The present experiment was carried out to determine the rumen dry mater (DM) and crude protein (CP) degradability of poppy seed meal, poppy seed, canola meal, sesame seed, hemp seed and groundnut meal. Three ruminally cannulated Merino rams weighing approximately 60 kg were used in the present experiment. Two nylon bags were used for each feed and each time of incubation per sheep. The bags were incubated in the rumen of each animal for 2, 4, 8, 16, 24 or 48 h. Significant (p<0.001) differences were obtained among the oilseeds and meals for DM and CP degradability according to feed samples and incubation times. Dry matter degradabiliy of canola meal was found slower than those of the other feeds up to 16 h incubation time. Hemp seed had the slowest dry matter degradability from 16 h to 48 h of incubation. Among the test materials poppy seed reached the lowest CP degradability at 24 h of incubation. Sesame seed was seen to have highest CP degradation at end of the 48 h of incubation. Although hemp seed protein degraded sharply at 2 h incubation period it showed a stabile degradation by the time. Dry matter ‘a’ fractions of feeds ranged from 12.18 % (canola meal) and 36.89 % (poppy seed). Although the effective dry matter degradability value for canola meal (49.62 % for 0.06 h-1) was the lowest, sesame seed (64.37 %, 0.06 h-1) dry matter Pe was determined as the highest value. The lowest effective crude protein degradability value was seen for poppy seed (54.05 %, 0.06 h-1)
Bu çalışma haşhaş tohumu küspesi, haşhaş tohumu, kanola küspesi, susam tohumu, kendir tohumu ve yerfıstığı küspesinin rumendeki kuru madde ve ham protein parçalanabilirliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada canlı ağırlığı yaklaşık 60 kg gelen rumenlerine 3 adet kanül yerleştirilmiş erkek merinos koyunlar kullanılmıştır. Koyunların her birinde yem çeşidi ve inkübasyon zamanı için 2 adet naylon kese kullanılmıştır. Naylon keseler her hayvanda 2, 4, 8, 16, 24 ve 48 saatlik süreler için inkübasyona bırakılmıştır. Yem maddeleri arasında yem örneklerine ve inkübasyon sürelerine göre kuru madde ve ham protein parçalanabilirliği bakımından istatistik önem (p<0.001) taşıyan farklılıklar elde edilmiştir. Kanola küspesinin 16 saatlik inkübasyon süresine kadarki dönemde kuru madde parçalanabilirliği diğer yem örneklerinden düşük bulunmuştur. Kendir tohumu, 16-48 saatlik inkübasyon süreleri arasında kuru madde parçalanabilirliği en düşük olan yem maddesi olmuştur. İncelenen test materyalleri arasında haşhaş tohumu ilk 24 saatte en düşük ham protein parçalanabilirliğine sahip yem maddesi olmuştur. Kırk sekiz saatlik inkübasyon dönemi sonunda susam tohumunun en yüksek protein parçalanabilirliğine sahip olan yem maddesi olduğu görülmüştür. İlk iki saatte çok hızlı parçalanma göstermesine rağmen kendir tohumu proteini daha sonraki saatlerde oldukça stabil bir parçalanma seyri göstermiştir. Yem maddelerinin kuru madde ‘a’ fraksiyonu % 12.18 (kanola küspesi) ve % 36.89 (haşhaş tohumu) arasında değişiklik göstermiştir. Kanola küspesinin efektif (Pe) kuru madde parçalanabilirliği (% 49.62, 0.06 h-1) en düşük olmasına karşılık, susam tohumunun kuru madde Pe değeri en yüksek (% 64.37, 0.06 h-1) olarak belirlenmiştir. En düşük ham protein Pe değerine sahip yem maddesinin haşhaş tohumu olduğu (% 54.05, 0.06 h-1) görülmüştür
Küspe, naylon kese tekniği, rumen parçalanabilirliği, yağlı tohum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Diğer ID | JA73NK62RB |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 57 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd556026, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2010}, volume = {57}, number = {3}, pages = {173 - 178}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002373}, title = {Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique}, key = {cite}, author = {Şehu, Adnan and Çakır, Serkan and Şahin, Tarkan} } |
APA | Şehu, A. , Çakır, S. & Şahin, T. (2010). Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 57 (3) , 173-178 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002373 |
MLA | Şehu, A. , Çakır, S. , Şahin, T. "Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 57 (2010 ): 173-178 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/44739/556026> |
Chicago | Şehu, A. , Çakır, S. , Şahin, T. "Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 57 (2010 ): 173-178 |
RIS | TY - JOUR T1 - Bazı yağlı tohumların ve küspelerin rumen parçalanabilirliklerinin naylon kese tekniği kullanılarakbelirlenmesi AU - AdnanŞehu, SerkanÇakır, TarkanŞahin Y1 - 2010 PY - 2010 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002373 DO - 10.1501/Vetfak_0000002373 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 173 EP - 178 VL - 57 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002373 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002373 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique %A Adnan Şehu , Serkan Çakır , Tarkan Şahin %T Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique %D 2010 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 57 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002373 %U 10.1501/Vetfak_0000002373 |
ISNAD | Şehu, Adnan , Çakır, Serkan , Şahin, Tarkan . "Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 57 / 3 (Eylül 2010): 173-178 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002373 |
AMA | Şehu A. , Çakır S. , Şahin T. Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2010; 57(3): 173-178. |
Vancouver | Şehu A. , Çakır S. , Şahin T. Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2010; 57(3): 173-178. |
IEEE | A. Şehu , S. Çakır ve T. Şahin , "Determination of rumen degradability of some oilseeds and meals using nylon bag technique", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 57, sayı. 3, ss. 173-178, Eyl. 2010, doi:10.1501/Vetfak_0000002373 |