This research was conducted to determine the optimal laying period in commercial egg production. The research, which was carried out on 34900 Hy-line Brown chicks in a commercial enterprise, is completed between December 2002 and July 2004. The first twenty week period of the study occurred as chick growth, and 21st-80th weeks occurred as egg yield period. The optimal laying period was determined according to the Law of Diminishing Returns. In laying period, mortality was 8.17%; FCR 2.55; egg output 72%; total egg yield 302 number/hen and broken and fissured egg rate was 1.70%. In this period, components of costs as pullet were15.16%; feed 58.50%; labor 1.87%; veterinary and medicine 2.31%; energy 2.01%; viol 4.22%; general management costs 1.83%; maintenance-repair 1.66%; built-equipment depreciation 2.78%; hen depreciation were 9.66%. Estimated financial profitability was -0.01, with a profitability factor -0.01, and O/I rate were 0.96. The enterprise has made a profit (break-even point) between 40th and 41st weeks and reached maximum profitability between 54th with 55 weeks. After this point, continuing the production caused a loss for the enterprise. Therefore, input and yield prices should be considered in market and the production should be completed according to profitability of enterprise within the limits of the Law of Diminishing Returns
Commercial egg production marginal cost marginal income profitability
Bu araştırma, ticari yumurta tavukçuluğunda optimal üretim süresinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Özel bir ticari işletmede 34900 adet kahverengi hibritlerle (Hy-line Brown) yürütülen araştırma, Aralık 2002-Temmuz 2004 arasında tamamlanmıştır. Üretimin ilk 20 haftası civciv büyütme, 21-80. haftalar arası yumurta verim dönemi olarak gerçekleşmiştir. Optimum üretim süresinin tayininde Azalan Marjinal Verimler Kanunu dikkate alınmıştır. Yumurta verim döneminde mortalite %8.17; FCR 2.55 kg, yumurta randımanı %72, toplam yumurta verimi 302 adet/tavuk ve kırık-çatlak yumurta oranı %1.70 olarak tespit edilmiştir. Bu dönemde maliyet unsurlarından yarka %15.16; yem %58.50; işçilik %1.87; veteriner-sağlık %2.31; enerji %2.01; viyol %4.22; genel idare giderleri %1.83; bakım-onarım %1.66; bina-ekipman amortismanı %2.78 ve canlı demirbaş amortismanı %9.66 olarak hesaplanmıştır. Mali rantabilite -0.01, rantabilite faktörü -0.01 ve masraf hasıla oranı da 0.96 değerinde bulunmuştur. İşletme 40 ile 41. haftalar arasında kara geçmiş (başabaş noktası), 54 ile 55. haftalarda maksimum karlılığa ulaşmıştır. Üretimin bu noktadan sonra sürdürülmesi işletmenin bu üretim dönemini zararla kapatmasına neden olmuştur. Bu nedenle piyasadaki girdi ve ürün fiyatları da dikkate alınarak, üretimin Azalan Marjinal Verimler Kanunu çerçevesinde sonlandırılması işletme karlılığı açısından oldukça önemlidir
Ticari yumurta üretimi marjinal maliyet marjinal gelir karlılık
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA64HJ94PD |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 58 Sayı: 1 |