg production (p≤0.01). Egg shell thickness was improved by both supplements (p≤0.05). Neither probiotic nor prebiotic supplementation to the diets had significant effects on feed consumption, feed efficiency and egg weight, egg specific gravity, albumen index, yolk index, and Haugh unit. Probiotic and prebiotic supplementation slightly but not significantly increased percentage of fertile egg and hatchability. In conclusion, supplementation of probiotic and prebiotic (MOS) to the diet of quail breeders positively affected egg production and egg shell thickness
Bu çalışma, rasyona probiyotik ve prebiyotik (mannanoligosaccharide) katılmasının damızlık bıldırcınlarda performans, yumurta kalitesi ve kuluçka performansı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 480 adet 18 haftalık Japon bıldırcını (Coturnix Coturnix japonica), her grupta 24 adet (18 dişi, 6 erkek) olacak şekilde 4 tekrarlı 5 gruba ayrılmıştır. Bıldırcınlar bazal rasyon (kontrol grubu) veya 0,5 ve 1 kg/ton probiyotik ya da prebiyotik ilave edilen (deneme grupları) bazal rasyonlarla 12 hafta süresince beslenmiştir. Çalışmada, bıldırcınların canlı ağırlığı, yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlıkları ve yemden yararlanma oranları ile yumurta kalitesi, fertilite ve kuluçka performansı belirlenmiştir. Rasyona 0,5 kg/ton prebiyotik ilavesi canlı ağırlığı (p≤0.001) ve 0,5 kg/ton probiyotik ile 1 kg/ton prebiyotik ilavesi yumurta verimini (p≤0.01) arttırmıştır. Yumurta kabuk kalınlığı hem probiyotik hem de prebiyoik katılan gruplarda artmıştır (p≤0.05). Gerek probiyotik gerekse prebiyotik ilavesinin yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı, yumurta özgül ağırlığı, ak indeksi, sarı indeksi ve Haugh birimine önemli bir etkisi olmamıştır. Döllü yumurta oranı ve kuluçka performansı istatistiki önemde olmamakla birlikte probiyotik ve prebiyotik ilave edilen gruplarda iyileşme göstermiştir. Damızlık bıldırcın yemlerine probiyotik ya da prebiyotik katılmasının yumurta verimi ve yumurta kabuk kalitesini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır
Damızlık bıldırcın kuluçka performansı prebiyotik probiyotik verim performansı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA26RV73FY |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 58 Sayı: 1 |