Editöre Mektup
BibTex RIS Kaynak Göster

Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production

Yıl 2011, Cilt: 58 Sayı: 1, 41 - 46, 01.03.2011
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002447

Öz

This research was conducted to determine the optimal laying period in commercial egg production. The research, which was carried out on 34900 Hy-line Brown chicks in a commercial enterprise, is completed between December 2002 and July 2004. The first twenty week period of the study occurred as chick growth, and 21st-80th weeks occurred as egg yield period. The optimal laying period was determined according to the Law of Diminishing Returns. In laying period, mortality was 8.17%; FCR 2.55; egg output 72%; total egg yield 302 number/hen and broken and fissured egg rate was 1.70%. In this period, components of costs as pullet were15.16%; feed 58.50%; labor 1.87%; veterinary and medicine 2.31%; energy 2.01%; viol 4.22%; general management costs 1.83%; maintenance-repair 1.66%; built-equipment depreciation 2.78%; hen depreciation were 9.66%. Estimated financial profitability was -0.01, with a profitability factor -0.01, and O/I rate were 0.96. The enterprise has made a profit (break-even point) between 40th and 41st weeks and reached maximum profitability between 54th with 55 weeks. After this point, continuing the production caused a loss for the enterprise. Therefore, input and yield prices should be considered in market and the production should be completed according to profitability of enterprise within the limits of the Law of Diminishing Returns

Kaynakça

  • Akdemir Ş (1987): Adana-İçel İllerinde etlik piliç ve yumurta üretim ekonomisi. Doktora tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Akyildiz AR, Konca Y, Ceylan N, Ciftci I, Corduk M (1993): Effects of using barley and or sorgum in diets on the performance of caged laying hens. Ankara Üniv Ziraat Fakültesi Yıllığı, 43(1-2), 85-95.
  • Albayrak N (1989): Afyon İli Başmakçı Yöresi tavukçuluk kooperatifine bağlı işletmelerin pazarlama faaliyetleri ve kooperatifin yumurta fiyatlarının teşekkülündeki etkileri. Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim (2006): Hy-line Brown commercial management guide 2006-2008. Connecting address and date: http://www.hy-line.com/aspx/library/library.aspx?navid=4, 05.01.2009.
  • Armağan G, Özdoğan M (2005): Consumption patterns of ecological egg and chicken meat and determining the consumer preferences. J Anim Prod, 46(2), 14-21.
  • Bayaner A (1999): Çorum İlinde yumurta tavukçuluğunun ekonomik analizi. Tarımsal Ekon. Araşt. Enst., Yayın No: 23. Ankara.
  • Cicek H, Gunlu A, Tandogan M (2008): The factors affected profitability in layer hen enterprises in Southern West Region of Turkey. JFAE, 6(2), 286-289.
  • Çiçek H, Sakarya E (2003): Afyon İli sığır besi işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hayv Araş Enst Derg, 43(2), 1-13.
  • Çiçek H, Şahin EH (2005): Sığır besiciliğinde optimum besi süresinin işletme karlılığı üzerine olan etkisinin araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi BAPK Proje Sonuç Raporu (No: 041-VF-05).
  • Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E (2006): Afyonkarahisar İli yumurta tavukçuluğu işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerde üretim, pazarlama ve örgütlenme sorunlarının araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi BAPK Proje Sonuç Raporu (No: 051-VF-03).
  • Çiçek H, Tandoğan M (2007): Türkiye’de yumurta fiyatları ve etkili faktörler. Tavukçuluk Araş Derg, 7(1), 46-51.
  • Durrani MF (2002): Production performance and economic appraisal of commercial layers in District Chacwal. Doctoral thesis. NWFP Agricultural University, Peshawar.
  • Erensayın C (2001): Yeni Tavukçuluk Bilimi. Nobel Yayıncılık, No: 243, Ankara.
  • Farooq M, Mian MA, Zahoor-Ul-Haq, Durrani FR, Syed M (2002): Standardizing limits for cost of production in commercial egg operation. Int J Poultry Sci, 1(6), 179- 184.
  • Field TG, Taylor RE (2003): Beef production and management decisions. Pearson Education, Inc., Fourth Edition. New Jersey.
  • Kristensen IS, Sillebak-Kristensen I (1996): Ecological production of eggs and crops. Technical and economic farm results in 1994-95. Beretning fra Statens Husdyrbrugsforsog, 730, 93-163.
  • Küçükaydın H, Camcı Ö (1996): Hatay İlindeki tavukçuluk işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik durumları, sorunları ve çözüm yolları(1). Teknik Tavukçuluk Derg, 83, 11-19.
  • Küçükyılmaz K, Erensayın C, Orhan H (2003): Zorlamalı tüy döktürülen yumurta tavuklarında değişik açlık sürelerinin yumurta verim performansı ile yumurta iç ve kabuk kalite kriterleri üzerine etkileri. Akdeniz Üniv Ziraat Fak Derg, 16(2), 199-210.
  • Lai MK, Kan CL (2000): Effects of cage floor area and population size on the laying performance of the brown Tsaiya laying ducks. J Taiwan Livest Res, 33(3), 281-291.
  • Müftüoğlu MT (1999): İşletme iktisadı. 3. Baskı. S: 284. Turhan Kitabevi. Ankara.
  • North MO (1984): Layer management. In commercial chicken production manual. The Avi. Publishing Company. Inc. Westport, Connecticut. 298-321pp.
  • Olagunju FL (2002): Cost of returns on egg production in South Western Nigeria: case study. J Financ Manag Anal, 15(1), 51-54.
  • Özyaltırık F (1987): Kemalpaşa Yöresi yumurta üretim işletmelerinin teknik ve ekonomik yönden irdelenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans tezi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Bornova-İzmir.
  • Petek M (1999): Production traits and economic efficiencies of different genotypes of layers reared by enterprises in Bursa Province and its near vicinity. Uludağ Univ Vet Fak Derg, 18(1-2), 65-77.
  • Qunaibet MH, Elwafa EA, Mansour MM (1992): Improving the competitive status of Saudi broiler industry. J King Saud Univ Agri Sci, 4(2), 164-184.
  • Sariözkan S, Sakarya E (2006): Afyon İli yumurta tavukçuluğu işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hayv Araş Enst Derg, 46(1), 29-44.
  • Singh VP, Belsare VP (1994): Performance of white leghorn birds under field conditions. Poultry Advisor, 27(6), 43-46.
  • Singh KCP, Verma SK, Prasad CB (1995): Occurrence of infectious bursal disease in chickens, isolation and clinico-pathology. Indian J Virology, 10(2), 83-89.
  • Tolimir N, Masic B (2000): The results of European egg production tests in 1997-1998. Zivinarstvo, 35(5), 66-68.
  • Tuğluk E (2002): Nevşehir İli Kozaklı İlçesindeki yumurta tavukçuluğu kümeslerinin ekonomik analizleri. Yüksek Lisans dönem projesi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Yalçın H (1999): Konya İlinde yumurta üretimi yapan ticari yumurtacı işletmelerin ekonomik analizi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Konya.
  • Yanık N (2007): Yumurta tavuklarında zorlamalı tüy dökümü. Connection address and date: http://www.veterinerhekimiz.com/forum/showthread.php? mode=linear&tid=13584&pid=23694, 05.01.2009.
  • Zahid H (1994): Economics of layer production on commercial poultry farms in urban Faisalabad. M.Sc. thesis. Faculty of Agriculture Economics and Rural Social Sociology. University of Agriculture. Faisalabad

Kahverengi ticari yumurtacı hibritlerle (Hy-line Brown) yapılan üretimde optimal üretimsüresinin tayini

Yıl 2011, Cilt: 58 Sayı: 1, 41 - 46, 01.03.2011
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002447

Öz

Bu araştırma, ticari yumurta tavukçuluğunda optimal üretim süresinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Özel bir ticari işletmede 34900 adet kahverengi hibritlerle (Hy-line Brown) yürütülen araştırma, Aralık 2002-Temmuz 2004 arasında tamamlanmıştır. Üretimin ilk 20 haftası civciv büyütme, 21-80. haftalar arası yumurta verim dönemi olarak gerçekleşmiştir. Optimum üretim süresinin tayininde Azalan Marjinal Verimler Kanunu dikkate alınmıştır. Yumurta verim döneminde mortalite %8.17; FCR 2.55 kg, yumurta randımanı %72, toplam yumurta verimi 302 adet/tavuk ve kırık-çatlak yumurta oranı %1.70 olarak tespit edilmiştir. Bu dönemde maliyet unsurlarından yarka %15.16; yem %58.50; işçilik %1.87; veteriner-sağlık %2.31; enerji %2.01; viyol %4.22; genel idare giderleri %1.83; bakım-onarım %1.66; bina-ekipman amortismanı %2.78 ve canlı demirbaş amortismanı %9.66 olarak hesaplanmıştır. Mali rantabilite -0.01, rantabilite faktörü -0.01 ve masraf hasıla oranı da 0.96 değerinde bulunmuştur. İşletme 40 ile 41. haftalar arasında kara geçmiş (başabaş noktası), 54 ile 55. haftalarda maksimum karlılığa ulaşmıştır. Üretimin bu noktadan sonra sürdürülmesi işletmenin bu üretim dönemini zararla kapatmasına neden olmuştur. Bu nedenle piyasadaki girdi ve ürün fiyatları da dikkate alınarak, üretimin Azalan Marjinal Verimler Kanunu çerçevesinde sonlandırılması işletme karlılığı açısından oldukça önemlidir

Kaynakça

  • Akdemir Ş (1987): Adana-İçel İllerinde etlik piliç ve yumurta üretim ekonomisi. Doktora tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Akyildiz AR, Konca Y, Ceylan N, Ciftci I, Corduk M (1993): Effects of using barley and or sorgum in diets on the performance of caged laying hens. Ankara Üniv Ziraat Fakültesi Yıllığı, 43(1-2), 85-95.
  • Albayrak N (1989): Afyon İli Başmakçı Yöresi tavukçuluk kooperatifine bağlı işletmelerin pazarlama faaliyetleri ve kooperatifin yumurta fiyatlarının teşekkülündeki etkileri. Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim (2006): Hy-line Brown commercial management guide 2006-2008. Connecting address and date: http://www.hy-line.com/aspx/library/library.aspx?navid=4, 05.01.2009.
  • Armağan G, Özdoğan M (2005): Consumption patterns of ecological egg and chicken meat and determining the consumer preferences. J Anim Prod, 46(2), 14-21.
  • Bayaner A (1999): Çorum İlinde yumurta tavukçuluğunun ekonomik analizi. Tarımsal Ekon. Araşt. Enst., Yayın No: 23. Ankara.
  • Cicek H, Gunlu A, Tandogan M (2008): The factors affected profitability in layer hen enterprises in Southern West Region of Turkey. JFAE, 6(2), 286-289.
  • Çiçek H, Sakarya E (2003): Afyon İli sığır besi işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hayv Araş Enst Derg, 43(2), 1-13.
  • Çiçek H, Şahin EH (2005): Sığır besiciliğinde optimum besi süresinin işletme karlılığı üzerine olan etkisinin araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi BAPK Proje Sonuç Raporu (No: 041-VF-05).
  • Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E (2006): Afyonkarahisar İli yumurta tavukçuluğu işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerde üretim, pazarlama ve örgütlenme sorunlarının araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi BAPK Proje Sonuç Raporu (No: 051-VF-03).
  • Çiçek H, Tandoğan M (2007): Türkiye’de yumurta fiyatları ve etkili faktörler. Tavukçuluk Araş Derg, 7(1), 46-51.
  • Durrani MF (2002): Production performance and economic appraisal of commercial layers in District Chacwal. Doctoral thesis. NWFP Agricultural University, Peshawar.
  • Erensayın C (2001): Yeni Tavukçuluk Bilimi. Nobel Yayıncılık, No: 243, Ankara.
  • Farooq M, Mian MA, Zahoor-Ul-Haq, Durrani FR, Syed M (2002): Standardizing limits for cost of production in commercial egg operation. Int J Poultry Sci, 1(6), 179- 184.
  • Field TG, Taylor RE (2003): Beef production and management decisions. Pearson Education, Inc., Fourth Edition. New Jersey.
  • Kristensen IS, Sillebak-Kristensen I (1996): Ecological production of eggs and crops. Technical and economic farm results in 1994-95. Beretning fra Statens Husdyrbrugsforsog, 730, 93-163.
  • Küçükaydın H, Camcı Ö (1996): Hatay İlindeki tavukçuluk işletmelerinin yapısal özellikleri, ekonomik durumları, sorunları ve çözüm yolları(1). Teknik Tavukçuluk Derg, 83, 11-19.
  • Küçükyılmaz K, Erensayın C, Orhan H (2003): Zorlamalı tüy döktürülen yumurta tavuklarında değişik açlık sürelerinin yumurta verim performansı ile yumurta iç ve kabuk kalite kriterleri üzerine etkileri. Akdeniz Üniv Ziraat Fak Derg, 16(2), 199-210.
  • Lai MK, Kan CL (2000): Effects of cage floor area and population size on the laying performance of the brown Tsaiya laying ducks. J Taiwan Livest Res, 33(3), 281-291.
  • Müftüoğlu MT (1999): İşletme iktisadı. 3. Baskı. S: 284. Turhan Kitabevi. Ankara.
  • North MO (1984): Layer management. In commercial chicken production manual. The Avi. Publishing Company. Inc. Westport, Connecticut. 298-321pp.
  • Olagunju FL (2002): Cost of returns on egg production in South Western Nigeria: case study. J Financ Manag Anal, 15(1), 51-54.
  • Özyaltırık F (1987): Kemalpaşa Yöresi yumurta üretim işletmelerinin teknik ve ekonomik yönden irdelenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans tezi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Bornova-İzmir.
  • Petek M (1999): Production traits and economic efficiencies of different genotypes of layers reared by enterprises in Bursa Province and its near vicinity. Uludağ Univ Vet Fak Derg, 18(1-2), 65-77.
  • Qunaibet MH, Elwafa EA, Mansour MM (1992): Improving the competitive status of Saudi broiler industry. J King Saud Univ Agri Sci, 4(2), 164-184.
  • Sariözkan S, Sakarya E (2006): Afyon İli yumurta tavukçuluğu işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hayv Araş Enst Derg, 46(1), 29-44.
  • Singh VP, Belsare VP (1994): Performance of white leghorn birds under field conditions. Poultry Advisor, 27(6), 43-46.
  • Singh KCP, Verma SK, Prasad CB (1995): Occurrence of infectious bursal disease in chickens, isolation and clinico-pathology. Indian J Virology, 10(2), 83-89.
  • Tolimir N, Masic B (2000): The results of European egg production tests in 1997-1998. Zivinarstvo, 35(5), 66-68.
  • Tuğluk E (2002): Nevşehir İli Kozaklı İlçesindeki yumurta tavukçuluğu kümeslerinin ekonomik analizleri. Yüksek Lisans dönem projesi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Yalçın H (1999): Konya İlinde yumurta üretimi yapan ticari yumurtacı işletmelerin ekonomik analizi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Konya.
  • Yanık N (2007): Yumurta tavuklarında zorlamalı tüy dökümü. Connection address and date: http://www.veterinerhekimiz.com/forum/showthread.php? mode=linear&tid=13584&pid=23694, 05.01.2009.
  • Zahid H (1994): Economics of layer production on commercial poultry farms in urban Faisalabad. M.Sc. thesis. Faculty of Agriculture Economics and Rural Social Sociology. University of Agriculture. Faisalabad
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Veteriner Cerrahi
Diğer ID JA64HJ94PD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Çiçek

Murat Tandoğan

Elif Cönk

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011Cilt: 58 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çiçek, H., Tandoğan, M., & Cönk, E. (2011). Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 58(1), 41-46. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002447
AMA Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E. Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production. Ankara Univ Vet Fak Derg. Mart 2011;58(1):41-46. doi:10.1501/Vetfak_0000002447
Chicago Çiçek, Hasan, Murat Tandoğan, ve Elif Cönk. “Estimation of Optimal Laying Period by Hybrids of Hy-Line Brown Production”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 58, sy. 1 (Mart 2011): 41-46. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002447.
EndNote Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E (01 Mart 2011) Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 58 1 41–46.
IEEE H. Çiçek, M. Tandoğan, ve E. Cönk, “Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 58, sy. 1, ss. 41–46, 2011, doi: 10.1501/Vetfak_0000002447.
ISNAD Çiçek, Hasan vd. “Estimation of Optimal Laying Period by Hybrids of Hy-Line Brown Production”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 58/1 (Mart 2011), 41-46. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002447.
JAMA Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E. Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2011;58:41–46.
MLA Çiçek, Hasan vd. “Estimation of Optimal Laying Period by Hybrids of Hy-Line Brown Production”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 58, sy. 1, 2011, ss. 41-46, doi:10.1501/Vetfak_0000002447.
Vancouver Çiçek H, Tandoğan M, Cönk E. Estimation of optimal laying period by Hybrids of Hy-line Brown production. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2011;58(1):41-6.